Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska priroda: Projekt “Riverside” – aktivnosti Javne ustanove za zaštitu prirode

Objavljeno:

- dana

Piše: Zoran Šardi, stručni savjetnik za projekte

Dok provedba najvećega projekta u povijesti Javne ustanove “Međimurska priroda” polako ide svojem kraju, početkom rujna ove godine započela je provedba dvaju novih projekata: “Riverside” i “Eco Bridge”, financiranih iz INTERREG V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. U ovom tekstu osvrnut ćemo se na aktivnosti koje će “Međimurska priroda” provoditi u sklopu projekta “Riverside”.

Ukupna vrijednost projekta “Riverside” iznosi 954.250,40 eura, od čega je 85%, odnosno 811.112,83 eura, udio financiranja Europske unije, dok ostatak moraju osigurati projektni partneri kao vlastiti udio sufinanciranja projekta. Trajanje projekta je 24 mjeseci, a uz “Međimursku prirodu” partneri na projektu su županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te mađarski partneri Nacionalni park Dunav-Drava i pokrajina Zala.

Na projektu “Riverside” tijekom 24 mjeseca radit će troje djelatnika “Međimurske prirode” s okvirno 40% svoga ukupnog radnog vremena.

Niz edukacija

Ukupni proračun “Međimurske prirode” na projektu iznosi 119.995 eura. Djelatnici “Međimurske prirode” će tijekom dviju godina provedbe projekta provoditi monitoringe vrsta: riječni rak (Astacus astacus), bregunica (Riparia riparia), pčelarica (Merops apiaster) i vodomar (Alcedo atthis), dok će u suradnji s vanjskim stručnjacima provesti monitoring piškura (Misgurnus fossilis) i vrsta iz reda Lepidoptera. Prije provođenja monitoringa nabavit će se sva potrebna oprema za njihovo provođenje te provesti akcije čišćenja riječnih obala pogodnih za gniježđenje ciljanih vrsta.

Djelatnici “Međimurske prirode”, ali i djelatnici ostalih partnera educirat će se uz niz edukacija koje će se organizirati putem projekta, kao što su korištenje alata Q-GIS, edukacija vodič-interpretator te edukacija za sigurno korištenje kajaka.

Nakon što je putem projekta “Med dvemi vodami” bila nakladnik fotomonografije o prirodnoj baštini Međimurske županije, uz projekt “Riverside” djelatnici “Međimurske prirode” uredit će i izdati knjigu s naglaskom na primjerima dobre prakse u svome radu, svojevrsni priručnik o upravljanju zaštićenim prirodnim vrijednostima.

Kako je u staroj kuriji u Križovcu, u kojoj se nalazi sjedište Javne ustanove i Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami”, prostor podruma još uvijek neiskorišten, putem projekta “Riverside” izradit će se dokumentacija njegova građevinskog i interpretacijskog uređenja, kako bi se na nekom budućem natječaju mogla tražiti sredstva za njegovo uređenje. Tema interpretacije podruma zasad neka ostane tajna.

Zajedno s ostalim partnerima, djelatnici “Međimurske prirode” uz projekt će iznjedriti dokument „Joint nature Conservation management policy“ koji će se izraditi s ciljem što uspješnijega dugoročnog održivog upravljanja Prekograničnim rezervatom biosfere Mura – Drava – Dunav.

Međimurje

U Murskome Središću kod šetnice planira se izgraditi viseći most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica koja se pruža velikim dijelom grada Murskoga Središća omogućava građanima, posjetiteljima i turistima nesmetanu šetnju, vožnju biciklom i mnoge druge aktivnosti.

Aktivnosti na uređenju šetnice započete su 2010. godine kada se iz pretpristupnih fondova (IPA program) postavila javna rasvjeta i uredila šetnica. Putem nacionalnog programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i sredstvima grada na dijelu šetnice postavljeni su tlakovci. Svake godine šetnica se dopunjuje novim sadržajima. Tako je uređen izvor pitke vode „Curek“, postavljeni su info displej, info table, skulpture, postavljene i oslikane su klupice, ležaljke za odmor, koševi za smeće, veliko dječje igralište, klupica za prematanje i dojenje, izgrađena ljetna pozornica, sjenica …

U planu je izgraditi i viseći pješački most preko rijeke Mure uzvodno od dječjeg igrališta na šetnici. S obzirom na sve veći broj šetača, biciklista i turista 2015. godine probijen je dio kod „Frgofa“ kako bi se cijelom dionicom uz Muru moglo do skele „Fusek“, ali i dalje. Nakon što su servisne putove uredile Hrvatske vode, uredio se zapušteni „Frgof“. Radovi su bili većim dijelom financirani od strane Hrvatskih voda. Nakon je što je uređeni „Frgof“ na mjestu nekadašnje crkve postavljeni je zvonik sv. Barbare, uređeni prilaz zvoniku, a sve u rudarskom stilu.

Uz samu šetnicu postavljene su Street workout sprave, koje će uskoro dobiti i novu antistres podlogu za lakše i sigurnije vježbanje. Prošle godine pokrenuta je ideja za spajanje šetnice uz rijeku Muru i poučne staze „Svetomartinska Mura“. Od ideje do realizacije je prošlo nekoliko mjeseci, a trasa je već probijena, ishođene su dozvole potrebne za uređenje, uz poštovanje propisa o zaštiti prirode. U suradnji s Javnom ustanovom za zaštitu prirode “Međimurska priroda” postavit će se poučne info ploče o flori i fauni uz rijeku Muru. Nova staza bit će dužine od 12 km, a protezat će se od ŠRC-a „Zalešće“ pa do ribnjaka u Lapšini. Nova staza bit će još jedan novi magnet za sadašnje, ali i buduće šetače i bicikliste. Stazom neće moći prometovati motorna vozila i quadovi. Stazom će moći prometovati isključivo vlasnici parcela, lovci i ribiči.

Grad je poznat po tome što ima veliki broj sportskih udruga, organizira niz sportskih i rekreativnih događaja, sve veći broj građana svoje slobodno vrijeme koristi za šetnju i uživanje u prirodi. Iz tih razloga ovih dana započeli su radovi na uređenju staza i puteva od gornjeg potoka prema skeli „Fusek“ i dalje. Kako bi bilo pogodno za šetnju i bicikliste navedeni dio se šljunča i ravna. Planiraju se postaviti klupice za odmor i koševi za smeće te par sjenica uzduž trase. Kod skele „Fusek“ uredit će se travnato igralište za mali nogomet, odbojkaško igralište na pijesku i postaviti koš za basket. Uz sve navedeno na prostoru skele postavit će se dječja igrala, koja će se preseliti iz prostora Etno kuće s obzirom na to da će se kod Etno kuće postaviti nova igrala.

Jezera „Mali Balaton“ i „Napolitanke“ kojima upravlja ŠRD „Mura“ su još jedan veliki turistički potencijal. Osim ribičkog društva, na tom području brigu na području lovstva, uzgoja i zaštiti divljači vodi Lovačko društvo „Zec“.

Osim pješačenja, biciklizma i rekreacije, rafting je još jedna od aktivnosti koja sve više dobiva na značaju. U cilju popularizacije aktivnog načina života na rijeci Muri i uz rijeku Muru prošle godine osnovana je udruga Kajak – kanu klub Mura. Kako su aktivnosti udruge najviše povezane s rijekom Murom, Grad Mursko Središće i udruga uputili su Ministarstvu financija zamolbu za dodjelu prostorija koje se nalaze na nekadašnjem graničnom prijelazu. One će uskoro biti dane udruzi na korištenje.

Ukidanje Schengena rezultirat će još većim povezivanjem ljudi i naroda koji obitavaju uz rijeku Muru u cilju zajedničkog korištenja i zajedničke zaštite rijeke Mure.

– Kada spojimo uređenu šetnicu uz rijeku Muru, sadržaje koji se nalaze na šetnici, novu stazu, uređenu skelu dobivamo jedan novi, kvalitetni turistički potencijal/sadržaj. Cilj je da se maksimalno iskoriste svi potencijali koje nudi najsjeverniji rudarski grad, grad uz rijeku Muru – kažu iz Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, hospitalizirana ukupno 43 pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 149 osoba, od čega je evidentirano 9 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 2. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 120.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzet 42.031 uzorak, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirano je 8 pozitivnih slučajeva, dok je iz drugih županija javljeno o 4 slučaja osoba s prebivalištem/boravištem na području Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 43 pacijenta pozitivna na COVID-19, od toga su 2 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 22.02.2021. do 28.02.2021. godine, 26  je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 5 na području grada Mursko Središća, 9 na području grada Preloga, 2 na području općine Belica, 2 općine Dekanovec, 1 općine Domašinec,  1 općine Donji Kraljevec,  6 općine Gornji Mihaljevec, 2 općine Kotoriba, 2 općine Mala Subotica, 11 općine Nedelišće, 1 općine Orehovica, 1 općine Podturen, 1 općine Pribislavec,  1 općine Selnica, 6 općine Strahoninec, 1 općine Sveta Marija, 5 općine Sveti Juraj na Bregu, 7 općine Sveti Martin na Muri, 4 općine Vratišinec, 6 općine Šenkovec i 1 na području općine Štrigova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!