Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje: nešto manje od 100.000 ljudi može birati novog župana ili novu županicu

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Od 7 do 19 sati na području Međimurja otvorena su birališta na kojima će Međimurke i Međimurci imati prilike izabrati novoga župana ili županicu i njegova/njezinu zamjenika/zamjenicu.

Radi se o prijevremenim izborima koji su raspisani nakon što je bivši župan Matija Posavec u rujnu podnio ostavku na tu funkciju. U popisu birača za izbore 28. studenoga nalazi se 95.289 imena.

Podaci o odazivu birača bit će objavljeni u 12 (stanje od 11.30) i u 17 sati (stanje od 16.30), dok će se nepotpuni podaci na stranicama Državnog izbornog povjerenstva objaviti u 20 sati. Nakon toga ažurirat će se svakih pola sata.

Žitelji Međimurja svoj glas mogu dati jednomu od četiriju kandidata/kandidatkinja i zamjenika/zamjenica: to su Sandra Herman (zamjenik Zoran Vidović; Narodna stranka – Reformisti, HSS, SDP), Mladen Novak (zamjenica Tanja Potočnik-Hunjadi; kandidat grupe birača), Matija Posavec (zamjenik Josip Grivec; Matija Posavec-nezavisna lista) i Darko Zver (zamjenik Boris Bistrović, FOKUS).

Više informacija o izborima naći ćete na ovoj poveznici. Ne zaboravite na biralište sa sobom ponijeti zaštitnu masku za lice. Članovi biračkih odbora trebaju imati negativan test ili COVID potvrde, no to ne vrijedi i za birače/biračice. Oni se trebaju samo pridržavati epidemioloških mjera. Osim toga, u prostorima u kojima će se provoditi izbori bit će dostupna dezinfekcijska sredstva.

Međimurje

Nedavno predstavljeni „Rječnik govora Kotoribe“ čuva jezično blago toga kraja Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Kotoriba

U subotu, 9. rujna 2023. godine, u Kotoribi je u večernjim satima održana promocija knjige „Rječnik govora Kotoribe“ autora Ane Jauk i prof. dr. sc. Đure Blažeke.

Ovaj Rječnik je svojevrstan povijesni dokument za Kotoribu koji sadrži jezično blago ovog kraja Međimurja.

Još 2017. godine Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, proglasilo je kotoripsku skupinu govora nematerijalnim kulturnim dobrom koje je potrebno očuvati za buduće naraštaje, a ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je važnost projekta i dodijelilo sredstva za njegovu finalizaciju.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, saborska zastupnica Andreja Marić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik nakladnika – Ogranka Matice hrvatske Čakovec – Zoran Turk, doktorica znanosti iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Ivana Kurtović Budja i mnogi drugi. Naslovnicu „Rječnika govora Kotoribe“ oslikala je Josipa Dornik.

Među ostalim, na nedavno održanu promociju „Rječnika govora Kotoribe“ osvrnuo se župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kotoriba, održanoj 15. rujna.

– Upućujem pohvale učiteljici hrvatskog jezika Ani Jauk koja je posljednjih 15 godina marljivo skupljala materijal za ovaj rječnik, želim joj zahvaliti na čuvanju naše tradicije, kulture i baštine. Ovim rječnikom ne ponosi se samo Kotoriba već i cijelo Međimurje – istaknuo je župan.

Nastavite čitati

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje