Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje postala šesta županija s titulom “Županije – prijatelj djece”

Objavljeno:

- dana

MALIŠANI

Međimurska županija odnedavno se može pohvaliti titulom Županije – Prijatelj djece. Međimurski župan Matija Posavec i Josip Grgurić, predstavnik Saveza društava Naša djeca, 18. svibnja svečano su potpisali sporazum kojim je Međimurje postala šesta županija u Hrvatskoj uključena u ovaj projekt.

Cilj akcije je motivirati predstavnike lokalne i regionalne vlasti, stručne službe, ustanove za djecu i razne udruge na potpunije i brže ostvarivanje prava i potreba djece. Akciju provodi Savez društava Naša djeca, a u projektu sudjeluju Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, UNICEF, Udruge gradova, Udruge općina i Hrvatske zajednice županija.

– Drago mi je da Međimurska županija pristupa programu „Županije – prijatelji djece” koji se u Hrvatskoj provodi unatrag dvije godine – naglasio je Grgurić istaknuvši kako je ovaj program viša razina projekta „Gradovi i općine prijatelji djece“, a cilj im je “stvoriti zajednice po mjeri najmlađih”.

Učenici

U Savezu ističu da je program kao jedan od najboljih prepoznat i na europskom nivou, a uključivanjem županija cijela je priča proširena na veći broj sudionika. Na svečanosti potpisivanja ugovora sudjelovali su i učenici Osnovne škole“Petar Zrinski“ iz Šenkovca; Katja, Stela, Laura i Roko, uz ravnatelja škole Vladimira Novaka te Marija Hegeduš Jungvirth, pedijatrica, jedna od najzaslužnijih da čakovečka bolnica već dugih niz godina nosi titulu „Bolnica prijatelj djece“.

Projekt na razini županija zapravo je nastavak projekta “Gradovi i općine – prijatelji djece”

– Naša županija prednjači u svim programima zaštita zdravlja djece i važno je da svi akteri surađuju, potpora su i aktivni dionici u procesu rasta i razvoja djece – kazala je Jungvirth. Osim što će sudjelovati u aktivnostima ostvarivanja prava i potrebe djece, Međimurska županija će kroz ovaj projekt biti poticaj i podrška gradovima i općinama na svome području da se također aktivno uključe u projekt.

– Ovim potpisom i titulom profiliramo se još čvršće i snažnije kao županija prijatelj djece, koja u svim područjima vodi iznimnu brigu o djeci stvarajući jednake uvjete za sve mališane kako bi imala sretno i bezbrižno djetinjstvo. Shvaćamo važnost naše uloge kao institucije te ćemo kao i do sada provoditi mjere koje omogućuju sretno odrastanje, pomoć u odgoju, obrazovanju, socijali, kulturi i sportu. Nastavljamo i dalje s već dobro poznatim programima kao što su osigurani udžbenici, besplatan prijevoz, osiguranje pomoćnika u nastavi i predškolskim ustanovama, besplatna zdrava prehrana za učenike slabijeg socijalnog statusa i prilazne rampe za djecu s invaliditetom – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Članovi DOSTI-ja i ove godine uživali na ljetovanju u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije i ove je godine organiziralo tradicionalno ljetovanje u Rijeci za svoje članove.

Dvanaestero članova i članica na moru je provelo pet dana u razdoblju od 10. do 15 srpnja, odnosno 10 dana u razdoblju od 15. do 24. srpnja, ovisno o terminu koji su odabrali.

Smještaj je bio osiguran u učeničkom domu „Podmurvice“.

Na ljetovanje u Rijeku tradicionalno se odlazi već nekoliko godina zbog prilagođene plaže u uvali Kostanj, na kojoj članovi bezbrižno mogu uživati u kupanju, sunčanju i druženju.

Plaža Kostanj danas je jedna od najopremljenijih plaža za ugodno ljetovanje osoba s invaliditetom.

Prostorno rješenje omogućava osobama s invaliditetom svih uzrasta jednostavno kretanje i funkcionalno korištenje cijelog prostora za kupanje, rehabilitaciju i odmor.

– I ove godine članovi su se vratili puni pozitivnih dojmova, odmoreni i vedri, što dokazuje da more ima pozitivno djelovanje na svakog pojedinca. More mnogima služi kao rehabilitacija, odmor, opuštanje od svakodnevice i prilika za druženje s ostalim članovima Društva, tako da se svakako željno iščekuje odlazak u Rijeku i iduće godine – rekli su iz DOSTI-ja.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncerti na Porcijunkulovu uz COVID potvrdu, a možda će vam trebati i maska na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: ilustracija

Tradicionalno Porcijunkulovo ove će se godine održati u Čakovcu od 30. srpnja do 2. kolovoza.

Program je bogat, ali odvijat će se uz epidemiološke mjere.

Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu

Organizatori su najavili mjere kojih će se morati držati posjetitelji, a mi ih prenosimo:

Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, na koncertima manifestacije mogu prisustvovati:

  • osobe s važećom EU digitalnom COVID potvrdom
  • osobe s važećom potvrdom o preboljenju bolesti COVID-19
  • osobe s pisanom potvrdom izdanom od strane ovlaštene zdravstvene ustanove o negativnom PCR-u ili brzom antigenskom testom
  • osobe s važećom potvrdom o provedenom cijepljenju

Prilikom ulaska tako ćemo tražiti da svatko od posjetitelja posjeduje jednu od gore navedenih potvrdi.

Također, bit će obaveza nošenja maski na otvorenom ukoliko se neće moći osigurati minimalni propisani fizički razmak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!