Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska Hitna dobila vozilo i opremu vrijedne 700.000 kuna

Objavljeno:

- dana

ULAGANJE

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije bogatiji je za novi reanimobil.

U srijedu, 30. kolovoza, u Zavodu je upriličena svečana primopredaja vozila prilagođenog najmodernijim standardima hitne medicinske pomoći. 

Najnoviji standardi

Tim Hitne sada je jedan od bolje ekipiranih u zemlji, jer su mu, osim vozila, uručena zaštitna radna odijela izrađena prema najnovijim standardima. Župan Matija Posavec u pratnji pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branka Sušeca uručio je ključeve novog vozila ravnatelju Zavoda Tomislavu Novinščaku i predsjedniku Upravnog vijeća Zavoda Dragi Starčeviću.

Reanomobil ima sve uređaje potrebne za reanimaciju pacijenata

– Ovim vozilom moderniziramo i pomlađujemo svoj vozni park. Na cesti je bolje vidjeti ovakav siguran auto nove generacije, a ne one iz prošlog vremena. Vozilo je s potpuno novim motorom i koncepcijski potpuno drugačije uređeno od prijašnjih, s novim mogućnostima – rekao je na primopredaji Damir Tota, voditelj voznog parka Zavoda, i zahvalio Županiji.

– Među prvim smo županijama koje su primijenile nove standarde, pisane krajem 2016. te smo među prve tri županije koje imaju novu radnu odjeću i vozilo, reanomobil sklopljen potpuno po novim standardima. Reanimobil je vozni prijevozni prostor gdje se može obavljati reanimacija u hodu, tj. u vožnji tijekom transporta vitalno ugroženog pacijenta iz bolnice ili s neke od intervencija, pa je jasno zašto je prijeko potreban – rekao je ravnatelj i dodao da je vozilo opremljeno defibrilatorima, respiratorima, EKG uređajima i raznim drugim potrepštinama potrebnima za reanimaciju, ali obuhvaća i druge specifičnosti, kao što su nova rasvjetna tijela integrirana u vozilo i prilagođenost vozaču u vožnji.

Reanomobil je vrijedan 550.000, a nova zaštitna odijela stoje još 133.000 kuna

Ova je donacija zajedno vrijedna gotovo 700 tisuća kuna, a novci su osigurani iz proračuna Županije preko decentraliziranih sredstava.
– Ovo je ulaganje u zdravlje naših stanovnika, jer smo svjesni da je brzina ključna i upravo brzina reakcije često spašava živote. Reanimobil vrijedan 550 tisuća kuna tome će itekako pridonijeti te će biti cijelo vrijeme na terenu. Ujedno smo 133 tisuće kuna namijenili za opremu, gdje će djelatnici, liječnici i osoblje biti vidljiviji – naglasio je međimurski župan, predao ključeve voditelju voznog parka i dodao kako im želi što manje intervencija.

– Iako svjesni kako se one ne mogu spriječiti, ono što možemo je omogućiti da budu brze, kvalitetne i pravovremene – dodao je Posavec naglasivši profesionalnost svih djelatnika Zavoda, koji su građanima dostupni 24 sata dnevno.

Nove investicije

Na primopredaji je istaknuto da je u planu još niz investicija u svim segmentima djelovanja, a koje se ne tiču samo Zavoda za hitnu medicinu već i Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja i Županijske bolnice Čakovec. Nakon što je nedavno otvorena ispostava Hitne u Murskom Središću, za što Županija izdvaja više od 350 tisuća kuna, već traju pregovori da se tamošnji tim pojača liječnikom. Također je u Vladi RH potpisan ugovor težak 50 milijuna kuna za potpunu rekonstrukciju Županijske bolnice. U njoj bi se uskoro trebala rekonstruirati zgrada Stare interne te obnoviti prilaz Hitnoj i ulaz u Bolnicu kako bi bio praktičniji, sigurniji i prilagođen pacijentima.

Izvor: RT
Foto:

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje