Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje-plin reagira na prozivke: „U diskriminirajućem smo položaju, nije nam osiguran plin po povlaštenoj cijeni“

Objavljeno:

- dana

Ne stišavaju se medijska prepucavanja o cijenama plina koje plaćaju korisnici usluga distributera Međimurje-plina. Naime, na prošlotjednoj konferenciji za medije predstavnici gradova Preloga i Murskog Središće te još devet općina iznijelo je podatke da je Međimurje-plin jedini od 11 hrvatskih distributera koji nije iskoristio pravo na povlaštenu cijenu plina za sve svoje korisnike u kategoriji povlaštenih pa osnove i srednje škole, dječji vrtići, domovi kulture i brojni drugi plaćaju višestruko veće račune. Ostali distributeri iskoristili su to pravo te su s tvrtkom HEP Plin sklopili ugovor o nabavi plina po cijeni od 41 euro po megavatsatu, dok velika većina povlaštenih korisnika iste usluge preko Međimurje-plina plaća i do četiri puta viši iznos.

Prelog, Mursko Središće i devet općina, ujedno i suvlasnici Međimurje-plina, zatražili su sazivanje izvanredne Skupštine Društva, a nakon što je njihov zahtjev prvotno odbijen kasnije je potvrđeno da će se Skupština ipak održati 10. siječnja 2023. godine.

Zašto Međimurje-plin nije iskoristilo mogućnost kupnje plina po povlaštenoj cijeni pitali smo samog distributera.

– Nakon donošenja Uredbe 14. rujna o povlaštenoj cijeni plina od 41 euro po megavatsatu, Vlada RH je 20. listopada donijela Odluku o cijeni i raspodjeli kapaciteta prirodnog plina kojeg je Hrvatska elektroprivreda d.d. preuzela od proizvođača prirodnog plina, koja je u suprotnosti s Uredbom. Istom Odlukom, koja je izrazito diskriminirajuća u odnosu na Međimurje-plin i naše kupce, pravo na plin od 41 euro po megavatsatu dato je samo HEP Plinu d.o.o. Osijek, ali ne i ostalim opskrbljivačima. Ponavljamo, Međimurje-plinu nije osiguran plin po cijeni od 41 euro po megavatsatu kao što je osigurano HEP Plinu Osijek – stoji u odgovoru iz Međimurje-plina na naš upit.

Doduše, u odgovoru se ne nalazi i objašnjenje kako je ostalih deset nacionalnih opskrbljivača uspjelo isposlovati povlaštenu cijenu, a Međimurje-plinu to nije pošlo za rukom.

Gdje je nastao problem objašnjava nam Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica, jedne od potpisnice zahtjeva za održavanjem izvanredne Skupštine.

Kriva procjena dovela je do duga od čak 73 milijuna kuna?

– U rujnu 2021. godine Međimurje-plin je imalo dobit od oko devet milijuna kuna i tada su trebali kupiti plin. No, nisu nego su to učinili kasnije po daleko većoj cijeni. To je činjenica. Sad je dug Društva narastao na 73 milijuna kuna i vjerojatno se očekuje da mi kao suvlasnici Međimurje-plina te institucije kojima mi upravljamo, plaćamo skuplji plin i tako pokrijemo dugove. Naši troškovi su višestruko porasli. U studenom 2021. godine za grijanje Dječjeg vrtića smo platili 6000 kuna, a ove godine za isti mjesec čak 23.000 kuna – poručuje Vičević i dodaje.

– Općina Selnica se uključila u postupak objedinjene nabave za kupnju plina. Postupak uskoro završava i bilo bi stvarno apsurdna situacija da mi, koji imamo udjele u Međimurje-plinu, imamo drugog dobavljača plina.

Na takav „apsurd“, odnosno sasvim logični potez odlučio se Grad Čakovec.

– Ugovor o opskrbi plinom s Međimurje-plinom sklopljen je temeljem provedenog otvorenog postupka javne nabave na određeno vrijeme od 1. ožujka 2022. do 28. veljače 2023. godine. S obzirom na odluku Vlade RH, potpisat ćemo ugovor s HEP Plinom – potvrdili su nam iz Grada Čakovca.

Tu mogućnost već je iskoristio veliki broj drugih ustanova i tvrtki kojima je Grad Čakovec osnivač ili vlasnik.

– Nakon donošenja vladine Uredbe, s našim ustanovama (vrtićima, školama, ustanovama u kulturi) dogovorili smo da iskoriste mogućnost te se jave HEP Plinu, što su i učinile – zaključuju u Gradu Čakovcu.

A o kakvom je nesrazmjeru cijena uistinu riječ najbolje dokazuje i ovaj podatak: Grad Čakovec temeljem još uvijek važećeg ugovora s Međimurje-plinom plaća jediničnu cijenu ugovorenog plina od 0,5341 kuna po kilovatsatu, dok primjerice, u Osnovnoj školi Selnica koja ima ugovor s HEP Plinom plaćaju gotovo tri puta manji iznos, odnosno 0,1817 kuna po kilovatsatu.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje