Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje u petak bez korone, Stožer održao sastanak o organizaciji domova za starije i nemoćne osobe

Objavljeno:

- dana

Stožer civilne zaštite Međimurske županije obavještava kako u proteklih 24 sata nema novooboljelih virusom COVID 19. Nakon što su jučer, 13. kolovoza, evidentirane nove oboljele osobe, epidemiološki izvidi su u tijeku, bliski kontakti oboljelih osoba su u samoizolaciji i pod epidemiološkim nadzorom. Do sada je ukupno uzeto 2492, a danas 42  uzorka.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije u petak, 14. kolovoza 2020. godine održao je radni sastanak, na inicijativu saborske zastupnice Andreje Marić, vezano uz režim rada domova za starije i nemoćne osobe s namjerom fleksibiliziranja posjeta i izlazaka korisnika domova.

Predstavnici domova za starije i nemoćne osobe u svakodnevnom su kontaktu s epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo koji, zajedno sa Stožerom civilne zaštite, provode mjere i kontrole sukladno mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Dosadašnje odluke i organizacija u domovima jesu specifične i sasvim sigurno stvaraju određena nezadovoljstva manjeg dijela korisnika i zaposlenika ustanova, no osnovna namjera je očuvati fizičko i psihičko zdravlje korisnika te život. Rezultati toga su vidljivi te je Međimurje jedna od rijetkih županija u kojoj virus nije ušao u domove za starije i nemoćne osobe niti je zabilježena umrla osoba.

Načelnik Stožera Josip Grivec, zahvalivši na inicijativi saborskoj zastupnici Andreji Marić, istaknuo je kako je Stožer spreman saslušati svaku inicijativu, raspraviti o njoj i donijeti odluku u interesu svih građana: „Dnevno u Stožer civilne zaštite Međimurske županije dolazi veliki broj upita i smatram da za sada zahvaljujući pridržavanju mjera i preporuka imamo povoljnu epidemiološku situaciju, a naši građani mogu relativno normalno voditi svoju svakodnevicu.“

Posljednjih mjeseci radi se u vrlo izazovnim okolnostima, pod svakodnevnim pritiscima i donošenjima odluka kako bi se zadržalo povoljno epidemiološko stanje, stoga se mole svi građani i za strpljenje i razumijevanje aktualne situacije u kojoj se nalazimo. Međimurska županija je u nabavi uređaja za molekularnu dijagnostiku pomoću kojeg će se moći više testirati i kraće čekati rezultate testova.

Radnom sastanku Stožera nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl Pal i epidemiologinja Lidija Vrbanec Megla, pročelnik Službe za civilnu zaštitu Ladislav Soke, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač te pojedini predstavnici privatnih domova.

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati