Povežite se s nama

Međimurje

Zavičajno društvo Međimuraca u Zagrebu organiziralo tradicionalnu 27. Međimursku večerju

Objavljeno:

- dana

Međimurska večerja predstavlja jedan od središnjih događaja u aktivnostima Zavičajnog društva Međimuraca, na kojoj se u predblagdansko vrijeme okupljaju brojni Međimurci i prijatelji međimurskog kraja u Zagrebu i izvan njega.

Uz druženje u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, prezentaciju autohtonih međimurskih jela, ovogodišnja želja organizatora je povezivanje s istaknutim i uvaženim gospodarstvenicima, kulturnim i znanstvenim djelatnicima te dužnosnicima.

Uspješni Međimurci

Predsjednik Zavičajnog društva Damir Smrtić, pozdravljajući dvjestotinjak okupljenih, izrazio je zadovoljstvo novim smjerom u aktivnostima Zavičajnog društva, ponosno nabrajajući sve veći broj uspješnih Međimuraca. Kao najuspješnije u 2018. godini izdvojio je Dražena Ladića, pomoćnog trenera izbornika Zlatka Dalića, za osvojenu srebrnu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu; Damira Sabola, autora “Photomatha” – aplikacije koju je skinulo više od 100 milijuna ljudi, književnika Kristiana Novaka, zahvaljujući čijim romanima “Črna mati zemla” i “Ciganin, ali najljepši” su kazališta mjesecima unaprijed rasprodana. Krunom ovogodišnjih zbivanja proglasio je uvrštenje međimurske popevke na popis nematerijalne baštine UNESCO-a, za što je zaslužna, između ostalih, i Lidija Bajuk.

Bila je ovo prilika i za prisjećanje nastanka Međimurske županije, prije 25 godina, kada su veliki doprinos dali Međimurci u Zagrebu potpisivanjem peticije kako bi uvjerili tadašnji državni vrh da Međimurje zaslužuje svoju županiju. Jedna od najistaknutijih predvodnica tog pokreta je Damira Črep Gavrilović. Manifestacije poput Međimurske večerje u Zagrebu, Međimurskog proščenja, promocija knjiga ima snažnu podršku grada Zagreba u ime kojeg je nazočne pozdravila izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Ana Stojić Deban. U ime predsjednika Hrvatskog sabora to su učinili saborska zastupnica Sunčana Glavak, a u ime predsjednika Vlade, ministar Darko Horvat. Osobnim dolaskom podršku je dala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, čestitao je Damiru Smrtiću i Branki Prišlić na uspješnom vođenju Zavičajnog društva te svim članovima na aktivnostima koje provode, osobito studentima koji se međusobno druže, okupljaju i promiču vrijednosti Međimurja u glavnom gradu Hrvatske:

– Zbog načina kako radimo, vrijednosti koje zastupamo i rezultata koje postižemo, služimo kao primjer cijeloj Hrvatskoj. Slika Međimurja općenito je vrlo pozitivna. Zbog toga možete biti ponosni na svoj zavičaj, svoje ljude, uspješne pojedince, ali i cijelu zajednicu. Svjedoci ste i sami da naš mali „falačec“ zemlje može iznjedriti mnogo uspješnih ljudi u raznim segmentima našeg društva. Čuvajmo to, povezujmo se, surađujmo, širimo zajedništvo i bit ćemo još prepoznatljiviji. Mi u Međimurju ćemo se i dalje truditi, raditi, graditi i stvarati nove vrijednosti.

Saborska zastupnica Sunčana Glavak i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat govorili su o doprinosu Vlade prema Međimurju, isticali pozitivne vrijednosti te o aktivnostima Međimuraca koji rade u državnim institucijama u Zagrebu. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posebno je pohvalila povezanost svih Međimuraca, te način kako se s ponosom i pažnjom govori o svom kraju i vrijednostima:

– Čestitam Vam na uspjehu međimurske popevke koja je ušla na nematerijalnu listu čovječanstva, UNESCO-a. Pjesma „Dej mi Bože oči sokolove“ bila je dio programa moje inauguracije. Sjećam se kako smo zajedno u Hrvatskoj i Mađarskoj obilježavali 450 godina Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog te sam ponosna članica Vaše Zrinske garde! Potvrdila je i svoj dolazak te pokroviteljstvo za obilježavanje 100. obljetnice pripojenja Međimurja matici zemlji.

Ovogodišnja Međimurska večerja, osim tradicionalnim značenjem, posebna je i stoga što se održava u godini obilježavanja 25 godina osnutka Međimurske županije. Na večerji su se tako mogla vidjeti i međimurska poznata lica kao što su Dražen Ladić, Boris Leiner, Kristian Novak, Stephan Lupino, Srećko Vargek, Damir Sabol, Martin Srpak, dr. Mijo Bergovec i Blanka Tkalčić. Viđeni su bili novi predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, državni tajnik Tomislav Boban, ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, Tatjana Holjevac, dr. Nediljko Matić, pjevač Drago Diklić, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici Belice i Selnice Zvonimir Taradi i Ervin Vičević, Bernard Gršić, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i sport MŽ Branko Sušec, pročelnica UO za zdravstvo Sonja Tošić Grlač i mnogi drugi.

Okupljeni su mogli uživati u prekrasnoj međimurskoj glazbi koju je izvodio Mirko Švenda Žiga, a pridružila mu se i naša poznata mezzosopranistica Blanka Tkalčić, uz nastup Zrinske garde Čakovec. Program je vodio Miljenko Ovčar. Bila je ovo zaista još jedna divna Međimurska večerja!

Međimurje

VIDEO “Oprosti mi” novi singl i spot međimurskog pjevača Hjera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi singl i videospot nedavno je izdao Hrvoje Krištofić-Hjer.

Pjevač iz Čakovca o kojem smo već pisali ovoga se puta predstavlja pjesmom “Oprosti mi”. Izdavač je Hamar Media/Vera Music. Autor teksta je sam Hjer, dok je glazbu napisao Miroslav Lesić Lesique, koji je zaslužan i za aranžman, produkciju, mix te mastering.

Prateće back vokale otpjevali su Bruno Kovačić, Vjekoslav Ključarić, Miroslav Lesić Lesique, Mario Jagec, Alen Železnjak, Ivan-Goran Herman, Alen Horvat-Zeko, Vanja Ovčar, Dorian Stipčić, Gabriela Hrženjak, Tamara Korunek i Klementina Vodušek.

Poslove režije, kamere i montaže odradio je Žan Novosel, dok je Virna Hošnjak iz Plesnog studija “Korak” autorica koreografije, a u paru s Bernardom Baračem iz istog Studija u spotu je i plesala.

Uživajte u spotu!

Nastavite čitati

Međimurje

Početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ u D. Kraljevcu: 10 žena pruža pomoć za 70-ak korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio M

U srijedu, 13. listopada, u prostorijama Općine Donji Kraljevec održana je početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ USR-a „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec.

Ovim projektom omogućeno je da se i dalje u lokalnoj zajednici pruži prilika za dodanom vrijednošću koja će se manifestirati u boljoj svakodnevnici naših sumještana u nepovoljnom položaju, kao i osjećaju korisnosti žena koje će se zaposliti na projektu. 

Projekt „Snažno zaželi“ i Program zapošljavanja žena u Općini Donji Kraljevec u skladu su s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Navedeni projekt uspješan je nastavak projekta „Snažno zaželi i ostvari – faza I“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. lipnja 2021. godine te se provodi u razdoblju od 15 mjeseci, odnosno do 9. mjeseca 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 900.480 kuna.

U stopostotnom je iznosu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. 

Prema planu i programu projekta, na području Općine zaposleno je 10 žena koje pružaju pomoć u kući za 70-ak krajnjih korisnika u razdoblju od 12 mjeseci, što će spriječiti preranu institucionalizaciju te dovesti do smanjenja siromaštva i nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje