Povežite se s nama

Život i društvo

Međimurje najbolje u zemlji po broju živorođenih na 100 umrlih, Varaždinska županija je ispod nacionalnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Posljednja tri desetljeća Hrvatsku možemo ubrojiti u nisko-natalitetne zemlje, čija je stopa rađanja 9 do 10 na 1000 stanovnika, a stopa smrtnosti se kreće 11 do 12 na 1000, objavio je HZJZ.

Zbog pandemije bolesti COVID-19 u 2020. godini stopa smrtnosti je narasla znatno iznad dugogodišnjeg prosjeka i iznosila je 14,1 na 1000 stanovnika, a u 2021. godini nastavlja trend rasta sa stopom 16.1 na 1000 stanovnika.

Od 1991. godine nadalje bilježimo više umrlih nego rođenih, odnosno „prirodni pad“ stanovništva.

U Hrvatskoj smo 2021. godine imali 36.508 živorođeni i 62.712 umrlih što znači samo bili u “minusu” za 26.204 ljudi.

Na 100 umrlih u RH zabilježeno je 58,2 živorođenih. Kao i u 2020. godini, u svim županijama je
zabilježen negativan prirodni prirast.

Najniži vitalni indeks, 37,1 živorođenih na 100 umrlih, zabilježen je u Karlovačkoj županiji, a nakon nje slijede Ličko-senjska (38,3 živorođenih na 100 umrlih) i Šibensko-kninska županija (43,2 živorođenih na 100 umrlih).

U Varaždinskoj županiji vitalni indeks (živorođeni na 100 umrlih) je bio 51,6, što je i dalje manje od nacionalnog prosjeka. Lani je u Varaždinskoj županiji bilo 1434 živorođene djece (9 mrtvorođene), a umrlo je 2764 građana. Tako je je to minus od 1339 ljudi.

Međimurska županija pak ima najbolji vitalni indeks u Hrvatskoj i on iznosi 77,3. U Međimurju je 2021. bilo 1133 živorođene djece (četvero mrtvorođene), a umrlo je 1460 ljudi. Dakle, prirodno kretanje je -331.

Prema podacima Eurostata, u 2021. godini je vrijednost očekivanog trajanja života za oba spola u Hrvatskoj blago pala sa 77,8 godina na 76,8 godina i to zbog porasta smrtnosti uzrokovanog pandemijom COVID-19, objasnili su iz HZJZ-a. Za muškarce je očekivano trajanje života palo sa 74,7 na 73,7 godina, a za žene je palo s 80,9 godina na 79,9 godina.

Život i društvo

Uz pomoć svojih kupaca i pratitelja Supernova namjerava usrećiti potrebite i uljepšati im blagdane za što je dovoljan samo jedan ‘klik’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži nam se najljepši i najčarobniji dio godine, vrijeme darivanja kada je važno prisjetiti se i onih koji ne mogu sebi i svojim najbližima priuštiti ono što bi voljeli. Stoga je Supernova Grupa pokrenula plemenitu akciju kojom uz simboličnu pomoć svojih posjetitelja i pratitelja namjerava usrećiti i uljepšati blagdane za više od 300 potrebitih obitelji.

Samo jedan klik dovoljan je za virtualno paljenje lampica na SUPER božićnom drvcu postavljenom na internetskoj stranici Supernova Grupe koja će zatim za svaku upaljenu lampicu donirati po 1 € obiteljima kojima je pomoć najpotrebnija.

Lampice se pale do 23. prosinca kada će biti objavljena i ukupna vrijednost prikupljenih donacija koje će biti uplaćene na Supernova poklon kartice, a zatim uručene organizacijama Mala kuća Zadar, Kuća sretnih ciglica, Utočište Sveti Nikola, Društvo naša djeca i Zagrebački humanitarci. Navedene organizacije zatim će kartice s donacijama dodijeliti obiteljima i pojedincima o kojima skrbe. Cilj je uljepšati blagdane za više od 300 obitelji.

Ova jednostavna i humana gesta u blagdansko vrijeme podsjetit će nas da dobra djela usrećuju svakog, i onog tko daje i onog tko prima dar. Prava je vrijednost darivanja sadržana u samom činu i pažnji koje tom prigodom poklanjamo drugima. Vjerujem da ćemo potrebitim obiteljima na ovaj način barem donekle donijeti blagdanski ambijent u njihove domove, izjavili su iz Supernova Grupe.

Supernova Božićna akcija odvija se na internetskim stranicama: https://www.supernova.hr/superbor.

Nastavite čitati

Život i društvo

Četvero novih darivatelja na posljednjoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Općine Maruševec provedena je treća ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi za darivatelje sa šireg maruševečkog područja, u organizaciji Gradskog društva Crvenog Križa Ivanec, a u suradnji s Općinom Maruševec i Aktivom dobrovoljnih darivatelja krvi iz Maruševca.

Akciji su se odazvali građani šireg maruševečkog područja, njih 50, a prikupljene su 44 doze krvi za potrebe liječenja bolesnika Opće bolnice Varaždin, čiji su djelatnici iz Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin obavljali prikupljanje krvi.

Velika obitelj darivatelja dobila je još dva nova darivatelja i dvije nove darivateljice, a akciji se uz ostale odazvao i gospodin Stjepan Galić iz Koškovca, kojemu je ovo bilo 112. darivanje krvi.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša ovim putem zahvaljuje svim darivateljima na njihovoj humanosti, plemenitosti, te njihovom nesebičnom daru tijekom čitave 2022. godine, jer svojim činom spašavaju ljudske živote svakog dana.

Iz Gradskog društva Crvenog Križa Ivanec ističu kako građani s područja Općine Maruševec u najvećem broju daruju krv te pozivaju stanovnike šireg ivanečkog područja da se pridruže budućim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi u idućoj godini, za svoje i tuđe zdravlje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje