VIS_Promotex
VIS_Promotex
VIS_Promotex
VIS_Promotex

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Veliki dio posla komunalnih poduzeća nakon blagdana opada na zbrinjavanje drvaca koja su obavila svoju funkciju.

Mnogim drvcima nakon dva tjedna provedenih na toplome počinju opadati iglice, postaju neugledna i gube svoju svrhu. Takva drvca najčešće završe kao ogrjev ili se prerađuju u kompostirano gnojivo. Neki se ipak odlučuju za kupnju drvca u tegli kako bi ono što dulje trajalo, a kasnije krasilo dvorište ili vrt.

Pravo mjesto

Za uspješnu presadnju drvca treba se voditi načelom da pravo drvo sadimo na pravo mjesto, jer gledajući u budućnost većina drveća nadživi onoga tko ga je zasadio. No, da bismo znali koje je pravo drvo, trebamo odrediti koje je vrste, ako to ne doznamo prilikom kupnje. Na izbor nam stoji velik broj jela, borova i smreka, no kako ih uopće razlikovati. Vrlo jednostavnom metodom. Pogledajte iglice. Kod borova su iglice smještene u čuperku po dvije do pet zajedno, dok su kod jele i smreke pojedinačno poredane po grančici. Smreka ima četverouglaste iglice pa su naizgled oble, dok su one kod jele plosnate i imaju dvije bijele pruge s donje strane.

Nakon što se odredi vrsta potrebno je odrediti mjesto gdje ćemo ga zasaditi. Kod odabira mjesta treba voditi brigu o veličini koju će drvo postići. Važno je imati na umu da za nekoliko godina možemo stvoriti problem ako odlučimo pokraj kuće posaditi drvo koje može narasti relativno brzo i dostići velike dimenzije, stoga se potrebno dobro informirati prilikom kupnje. Drvo sadite na ravnom terenu, nikako kosom, podalje od kuće. Odaberite mjesto koje će biti na sunčanjem položaju kako bi drvo bolje napredovalo i imalo pravilan rast.

Briga o drvetu

Idealno je drvce presaditi u vrijeme mirovanja vegetacije, u ovom slučaju prije izbijanja pupova. Najprije je potrebno iskopati rupu dvaput veću od širine korijena te okolno tlo dobro razrahliti zbog lakšeg prodiranja korijena. Nakon vađenja drvca iz tegle, potrebno je dobro pregledati korijen nema li kakvih oštećenja i blago ga orezati kako bi mu potaknuli rast. Drvce položiti u rupu da ne bude preduboko, ni preplitko. Prilikom ispunjavanja rupe potrebno je zemlju dodavati slojevito i svaki put blago pritiskivati tlo kako bi se maknuli zračni čepovi.

Na kraju je potrebno dobro zaliti i natopiti tlo vodom. Nakon svega valja voditi brigu o drvetu, jer pravilno odabrano mjesto i vrsta drveta imaju pozitivan efekt – kako na vlasnika, tako i na samo drvo.

Komentari

Komentara

loading...