Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje će prvo u Hrvatskoj nositi prestižni svjetski certifikat „zelene turističke destinacije“

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija dobila je novih 1,2 milijuna kuna za turističke projekte kojima će se brendirati turistički sadržaji Međimurja, unaprijediti destinacijski informacijski sustav najsjevernije hrvatske županije, ali i izraditi priprema za dobivanje certifikata „Green Destinations“, čime će Međimurje biti prvo u Hrvatskoj koje nosi ovu svjetski priznatu markicu održivog turizma.

– Upravo zahvaljujući novcima Ministarstva turizma i sporta, Međimurje će se kandidirati za certifikat „Green Destinations“, svjetski priznatu markicu kojom će se posjetiteljima ukazivati da se u Međimurju provodi održivi turizam, živi s prirodom, pazi na ekologiju, štiti okoliš i da je ljudsko djelovanje na „zeleni“ život smanjeno na najmanju razinu. Dobivanje ovog certifikata je veliki iskorak za prepoznatljivost Međimurja i kvalitetu turističke ponude – pojasnio je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Green Destinations je organizacija osnovana 2014. godine s ciljem pružanja platforme za certificiranje i promicanje „zelenih“ turističkih odredišta na svjetskoj razini. Ovaj certifikat danas posjeduje tek 200-tinjak destinacija, a za njegovo dobivanje potrebno je zadovoljiti oko 80 različitih kriterija. U Hrvatskoj niti jedna destinacija nema taj certifikat tek je Mali Lošinj nositelj srebrne nagrade „Green Destination“.

– Na našu zastavu pored nagrada za Europsku destinaciju izvrsnosti, Decantera, titulu Europske regije sporta, UNESCO-ova priznanja i titule najuspješnije destinacije kontinentalnog turizma, želimo dodati još jednu markicu koju definitivno zaslužujemo – poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Za izradu integriranog koncepta pripreme i certificiranja „Green Destinations“ izdvojit će se 200.000 kuna, dok će se 228.000 kuna utrošiti za unaprjeđenje destinacijskog informacijskog sustava Međimurja čime će se omogućiti učinkovito upravljanje razvojem turizma i lakše prikupljanje podataka. Također, 780.000 kuna usmjerit će se u brendiranje prvog ekomuzeja u ovom dijelu regije, jedinstvenog projekta „Međimurje malo“ koji objedinjuje i na poseban način interpretira kulturnu i prirodnu baštinu Međimurja.

– Ostvarene turističke brojke u ovoj godini pokazuju da je Međimurje prepoznato kao odlična destinacija kontinentalnog turizma. No, tu ne stajemo. Nastavljamo s ulaganjima, razvojem novih turističkih sadržaja i unaprjeđivanjem turističke infrastrukture. Uskoro otvaramo vidikovac na Mađerkinom bregu. Potom se okrećemo revitalizaciji dvorca Feštetić u Pribislavcu, palači Staroga grada Zrinskih u Čakovcu, „Kući međimurske popevke“ u Donjoj Dubravi, interpretacijskim centrima „Sveti Jeronim“ u Štrigovi i „Dravski zlatari“ u Donjem Vidovcu – zaključio je župan Posavec.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje