Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska priroda: Hoće li doći do ekocida?

FOTO: TZMŽ

Objavljeno:

- dana

Piše: Sara Srša, urbana šumarka

Tijekom posljednjih tjedana, pojam “ekocid” često se spominje u kontekstu revitalizacije Perivoja Zrinski koja će se obaviti u sklopu projekta “Eco Bridge”.

Prema definiciji, ekocid je potpuno razaranje nekog područja pod utjecajem čovjekove djelatnosti, posebno kemijskim i biološkim sredstvima koja u potpunosti mijenjaju postojeće ekosustave, a plodne ravnice ili šume pretvaraju u mrtva, čovjeku i živom svijetu nepodobna područja.

Prvo da pojasnimo da urbani šumski ekosustavi nisu isto kao i šumski ekosustavi izvan naseljenih područja, to jest šuma u pravom smislu riječi te da se procesi koji se odvijaju unutar njih uvelike razlikuju. Šumski ekosustavi su veoma složeni, a da bi pravilno i zdravo funkcionirali moraju se uskladiti sve sastavnice: od najmanjih mikroorganizama do ogromnih stabala. Šumski procesi unutar samoga grada ne mogu se odvijati, a razlog tomu je što su osnovni uvjeti života poput vode, zraka, sunčeve svjetlosti i povoljne temperature uvelike promijenjeni.

Zbog toga šumu unutar urbanih područja možemo samo imitirati, a to činimo upravo u obliku parkova, perivoja ili vrtova. Životni vijek imitiranih područja, ali i vijek samih stabala, upola je kraći nego vijek šume u prirodnom okruženju. Sav smog, veću temperaturu te nedostatak hranjiva i vode stabla osjećaju i zbog toga trpe pa mogu odumrijeti u samo godinu dana.

Ravnoteža i svježina

Povoda za spominjanjem ekocida u Perivoju Zrinski neće biti. Jer, obnovom će se smanjiti starosna dob stabala, obnovit će se postojeća infrastruktura, povećati ravnoteža unutar prizemnog i visokog rašća te će sam Perivoj na kraju izgledati mlađe i svježije. Nesrazmjer u rušenju i sadnji visokog rašća nadomjestit će se sadnjom grmlja, zeljastih trajnica i trave, što će oplemeniti konačni izgled Perivoja.

Osim toga, prizemni sloj je od izuzetne važnosti za stabilnost svakog nasada pa i onog perivojnog. Prva faza obnove samo je početak obnove cjelokupnog Perivoja te će sve što je sada sađeno za desetak godina biti mnogo veće, stvarati veći hlad i biti dom za brojnije životinje.

Potreba za zelenilom unutar grada Čakovca je neizbježna. Ne možemo očekivati da će jedan perivoj od 13,5 ha zadovoljiti potrebe od oko 20.000 građana te da će se rekreacijskim korištenjem parka očuvati i njegova svježina, mladost i zdravlje stabala. Potrebno je planirati nove zelene površine unutar prostora samoga grada te time smanjiti koncentraciju na “pluća grada”. O tome će brigu voditi nedavno osnovano Suradničko vijeće za zelene površine Grada Čakovca.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje