Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i UNICEF-ov ured za Hrvatsku uručili su pet automobila obiteljskim centrima Međimurske, Zagrebačke, Ličko-senjske, Koprivničko-križevačke i Vukovarsko-srijemske županije.

Na taj se način želi osigurati bolja podrška i pristup uslugama socijalne skrbi za obitelji koje žive u udaljenim područjima sa slabijom prometnom povezanosti.

Nabava automobila dio je višegodišnjeg programa „Za snažniju obitelj“, s ciljem unapređivanja i širenja usluga za obitelji s djecom koje su u sustavu socijalne skrbi.

Program „Za snažniju obitelj“, uz opremanje ustanova, uključuje edukaciju stručnjaka u socijalnoj skrbi, zdravstvu, obrazovanju i pravosuđu, s posebnim naglaskom na osnaživanje bioloških obitelji u krizi, promociju udomiteljstva kao humanog oblika alternativne skrbi te edukaciju udomitelja.

Do 2020. godine obuhvatit će 1400 stručnjaka koji rade s obiteljima, a procjenjuje se da će kroz sustav socijalne skrbi od njega imati koristi godišnje oko 5500 obitelji i 29.000 djece.

– Cilj ovog programa jest osigurati kvalitetnu podršku za svaku obitelj kojoj je ona potrebna da prebrodi teške i izazovne životne okolnosti. Pritom moramo učiniti sve da ona dođe i do obitelji s djecom koje žive daleko od urbanih središta, jer su nerijetko upravo one u posebno teškoj situaciji. Ovim ulaganjima u podršku najranjivijim obiteljima želimo doprinijeti stvaranju ravnopravnijeg i zdravijeg društva – rekla je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Komentari

Komentara