Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje postala šesta županija s titulom “Županije – prijatelj djece”

Objavljeno:

- dana

MALIŠANI

Međimurska županija odnedavno se može pohvaliti titulom Županije – Prijatelj djece. Međimurski župan Matija Posavec i Josip Grgurić, predstavnik Saveza društava Naša djeca, 18. svibnja svečano su potpisali sporazum kojim je Međimurje postala šesta županija u Hrvatskoj uključena u ovaj projekt.

Cilj akcije je motivirati predstavnike lokalne i regionalne vlasti, stručne službe, ustanove za djecu i razne udruge na potpunije i brže ostvarivanje prava i potreba djece. Akciju provodi Savez društava Naša djeca, a u projektu sudjeluju Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, UNICEF, Udruge gradova, Udruge općina i Hrvatske zajednice županija.

– Drago mi je da Međimurska županija pristupa programu „Županije – prijatelji djece” koji se u Hrvatskoj provodi unatrag dvije godine – naglasio je Grgurić istaknuvši kako je ovaj program viša razina projekta „Gradovi i općine prijatelji djece“, a cilj im je “stvoriti zajednice po mjeri najmlađih”.

Učenici

U Savezu ističu da je program kao jedan od najboljih prepoznat i na europskom nivou, a uključivanjem županija cijela je priča proširena na veći broj sudionika. Na svečanosti potpisivanja ugovora sudjelovali su i učenici Osnovne škole“Petar Zrinski“ iz Šenkovca; Katja, Stela, Laura i Roko, uz ravnatelja škole Vladimira Novaka te Marija Hegeduš Jungvirth, pedijatrica, jedna od najzaslužnijih da čakovečka bolnica već dugih niz godina nosi titulu „Bolnica prijatelj djece“.

Projekt na razini županija zapravo je nastavak projekta “Gradovi i općine – prijatelji djece”

– Naša županija prednjači u svim programima zaštita zdravlja djece i važno je da svi akteri surađuju, potpora su i aktivni dionici u procesu rasta i razvoja djece – kazala je Jungvirth. Osim što će sudjelovati u aktivnostima ostvarivanja prava i potrebe djece, Međimurska županija će kroz ovaj projekt biti poticaj i podrška gradovima i općinama na svome području da se također aktivno uključe u projekt.

– Ovim potpisom i titulom profiliramo se još čvršće i snažnije kao županija prijatelj djece, koja u svim područjima vodi iznimnu brigu o djeci stvarajući jednake uvjete za sve mališane kako bi imala sretno i bezbrižno djetinjstvo. Shvaćamo važnost naše uloge kao institucije te ćemo kao i do sada provoditi mjere koje omogućuju sretno odrastanje, pomoć u odgoju, obrazovanju, socijali, kulturi i sportu. Nastavljamo i dalje s već dobro poznatim programima kao što su osigurani udžbenici, besplatan prijevoz, osiguranje pomoćnika u nastavi i predškolskim ustanovama, besplatna zdrava prehrana za učenike slabijeg socijalnog statusa i prilazne rampe za djecu s invaliditetom – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Petnaest zlatnih odličja za izvrsni međimurski med, a Pčelarstvo Trupković je najtrofejnije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Agacija - Udruga pčelara Međimurske županije

U subotu, 25. studenoga, su se zgradi Scheier u Čakovcu okupili članovi Udruge pčelara Agacija Međimurske županije, na svečanosti dodjele priznanja za najbolji ovogodišnji med.

Dodijeljeno je čak 15 zlatnih odličja za bagremov i cvjetni med, kao i med cvijeta uljane repice. Srebrnim odličjem ovjenčano je 28 proizvoda, dok je 14, uglavnom bagremovog meda, dobilo brončana odličja.

Pčelarstvo Trupković je i najtrofejnije te je u ovom ciklusu ocjenjivanja dobilo dva zlata te jedno srebrno odličje, zatim Pčelarstvo Kanan čiji med je dobio zlatno i srebrno odličje, pčelarstvo Nenada Jeđuta osvojilo je dva srebra, a obitelj Heđa iz Slakovca dosegnula je najvišu ocjenu među zlatnim medaljama za svoj bagremov med.

Župan Matija Posavec čestitao je pčelarima što su unatoč teškim i izazovnim vremenima uspjeli zadržati visoku kvalitetu meda, te dodao kako će im Međimurska županija i dalje pružati ruku podrške, pomoći i suradnje.

Susret je bio i edukativnog karaktera te namijenjen i onima koji tek namjeravaju ući u svijet pčelarstva, stoga je Željko Trupković, predsjednik Agacije, na skup pozvao eminentne izlagačice, prof. dr. sc. Ivanu Tlak Gajger koja je govorila o prevenciji bolesti pčela, a okupljenim međimurskim pčelarima obratio se i Dražen Kocet iz Saveza pčelara Hrvatske, te dr. Kolics Balazs iz mađarskog pčelarskog saveza.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica osigurala je poklonbonove za umirovljenike, potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike pripremila poklonove, a povodom božićno-novogodišnjih blagdana.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno se prijaviti OVDJE.

Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 350 eura.

Dokumentacija će se prikupljati od 27.11.2023. (ponedjeljak) do 11.12. 2023. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail: [email protected] ili se ostavlja u sivom sandučiću kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati. – Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije. U slučaju potrebe možete nazvati i nas na broj telefona 861-344 – objavila je Općina Selnica.

Podjela bonova bit će 14. i 15. prosinca (četvrtak i petak) u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje