Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje zauzelo vodeće mjesto po broju koza i proizvodnji mlijeka

Objavljeno:

- dana

KOZARSTVO

Na farmama u Međimurskoj županiji u 2016. godini bila je točno 3001 koza, što je uvjerljivo najveća brojka s obzirom na to da je prva sljedeća županija susjedna Varaždinska, gdje je iste godine bilo tisuću koza.

Upravo ove dvije županije prednjače ne samo po broju koza već i po količini proizvedenoga kozjeg mlijeka. Iz Međimurske i Varaždinske županije dolazi oko 70 posto ukupne godišnje proizvodnje.

Na ergeli konja

– Nekoliko je razloga zašto se ljudi odlučuju upravo za kozarstvo. Riječ je o vrlo zahvalnoj grani stočarstva, jer su znatno manji infrastrukturni troškovi. Naime, dovoljan je manji prostor u koji se smještaju koze, a za bavljenje intenzivnim kozarstvom nisu potrebne ni jako velike poljoprivredne površine – rekao nam je profesor Antun Kostelić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji je sa svojim studentima proteklog tjedna boravio u Međimurju u sklopu terenske nastave.

Primjeri potvrđuju da tko sluša struku, ostvaruje i bolje rezultate

Studenti treće i pete godine agronomije imali su priliku obići farmu svinja, krava i koza te posjetiti ergelu međimurskoga konja u Žabniku.
A farma koza koju su studenti obišli sa svojim profesorom je u vlasništvu obitelji Petrmanec iz Gornjega Kraljevca. Obitelj Petrmanec intenzivnim se uzgojem koza bavi već 25 godina, a ove godine s njihove je farme u prerađivačke pogone varaždinske Vindije otišlo 105 tisuća mlijeka, što ih čini najvećim proizvođačima kozjeg mlijeka u Hrvatskoj.

– Posla je puno, ali se od kozarstva može živjeti – kaže Denis Petrmanec

– Trenutno imamo 190 koza. Glavni dio sezonskih radova je iza nas, jer smo upravo ušli u period zimskog suhostaja. Koze se u ovom periodu ne muzu, već se samo hrane. Uz stručnu pratnju Agronomskog fakulteta dostigli smo prosječnu proizvodnju od 1000 litara mlijeka godišnje po kozi – otkrio nam je Denis Petrmanec.
Njegov primjer suradnje sa stručnjacima Agronomskog fakulteta nije izoliran. Naime, međimurski poljoprivrednici poznati su po tome da maksimalno koriste savjete struke.
– Agronomski fakultet jako dobro surađuje s Međimurskom županijom na realizaciji nekoliko projekata, i to ne samo vezanih za stočarstvo već i za voćarstvo, uzgoj krumpira i vinarstvo. Odnosno, sve ono po čemu je Međimurje nadaleko poznato – dodaje profesor Kostelić.

Pitajte struku

I dok uobičajeno postoji „šum“ u komunikacijskom kanalu između struke i politike, nije tako kada govorimo o poljoprivrednicima i znanstveno-savjetodavnim institucijama.

Kozarstvo u odnosu na druge grane stočarstva traži manje infrastrukturne troškove, a za intenzivno kozarstvo nisu potrebne ni velike poljoprivredne površine

– Iako mudra izreka kaže da „politika ne bi smjela voditi struku, već struka politiku“, kod nas se toga nitko ne pridržava. A upravo zbog činjenice da koriste savjete struke, međimurski poljoprivrednici po mnogočemu su među vodećim proizvođačima u Hrvatskoj. Poljoprivrednici nemaju problem pitati za stručnu pomoć, što je vrlo pohvalno. U stočarstvu najčešća pitanja su vezana uz hranidbu stoke, smještaj, preventivu, promjene na mlijeku… Agronomski fakultet sa svojim stručnjacima pokriva sve segmente stočarske proizvodnje – zaključio je Antun Kostelić.

A može li se od kozarstva i živjeti?
– Može. Posla je dosta, puno je odricanja, ali u našem slučaju od kozarstva žive dvije obitelji – iskreno poručuje Denis Petrmanec.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Sjednica Skupštine Udruge slijepih: najavljeno zapošljavanje dviju slijepih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije je 8. ožujka održala redovnu sjednicu Skupštine u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Na sjednici je usvojeno Godišnje izvješće o radu Udruge za 2020. godinu, Financijsko izvješće Udruge za 2020. godinu te revizijsko izvješće.

Usvojen je također i Pravilnik o odgovornosti zaposlenika Udruge slijepih Međimurske županije.

Predsjednik Odbora za članstvo, dr. med. Dragutin Turk, spec. oftalmologije, imenovan je počasnim članom Udruge zahvaljujući iznimnom doprinosu u radu članova Udruge i Odboru za članstvo.

Slijedom dnevnog reda sjednice Skupštine, usvojen je novi Statut Udruge. Posebna pozornost posvećena je brojnim projektima i programima s nacionalne i europske razine, s provedbom kojih je Udruga započela u 2020. godini.

Predsjednica Udruge Marija Ciglar podsjetila je na važnost postizanja pozitivnih promjena za slijepe osobe u lokalnoj zajednici, koje Udruga ostvaruje zahvaljujući europskim projektima.

Dio članova Udruge, koji su sudjelovali u provedbi europskog projekta „Korak prema uspjehu“, stekao je novo zanimanje, znanje i vještine koje će moći primijeniti u novom europskom projektu – „Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe“.

Predsjednica je detaljnije obrazložila projekt te najavila pokretanje poduzetničkog pothvata, odnosno otvaranje j.d.o.o. i zapošljavanje dvije slijepe osobe, za što je primljena puna podrška i Skupština je odnijela odluku o otvaranju.

Po završetku službenog dijela sjednice, prisutnim je članicama čestitan Dan žena te su im uručeni prigodni pokloni i cvijeće.

Sjednica Skupštine završena je u pozitivnom ozračju i s naglašenom spremnosti za poslovne izazove koje nosi 2021. godina.

Nastavite čitati

Međimurje

“Ljeto uz Muru”: najavljeni koncerti Opće opasnosti, Klape Intrade, Srebrnih krila…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće krenuo je u organizaciju tradicionalne manifestacije „Ljeto uz Muru“.

Glavni prostor za događanja bit će šetnica uz rijeku Muru i prostor uz samu šetnicu. U petak, 25. lipnja, Ljeto uz Muru otvorit će Opća Opasnost, a dan kasnije održat će se sajam domaćih proizvoda koji se nastavlja koncertom Klape Intrade. Prije i nakon koncerta posjetitelje će zabavljati Privatte Band.

U nedjelju popodne na redu je i svečana sjednica Gradskog vijeća i obilježavanje 30. godišnjice zaustavljanja tenkova u Murskom Središću.

Subota, 3. srpnja, rezervirana je za „Murski wine fest“, a riječ je o svojevrsnoj prezentaciji međimurskih vina i vinara. Prikladno, taj će dan nastupiti Vlado Kalember i Srebrna krila s koncertom „Vino na usnama“. Na ribnjaku Zalešće 4. srpnja održat će se tradicionalna gradska manifestacija „Gradski kotlići“, dok će posljednji vikend proteći u znaku piva i alke.

U subotu, 10. srpnja, održat će se Murska alka, a potom slijedi „Craft beer fest“. Zabavnu večer svim ljubiteljima pive dodatno će začiniti DJ, a održat će se i natjecanje u pecanju ribe „Napolitanke KUP“.

Čitavo će vrijeme na šetnici uz Muru biti postavljen zabavni park za djecu, nudit će se vožnja turističkim vlakićem po šetnici i jahanje konja.

Nastavite čitati