Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje postala šesta županija s titulom “Županije – prijatelj djece”

Objavljeno:

- dana

MALIŠANI

Međimurska županija odnedavno se može pohvaliti titulom Županije – Prijatelj djece. Međimurski župan Matija Posavec i Josip Grgurić, predstavnik Saveza društava Naša djeca, 18. svibnja svečano su potpisali sporazum kojim je Međimurje postala šesta županija u Hrvatskoj uključena u ovaj projekt.

Cilj akcije je motivirati predstavnike lokalne i regionalne vlasti, stručne službe, ustanove za djecu i razne udruge na potpunije i brže ostvarivanje prava i potreba djece. Akciju provodi Savez društava Naša djeca, a u projektu sudjeluju Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, UNICEF, Udruge gradova, Udruge općina i Hrvatske zajednice županija.

– Drago mi je da Međimurska županija pristupa programu „Županije – prijatelji djece” koji se u Hrvatskoj provodi unatrag dvije godine – naglasio je Grgurić istaknuvši kako je ovaj program viša razina projekta „Gradovi i općine prijatelji djece“, a cilj im je “stvoriti zajednice po mjeri najmlađih”.

Učenici

U Savezu ističu da je program kao jedan od najboljih prepoznat i na europskom nivou, a uključivanjem županija cijela je priča proširena na veći broj sudionika. Na svečanosti potpisivanja ugovora sudjelovali su i učenici Osnovne škole“Petar Zrinski“ iz Šenkovca; Katja, Stela, Laura i Roko, uz ravnatelja škole Vladimira Novaka te Marija Hegeduš Jungvirth, pedijatrica, jedna od najzaslužnijih da čakovečka bolnica već dugih niz godina nosi titulu „Bolnica prijatelj djece“.

Projekt na razini županija zapravo je nastavak projekta “Gradovi i općine – prijatelji djece”

– Naša županija prednjači u svim programima zaštita zdravlja djece i važno je da svi akteri surađuju, potpora su i aktivni dionici u procesu rasta i razvoja djece – kazala je Jungvirth. Osim što će sudjelovati u aktivnostima ostvarivanja prava i potrebe djece, Međimurska županija će kroz ovaj projekt biti poticaj i podrška gradovima i općinama na svome području da se također aktivno uključe u projekt.

– Ovim potpisom i titulom profiliramo se još čvršće i snažnije kao županija prijatelj djece, koja u svim područjima vodi iznimnu brigu o djeci stvarajući jednake uvjete za sve mališane kako bi imala sretno i bezbrižno djetinjstvo. Shvaćamo važnost naše uloge kao institucije te ćemo kao i do sada provoditi mjere koje omogućuju sretno odrastanje, pomoć u odgoju, obrazovanju, socijali, kulturi i sportu. Nastavljamo i dalje s već dobro poznatim programima kao što su osigurani udžbenici, besplatan prijevoz, osiguranje pomoćnika u nastavi i predškolskim ustanovama, besplatna zdrava prehrana za učenike slabijeg socijalnog statusa i prilazne rampe za djecu s invaliditetom – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Posjetitelje u Čakovcu oduševila atraktivna izložba gljiva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gljivarsko društvo „Smrčak“ Čakovec i ove je godine organiziralo dvodnevnu edukativnu izložbu gljiva, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca, Međimurske županije, Turističke zajednice Grada Čakovca i pivnice Angry Moose.

Na novoj lokaciji u centru grada, u Ulici kralja Tomislava 2, članovi „Smrčka“ su 24. i 25. rujna na najbolji mogući način upotpunili manifestaciju „Jesen u gradu Zrinskih“ izložbom, edukacijama i predstavljanjem jela od gljiva.

Eksponatima bogatu izložbu već je prvog dana razgledao velik broj posjetitelja, a posjetila ju je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. 

Zajedno s brojnim zaljubljenicima u gljive, gradonačelnica se upoznala s raznim vrstama – jestivima, nejestivima, otrovnima i smrtno otrovnima, koje su članovi Društva izložili na iznimno atraktivan način.

Osim toga, zainteresirani posjetitelji mogli su i kušati razne delicije, poput kolača i namaza od gljiva.

Odaziv je bio odličan i u nedjelju, što dokazuje da se sve više ljudi okreće prirodi i pokazuje interes za gljive.

Nastavite čitati

Međimurje

Mažoretkinje Kotoribe četvrte na Europskom prvenstvu u Zadru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su na Državnom prvenstvu u Klinča Selu izborile prolaz na Europsko prvenstvo, juniorke Mažoretkinja Kotoribe ljeto su provele trenirajući za Europsko prvenstvo mažoretkinja u Zadru.

U Zadru su provele nekoliko dana, a kući su se vratile s vrlo dobrim uspjehom – osvojile su četvrto mjesto. Juniorke je vodila trenerica Marta Vojvoda.

Na Europskom prvenstvu sudjelovalo je više od 2000 mažoretkinja i više od 70 sastava. U njihovoj kategoriji sudjelovalo je ukupno 10 ekipa.

– U takvoj konkurenciji osvojile su četvrto mjesto, što je sjajan uspjeh za nas. Vrlo sam ponosna na naše cure – rekla je predsjednica Kristina Čižmešija, a čestitku na sjajnom rezultatu uputio im je i načelnik Dario Friščić.

– Čestitam Mažoretkinjama Kotoribe na još jednom lijepom uspjehu i promociji naše Kotoribe diljem Hrvatske i šire – rekao je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje