Piše: Sara Janković, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode

Djelatnici “Međimurske prirode” – Javne ustanove za zaštitu prirode već devetu godinu zaredom provode monitoring bijele rode, a svake se godine krajem lipnja organizira prstenovanje mladih roda.

Ove je godine u 17 aktivnih gnijezda zabilježeno 28 mladih roda. Bijele rode često stradavaju zbog pada iz gnijezda pri prvom pokušaju leta ili pri sudaru s električnim žicama. Primjerice, ove godine bilježimo stradavanje čak devet malih bijelih roda.

Tri su ozlijeđene u Novakovcu prilikom pada gnijezda zbog nevremena, a tri su pronađene uginule pod gnijezdom u Podturnu kao rezultat borbe za teritorij s drugom rodom. Još tri jedinke uginule su iz nepoznatog razloga na gnijezdu u Totovcu, a uzrok smrti mogao bi biti povezan s požarom na obližnjem odlagalištu otpada.

Dojave

Sukladno Zakonu o zaštiti prirode, svaka osoba dužna je prijaviti pronalazak ozlijeđene, usmrćene ili slučajno uhvaćene strogo zaštićene životinjske vrste, pa tako i bijele rode. Dojava se obavlja putem obrasca za dojavu na web stranici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu ili telefonski na 112, kako je to predviđeno u okviru sustava za dojavu i praćenje uhvaćenih, usmrćenih, ozlijeđenih i bolesnih strogo zaštićenih životinja.

U slučaju pronalaska ozlijeđene ili bolesne bijele rode, nalaz je potrebno javiti i “Međimurskoj prirodi” – Javnoj ustanovi za zaštitu prirode, koja će putem nadzorne službe životinju preuzeti te transportirati na liječenje i oporavak u Centar za zbrinjavanje zaplijenjenih i ozlijeđenih zaštićenih životinja. Nakon izliječenja i oporavka, životinje se vraćaju natrag u prirodu. “Međimurska priroda” je tako u proteklih deset godina spasila 15-ak malih bijelih roda na području Međimurja.

Upravo ovih dana primili smo vijest da je u Mađarskoj na liječenju mlada roda koja je prstenovana na gnijezdu u Kotoribi krajem lipnja, a samo mjesec dana kasnije pronađena je u mjestu Batyk, stotinjak kilometara sjeverno od njezina prvoga doma. Nije to velika udaljenost naspram one koju rode prevaljuju na svom putu za južnu Afriku, no za rodu koja je tek naučila letjeti i ta je brojka respektabilna.

Ne znamo što je mladu rodu nagnalo da toliko brzo napusti roditelje s kojima bi se trebala pripremati za dugu selidbu u toplije krajeve, ali u svakom slučaju želimo joj brz oporavak i sretan put!

Komentari

Komentara

loading...