Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska priroda: Vodič-interpretator

Davorin Mance

Objavljeno:

- dana

Piše: Sara Srša, voditeljica Centra za posjetitelje

Iako je Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” trenutno zatvoren za širu javnost i prima samo najavljene grupe, djelatnici “Međimurske prirode” ne miruju i spremno prihvaćaju nove izazove te se educiraju prema europski licenciranom programu za interpretaciju baštine. Konkretno, djelatnici polaze obuku za vodiča-interpretatora prema metodologiji saveza “Interpret Europe”.

Očuvanje baštine

Prenošenje kulturne baštine te njezino očuvanje duboko je ukorijenjeno u čovječanstvo te se ona prenosi stoljećima iz naraštaja u naraštaj. Njezino očuvanje dugujemo pojedincima iz naroda čija je misija bila čuvati kulturu od zaborava. Danas tradiciju prenošenja kulturne baštine uglavnom njeguju KUD-ovi, udruge, kazališne skupine i slična udruženja. No što je s prirodnom baštinom? Odlazi li prirodna baština u zaborav? Je li svijest o važnosti njezina očuvanja na pojedincima čiji su obzori daleko širi od mase kojoj je rečenica „Ekologija je jako važna!“ jedino poimanje prirode?

Sastavnice prirodne baštine resursi su neophodni za život poput rijeka koje daju pitku vodu, šuma koje proizvode kisik i zdravoga tla koje daje plodove. Ponajprije nabrojane vrijednosti neophodne su za život čovjeka, a djelatnicima “Međimurske prirode” jedan je od najvažnijih ciljeva doprijeti do pojedinaca koji smatraju da dok još uvijek ima resursa neophodnih za život ne trebaju razmišljati o budućim naraštajima čiji će glavni zadatak biti spas prirodnih resursa od potpunog iscrpljenja.

Zeleni pokret

U zadnjih nekoliko godina, „zeleni pokret“ jača među mlađom populacijom koja razmišlja o održivom razvoju, recikliranju odjeće, stopostotnoj iskoristivosti namirnica i korištenju „eco friendly“ materijala u svakodnevnom životu. No njihov utjecaj ipak je manji od „influencera“ čiji su profili ispunjeni krpicama svjetskih modnih marki i kratkih plesnih videa čiji sadržaj nema dublju poruku niti smisla.

Upravo je interpretacija jedan od najvažnijih alata djelatnika “Međimurske prirode” putem kojega prenose važnost očuvanja prirodne baštine i prirode kao nužnosti bez koje nema života. Upoznavanje vrijednosti prirode, ponajprije vlastitog zavičaja, ključ je koji otvara vrata pojedincu ka razumijevanju prirodnih procesa, a potom i poštivanju prirode.

Kultura

Otvorenje izložbe “Plave i crvena” Ruse Trajkove u Muzeju Međimurja 21. svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U atriju Staroga grada kod Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 21. svibnja, bit će otvorena osma samostalna izložba čakovečke likovne umjetnice Ruse Trajkove.

Boja u fokusu

Diplomirala je na Odsjeku grafičkoga dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine.
Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te primila nekoliko nagrada i priznanja za svoje radove u području grafičkoga dizajna i vizualnih umjetnosti. U domicilnom okruženju eksponirana je ponajprije kao slikarica i umjetnica multimedijskoga izričaja, što uključuje i njezine realizirane scenografije, kostimografije i kazališne lutke.

Samostalnim izložbama predstavila se dosad u Čakovcu (2010., 2013., 2016., 2019.), Sarajevu (2012.) i Vukovaru (2020.) Članica je HDLU-a. Predaje strukovne predmete u nekoliko čakovečkih srednjih škola i radi kao vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu).

Publici se ovoga puta predstavlja najnovijim slikama iz ciklusa nazvanog “Plave i crvena”. Ciklus sadrži šest djela većega formata u tehnici akrila na platnu. Naslov novog ciklusa sugerira da je u središtu slikaričine profesionalne pozornosti bila boja i to isključivo plava. Autorica na slikama propituje mogućnosti ultramarina, kobalta te u manjoj mjeri azurno plave boje, poput slikara koji su koncem 19. stoljeća koristili plavu kako bi dočarali raspoloženja i emocije. Ove slike u sebi neizbježno nose i nešto od iskonske simbolike povezane s plavom bojom kao što su duhovnost, udaljenost, beskonačnost, hladnoća, sjeta, harmonija i povjerenje.

Smirenje tenzija

Rezultat je to osobnoga i stvaralačkoga sazrijevanja Ruse Trajkove. Plava boja govori u prilog smirivanju nekih unutarnjih tenzija doskora prisutnih na slikama ove autorice. Upravo izložena djela, za razliku od slikaričinih ranijih radova, sadrže tek sporadične tragove apstraktnoga ekspresionizma, a figuracija rastočena u plavetnilu sekundarnog je značenja, isključivo kao polazište za daljnju gradnju slike. Prozaične tekstualne opaske u tkivu slike markeri su stresnih trenutaka povezanih poglavito s prekidima kreativnoga procesa prouzročenih svakodnevnom životnom rutinom umjetnice. Jedno platno novoga ciklusa autorica je naslikala tonovima crvene boje kako bi ga simbolički utopila u plavetnilu preostalih slika, označivši time prekretnicu u svojem slikarstvu.

Otvorenje će se zbog epidemioloških mjera održati za ograničen broj pozvanih. Izložba će biti postavljena u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja, a publika je može razgledati svakoga dana tijekom radnog vremena Muzeja do 27. lipnja.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Čakovec: maturanti slave kraj svog srednjoškolskog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Maturanti iz Međimurske županije opraštaju se od srednjoškolskih dana.

Polako odbrojavaju dane otkako će zadnji put sjesti u školske klupe. Dobro su raspoloženi te se zabavljaju uz pjesmu i ples.

Koga smo sreli u Čakovcu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!