Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje u 2022. godini ima 53 mlade bijele rode u 22 gnijezda: u Kotoribi i Novakovcu četvorke

Foto: JU Međimurska priroda

Objavljeno:

- dana

Piše: Monika Cindrić/Međimurska priroda

Foto: JU Međimurska priroda

U Međimurju se aktivno gnijezdi i razmnožava bijela roda (Ciconia ciconia). Kvaliteta staništa omogućava dostupnost hrane u sezoni gniježđenja i podizanja mladih od ožujka do kolovoza pa se rode već generacijama vraćaju u Međimurje.

Tijekom ovog proljeća vratile su se rode u 25 gnijezda diljem Međimurja, od kojih su aktivna gnijezda s mladima u naseljima: Zebanec, Sveti Martin na Muri, Mursko Središće, Podturen, Novakovec, Dekanovec, Domašinec, Gardinovec, Palovec, Palinovec, Hodošan, Draškovec, Donji Vidovec, Kotoriba, Totovec, Vularija, Gornji Hrašćan i Nedelišće. Aktivna gnijezda bez mladih nalaze se u naseljima Ferketinec, Mala Subotica i Goričan.

Rekorderi u broju mladih ptica su dva gnijezda u Kotoribi i jedno u Novakovcu s po četirima mladim rodama. Po tri mlade rode zabilježili smo u naseljima Sveti Martin na Muri, Podturen, Dekanovec, Palinovec, Kotoriba, Totovec i Nedelišće.

Osim dvaju obilazaka tijekom vremena gniježđenja, koje su obavili stručni djelatnici i čuvarska služba, djelatnici su obavili i treći obilazak zajedno s ovlaštenim prstenovačem, kako bi se mlade rode prstenovale. Prstenovanje ptica je metoda istraživanja kojom obilježavamo mlade ptice posebnim prstenima radi proučavanja njihovih selidbi (migracija) i načina života. Prsteni, aluminijski i plastični, s oznakom ustanove koja obavlja prstenovanje i serijskim brojem kombinacije slova i brojki, pričvršćuju se na po jednu nogu ptice. Prstenovanje je kao znanstvenu metodu uveo 1899. godine danski profesor Hans Christian Cornelius Mortensen. U Hrvatskoj je prstenovanje započeto 1910., a upravo su bijele rode zajedno s lastavicama bila prve prstenovane ptice.

Bijele rode prstenujemo dok su još ptići u gnijezdu te ovlašteni prstenovači postupaju s pticama vrlo obzirno da nakon prstenovanja ne bi bile ozlijeđene.

„Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode organizira i koordinira prstenovanje mladih bijelih roda u Međimurju od 2011. godine. Tijekom ovogodišnjeg obilaska prstenovano je 46 mladih bijelih roda od ukupno 53 koje su zabilježene u 22 gnijezda. Naime, neka gnijezda zbog svoje visine i nepristupačnosti nisu dostupna za prstenovanje, dok su u pojedinim gnijezdima mlade rode bile premale za postupak. Prstenovanje je proveo licencirani prstenovač Boris Božić, a logističku pomoć pruža HEP – ODS Elektra Čakovec, koja osigurava kamion s dizalicom pomoću koje se prstenovač diže do gnijezda.

Najmlađi ptići bijelih roda zabilježeni su u Vulariji i bili su premali za prstenovanje, a jedna odrasla roda imala je prsten te je u tijeku utvrđivanje gdje je bila prstenovana.

Podsjećamo da je bijela roda simbol očuvanih prirodnih staništa i tradicionalnih krajobraza te je njihova prisutnost u ovako velikom broju od čak 53 mlade rode potvrda da još uvijek živimo u zdravom i očuvanom okolišu. Njihov opstanak ovisi o ljudskom djelovanju, stoga zahvaljujemo svim građanima na dojavama i pomoći u očuvanju ove posebne vrste.

Međimurje

Mursko Središće: osoba godine je Darko Oreški, nagrade najboljim sportašicama i sportašima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće stogodišnju tradiciju obilježavanja spomendana svete Barbare proslavio je i ove godine svečanim program u Centru za kulturu „Rudar“. Bila je to prilika za prezentaciju projekata koji su u velikoj mjeri doprinijeli podizanju kvalitete života u najsjevernijem hrvatskom gradu.

U okviru programa dodijeljene su i tradicionalne nagrada za osobu godine Grada Murskog Središća i nagrade za sportska ostvarenja. Ovogodišnju nagrada za osobu godine primio je Darko Oreški iz Peklenice. U kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Mensur Rošić i Tena Marodi. U kategoriji sportske momčadi godine najboljima je proglašen kadetski sastav Škole nogometa Rudar Mursko Središće. U kategoriji rekreativaca nagrade su primili Monika Jalšovec, Ivan Zadravec i Alen Kontrec. Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mursko Središće primila je nagradu za rekreacijsku momčad godine.

Nagrađenim su čestitali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, dok se u ime nagrađenih okupljenima obratio Darko Oreški.

– Svi članovi udruga, klubova ili pojedinci trude se da najbolje što mogu doprinose razvoju svojih organizaciji te da na svakom natjecanju s ponosom predstavljaju najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Zahvaljujem gradonačelniku i saborskom zastupniku Srpaku te svim gradskim službama na pomoći u našem radu – poručio je Oreški.

U prigodnom programu sudjelovali su mladi i talentirani glazbenici Dora Rebernik i Edvin Nedeljko.  

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu predstavljena autohtona međimurska bajka „Stekljena gora“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca na Adventu u Čakovcu prezentirali su autohtonu međimursku bajku „Stekljena gora“.

Obostrano zadovoljstvo uspješnom suradnjom izrazili su ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat.

– Veselimo se što će ovaj postav biti dostupan 24 sata dnevno, a s obzirom na to da se radi o vrlo zanimljivoj priči, nadam se da će se svidjeti našim sugrađanima i gostima – naglasio je Horvat.

– „Stekljena gora“ je jedna od sedam autohtonih međimurskih bajki, a sve ove prekrasne priče zabilježene su na terenu širom Međimurja. Drago mi je što smo „Stekljenu goru“ mogli prepričati na ovaj način i omogućiti svima koji to žele da je u potpunosti upoznaju šetajući našim predivnim gradom. U tjednu nakon 23. prosinca organizirat ćemo i prigodne radionice, igraonice te bajkaonicu na ovu temu. Nakon realizacije ovog projekta, pokušat ćemo na sličan način realizirati kompletan ciklus svih sedam međimurskih bajki – nadovezala se Hrustek Sobočan.

Baština

Viša kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač, koja vodi ovaj projekt, istaknula je da za međimurske bajke u velikoj mjeri moramo zahvaliti Mariji Novak.

– Zanimljivo je da ljudi gotovo nikad ne pomisle kako postoje bajke izvan Grimmovih ili Andersenovih, pa je za nas velika sreća što smo zabilježili ovih nekoliko izvornih međimurskih, na dijalektu. U velikoj mjeri to moramo zahvaliti Mariji Novak, zaljubljenici u našu baštinu, čiju ostavštinu čuvamo u muzeju. Ona je u svom neposrednom okruženju zabilježila te bajke na audio kazetama, što nam je pomoglo da ih priredimo tako da budu prijemčivije za publiku – rekla je voditeljica projekta.

Na prezentaciji „Stekljene gore“ u samom središtu grada predstavljena je kinetička skulptura „Vjetar“ čiji je autor akademski grafičar Veljko Posavec.

Kod skulpture priča započinje, a kako se nastavlja i završava, otkriva se kod zdenca u dvorištu Staroga grada.

Tamo je, uz pomoć grafičkog dizajnera Tomislava Brozovića, uređeno i postavljeno pet panoa na kojima možete pratiti tijek priče. Kad stignete do njenog sretnog završetka, možete napraviti i fotografiju s vilinskim krilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje