Povežite se s nama

Kultura

Međimurska priča najveći je favorit

Objavljeno:

- dana

USPJEH

„Črna mati zemlja“ autora Kristijana Novaka u izvedbi Zagrebačkoga kazališta mladih najveći je favorit ovogodišnje, jubilarne 25. Nagrade hrvatskog glumišta.

Predstava je nominirana u najvažnijim kategorijama: za najbolju dramsku predstavu, za režiju – Dora Ruždjak Podolski, glavnu mušku ulogu – Adrian Pezdirc i za sporednu žensku ulogu – Urša Raukar.

“Briljantno”

Nominacije je prošli tjedan u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika u Zagrebu objavila predsjednica žirija za dramu Ljerka Margitić, a pobjednici će se znati 24. studenoga na svečanoj dodjeli ove najveće nagrade za hrvatska kazališna ostvarenja u zagrebačkome Hrvatskome narodnom kazalištu.

Kao što je knjiga Kristijana Novaka hvaljena od publike i kritike, jednako je i s predstavom. Redateljica Dora Ruždjak Podolski je mračno djelo mladoga međimurskog književnika uspješno, kritika veli briljantno, prenijeti na kazalište daske. Rijedak je slučaj da predstava i knjiga postignu jednak uspjeh, ali upravo se to dogodilo s romanom „Črna mati zemla“.

Mračno djelo Kristijana Novaka briljiralo na kazališnim daskama 

I knjigu i predstavu jednako su hvalili kritika i publika, što je rijetkost 

– Rijetko se dogodi to da se u nekoj kazališnoj predstavi poklope briljantna dramatizacija djela, odlična režija i uvjerljiv glumački ansambl, koji u kombinaciji daju veličanstvenu predstavu. Upravo to se dogodilo u subotu navečer u Zagrebačkom kazalištu mladih, u kojem je praizvedena “Črna mati zemla”, nastala po hit romanu Kristiana Novaka, dobitnika tportalove književne nagrade za najbolji hrvatski roman 2014. godine. Predstavu je dramatizirao Tomislav Zajec, režirala ju je Dora Ruždjak Podolski, a rezultat je trosatna potresna priča koja će mnoge rasplakati, ali i zamisliti – objavljeno je.

Kazalištarci su se uoči predstave pitali kako će Tomislav Zajec dramatizirati Novakov hit-roman nimalo jednostavne strukture i hoće li redateljica Dora Ruždjak Podolski uspjeti pohvatati sve konce u toj priči o dječaku, njegovoj strašnoj tajni i osjećaju krivnje te o relativno nepoznatoj regiji na sjeveru naše zemlje, o kojoj znamo to da je bogat kraj i da u njoj HDZ nikada nije dobio izbore. Da nije bilo razloga za strah, najbolje dokazuju danas nominacije, a sutra vrlo vjerojatno nagrade hrvatskog glumišta.

Izvor: RT
Foto:

Kultura

Ansambl Responsorium, Anđelko Igrec i Camerata Kilkenny laureati 52. Varaždinskih baroknih večeri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon 12 baroknih dana ispunjenih s 30-ak koncerata, Festivalski žiri 52. Varaždinskih baroknih večeri na prigodnoj svečanosti u Gradskoj vijećnici objavio je dobitnike ovogodišnjih nagrada „Jurica Murai“ i „Ivan Lukačić“.

Nagrada „Ivan Lukačić“ za muzikološki rad i izvodilački domet ansambla dodijeljena je Ansamblu Responsorium, dok nagradu „Jurica Murai“ dijele Anđelko Igrec za izvedbu Bachove „Muke po Mateju” i irski ansambl Camerata Kilkenny.

– Ova je godina posebna po tome što smo imali stvarno jedan impozantan festival i Irsku kao zemlju partner, koja nam je prijateljski sklona. Šest godina pripremali smo to partnerstvo i uspjeh je stvarno fantastičan. Nikada u povijesti nismo imali toliko koncerata koji su bili praćeni ovacijama. Velika je bila posjećenost publike koncerata. Ono što je obilježilo i ove godine koncerte je visoka izvodilačka kvaliteta glazbe domaćih i stranih izvođača. Izveden je kao nikada do sada na festivalu velik broj djela hrvatske barokne glazbene ostavštine, a svaki od inozemnih ansambla koji je nastupao izvodio je djela iz hrvatske baštine baroka – rekao je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, najavivši kako će iduće godine zemlja partner biti Švicarska.

– Bilo je puno koncerata, različitih izvedbenih razina i moram reći da zapravo nije bilo teško izabrati najbolje jer su oni izronili, izašli sa svojom kvalitetom. Nagrade Varaždinskih baroknih večeri nisu financijske, već su nagrade priznanja, poštovanja, moralne podrške i svega onoga što glazbenicima može značiti kao biografski podatak. Jer kada u određenom trenutku, nakon par godina netko kaže dobio sam nagradu „Murai“ ili „Lukačić“ Varaždinskih baroknih večeri, to je jedna važna potvrda kvalitete i umjetničke razine – istaknula je dr. sc. Zdenka Weber, predsjednica festivalskog žirija kojeg su činili i dr. sc. Tamara Jurkić Sviben, dr. sc. Davor Brđanović, mr. sc. Davor Matačić te profesori Nataša Maričić i Predrag Šantek.

Ansamblu Responsorium nagrada je pripala za koncert Hrvatske glazbene baštine 27. rujna u crkvi Svetog Florijana.

– Jako smo ponosni na ovu nagradu, jer kod nas izvođača rane glazbe nema većeg priznanja nego dobiti nagradu na Baroknim večerima. Mi imamo tu sreću da smo dvostruki laureati, što je potvrda našeg rada na očuvanju baštine i visoke razine interpretacije – rekao je Darko Solter iz ansambla Responsorium.

Publika na koncertu, održanom uz 25. godišnjicu osnivanja Varaždinske barokne večeri 28. rujna, nagradila je dugotrajnim pljeskom članove zbora Chorus Angelicus, Dječji zbor Glazbene škole, ansambl Capella Savaria i soliste, a žiri je odlučio da dirigent izvedbe „Muke po Mateju“ Anđelko Igrec zaslužuje nagradu „Jurica Murai“.

– Možemo biti ponosni da imamo ovaj zbor, a sretna je okolnost bila da smo imali odlične soliste i glazbene prijatelje iz Mađarske i da se sve to stopi. Ovo je uistinu kruna rada – naglasio je maestro Igrec, dok će nagrada irskom ansamblu Camerata Kilkenny biti dodijeljena naknadno.

Laureatima na nagradama, a organizatorima Varaždinskih baroknih večeri na iznimnom trudu čestitao je i gradonačelnik Neven Bosilj.

Uz podjelu festivalskih nagrada, predstavljen je i nosač zvuka „Misa u h-molu” J. S. Bacha u spomen na maestra Vladimira Kranjčevića izdan u nakladi Koncertnog ureda Varaždin i Udruge Aulos.

Već tradicionalno Varaždinske barokne večeri završile su koncertom darovitih učenika Glazbene škole u Varaždinu s Varaždinskim komornim u varaždinskoj Katedrali, u kojoj će u nedjelju u 18 sati biti održana zahvalnica za 52. Varaždinske barokne večeri. 

Nastavite čitati

Kultura

Dame u povijesnim haljinama „preuzele“ identitet Varaždinki iz prošlosti i predstavile njihove zasluge

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Gradski muzej Varaždin

U sklopu „Srijede u Muzeju“ Udruga Varaždinska građanska garda predstavila je svoj projekt pod nazivom Dame u povijesnim haljinama.

Osmišljavanje projekta trajalo je gotovo 20-ak godina, a oslanjalo se na ideju uvođenja aktivnosti u kojima će sudjelovati žene unutar Udruge.

Od skromnih početaka, uglavnom putem donacija od nekoliko povijesnih haljina iz inozemstva, prijelomni trenutak u njegovoj realizaciji bilo je uključivanje kustosice u GMV-u Spomenke Težak i restauratorice u GMV-u Melite Krnoul u suradnju na projektu s članicom Udruge Vesnom Loparić.

Kao referentno razdoblje iz povijesti Varaždina i Varaždinske građanske garde odabrano je ono od 1830. do 1930. godine, iz kojeg su se izdvojile žene koje su svojim radom i angažmanom zadužile grad.

Premda javno djelovanje žena u tom razdoblju nije bilo osobito prihvatljivo, mnoge od njih uspjele su ostvariti svoje ideje te posredno ili neposredno doprinijeti boljitku Varaždina.

Prema dostupnim slikama i fotografijama žena iz povijesti prišlo se izradi haljina, a članice Udruge međusobno su podijelile uloge i „preuzele“ identitet zaslužnih Varaždinki.

Personifikacijom osoba iz prošlosti žele se naglasiti zasluge dama iz minulih vremena, ponajprije onih koje su na neki način bile vezane uz Varaždinsku građansku gardu, a cijelim projektom nastoji se motivirati današnje generacije Varaždinki.

Projekt Dame u povijesnim haljinama prezentirale su kostimirane pripadnice Udruge Varaždinska građanska garda putem svojevrsne modne revije, prilikom koje je svaka od njih s nekoliko riječi predstavila i zaslužnu Varaždinku iz povijesti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje