U protekla 24 sata testirano je 38 osoba, najviše u jednom danu, svi su nalazi negativni.

Dosad je ukupno testirano 327 osoba, a Međimurje je deseti dan zaredom bez novooboljelih. Od ukupno 8 oboljelih, 4 osobe su ozdravile. Jedna osoba oboljela je na području druge županije, a zbog prebivališta se statistički vodi u Međimurskoj županiji. Svi su dobrog općeg stanja i na putu su ozdravljenja.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je:

– Drago mi je što se stanovnici Međimurja pridržavaju svih mjera, te je temeljem svih pokazatelja u Međimurju povoljna epidemiološka situacija. Vlada RH donijela je određene zaključke pa slijedi popuštanje mjera u tri faze. Postupat ćemo po odlukama Stožera civilne zaštite RH. Što se tiče obrazovnog sustava, u kontaktu smo s našim prijevoznicima kako bismo sukladno uputama epidemiologa stvorili uvjete za prijevoz učenika u škole 11. svibnja, također pratimo i gospodarsko stanje u Međimurju, drago nam je da je u vrijeme koronavirusa otvoreno novih 12 obrta.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je:

– Statistika nam govori da je u Međimurju 0,4% svih oboljelih u Hrvatskoj, obavili smo 1,2% testiranja u odnosu na sva testiranja u Hrvatskoj, 2,4% zaraženih i 47 testiranja na jednu zaraženu osobu te u odnosu na RH imamo 5,3% osoba koje su pod mjerama samoizolacije. Epidemiološki se prati stanje otprije dva tjedna kada se 480 naših sugrađana koji su na privremenom radu u inozemstvu vratilo u Međimurje te je svima njima izrečena mjera samoizolacije koje se velika većina i pridržavala. Pratimo i situaciju od ponedjeljka kada je Međimurje proglašeno jedinstvenom zonom kretanja te je došlo do veće mobilnosti stanovništva. U slijedeća 3 tjedna slijedi i postepena relaksacija mjera te je važno da nacionalni Stožer uvaži specifičnosti svake županije i da mi na lokalnoj razini možemo donositi odluke sukladno našoj epidemiološkoj situaciji. Što se tiče gospodarstva, u evidenciji za nezaposlene imamo 2449 nezaposlenih, što je porast za 72 osobe u odnosu na prošli tjedan te 236 osoba više nego krajem ožujka.

Predano je više od 2000 zahtjeva za potporama, no ono što veseli je 12 novootvorenih obrta. Posebnu pažnju usmjeravamo brizi za korisnike domova za starije i nemoćne te je poduzet niz mjera kako bi ih zaštitili. Zahvaljujem svima, posebno našim epidemiolozima i infektolozima čije su odluke bile pravovremene, kvalitetne i ispravne što je pridonijelo ovako povoljnoj situaciji.

Poštujte upute!

Voditeljica Odjela infektologije Županijske bolnice Čakovec dr. Tanja Potočnik Hunjadi napomenula je da pandemija nije još gotova te i dalje apelira na građane da poštuju upute struke. Osvrnuvši se na dosadašnje stanje i liječenje pacijenata istaknula je da su pacijenti koji su dosad bili na Odjelu infektologije u Županijskoj bolnici Čakovec liječeni eksperimentalnim lijekom jer lijeka za COVID-19 nema. Zahvalila je čitavom COVID timu za zbrinjavanje pacijenata naglasivši ponos na sve odrađeno u zdravstvenom sustavu u Međimurju i izvrsnu suradnju svih.

Specijalistica epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Višnja Smilović rekla je:

– U Međimurju je povoljna epidemiološka situacija, no moramo biti na oprezu. Lijepo je vrijeme, mjere se ublažavaju te je važno i dalje se pridržavati mjera distance i samoizolacije te se suzdržati od okupljanja. Ova situacija je rezultat pridržavanja mjera te molimo da se i dalje nastavimo tako ponašati.

Dr. Smilović je istaknula da u ovom razdoblju nisu imali nijednu prijavljenu osobu s meningoencefalitisom, iako je godišnji prosjek nekoliko oboljelih, što podrazumijeva potrebu prikladne obuće i zaštite prilikom odlaska u prirodu. Istaknula je da će se od ponedjeljka, 27. travnja ponovo početi s obavljanjem sanitarnih pregleda, a uvjeti će biti objavljeni na službenim stranicama Zavoda za javno zdravstvo.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak napomenuo je da pandemija još uvijek traje te vrlo malo znamo o ovom virusu:

– Pridržavajte se svih mjera. Županijska bolnica Čakovec prati relaksaciju mjera te se transformira iz akutne u opću bolnicu. Zdravstveni sustav je najosjetljiviji pa molimo za razumijevanje svih onih kojima je potrebna naša usluga!

Dr. sc. Sonja Tošić-Grlač je dodala:

– Posebnu pažnju usmjeravamo u brigu za korisnike Domova za starije i nemoćne te je poduzet niz mjera kako bismo zaštitili naše starije sugrađane! U Međimurskoj županiji formiran je Tim za kontrolu provedbe Upute za sprečavanje suzbijanja epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi. Pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Tošić-Grlač objasnila je na koji način funkcionira tim za kontrolu:

– Tim obilazi pružatelje socijalnih usluga u županiji i vrši nadzor nad primjenom mjera. No, postoji lanac odgovornosti na čijem je čelu pružatelj usluga, tj. vlasnik doma, predstavnik udomiteljske obitelji ili stambene jedinice te svatko mora poći od svoje odgovornosti. Moramo biti svjesni da je odgovornost dvostruka, za zdravlje i živote ljudi. Svi oni koji ne poštuju mjere snosit će odgovornost i bit će pod stalnim nadzorom. Domovi za starije osobe u Međimurskoj županiji u dva su navrata dobili više od 20.000 komada zaštitne opreme. Moramo istaknuti da je komunikacija između domova i zdravstvenih ustanova izuzetna, svakodnevno se dogovara zbrinjavanje starijih ljudi i maksimalno pomaže domovima u medicinskom zbrinjavanju korisnika.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić napomenuo je da je ovaj tjedan ukinut noćni rad COVID-19 ambulanti te da su s radom započele ordinacije dentalne medicine prema radnom vremenu kakvo je bilo prije epidemije.

– Liječnici obiteljske medicine, zdravstvene zaštite žena i zdravstvene zaštite predškolske djece rade u punom radnom vremenu. Pacijenti čije stanje više ne trpi odgodu pregleda bit će pregledani.

Dio učenika u škole se vraća 11. svibnja!

Svojim je zaključkom Vlada RH najavila povratak nastavnika i dijela učenika u škole za 11. svibnja. Planirano je da se u školske klupe vrate učenici od prvog do četvrtog razreda, a u lipnju će se srednje škole otvoriti za učenike maturante. Očekuje se da će se u svoje ustanove od 11. svibnja vratiti i djeca u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja.

Pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Blaženka Novak istaknula je:

– U međimurske bi se škole tako od 11. svibnja mogla vratiti 4.773 učenika; 4.681 učenik razredne nastave, 65 učenika koji u predmetnoj nastavi koji imaju pomoćnike, kao i 27 srednjoškolaca. Naša je županija već izradila analize broja učenika, raspoloživoga prostora i moguće organizacije prijevoza kako bi u trenutku donošenja Vladine odluke sve bilo pripremljeno za konkretnu realizaciju i primjenu mogućih sigurnosnih i zaštitnih mjera. Svim školama kojima smo osnivači osigurali smo dovoljno novaca za potrebnu opremu i sredstva. Redovno kontaktiramo sa svim ravnateljima škola.

Komentari

Komentara