Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija i dalje podržava MURID-ove aktivnosti

Objavljeno:

- dana

U prostorijama Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID-a) potpisan je ugovor vrijedan 350.000 kuna, kojim Međimurska županija četvrtu godinu za redom podupire djelatnosti rane intervencije.

Ugovor o izravnoj dodijeli financijskih sredstava za sufinanciranje socijalne usluge rane intervencije i poludnevnoga boravka u MURID-u potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko. MURID je jedini izvaninstitucionalni pružatelj socijalnih usluga rane intervencije u ovome dijelu Hrvatske, naglasio je župan Posavec te dodao da se nada da će i druge županije prihvatiti ovakav model sufinanciranja:

– Uloga lokalne zajednice prema potrebitima najbolje se vidi i očituje u ovakvim oblicima podrške. Međimurska županija je socijalno najosjetljivija županija u segmentu financijskih sredstava koja se iz proračuna izdvajaju za djecu s poteškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, osobne asistente u vrtićima i školama… Naša želja je da uvođenjem novih standarda i kvalitetnim programima jačamo kvalitetu života lokalne zajednice!

Direktna podrška

Korisnika i potreba ima sve više, posebice iz drugih županija diljem Hrvatske.

– Već četiri godine zaredom dobivamo sustavnu i direktnu podršku od strane Međimurske županije, no takva podjela i sufinanciranje troškova socijalnih usluga na razini jedinica lokalne samouprave još uvijek je jedinstvena i specifična na području Hrvatske i regije – rekla je izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko, zahvalivši pritom Međimurskoj županiji i županu Posavcu što su prepoznali njihovu djelatnost.

Dvjestotinjak djece tijekom godine prolazi uslugu savjetovanja, dok je stopedesetero djece uključeno u tjedne usluge terapija. Važnosti podrške i usluga koje pruža MURID-ov tim najviše su svjesni roditelji djece uključene u proces. Uime roditelja okupljenima se obratila Martina Kocijan koja je istaknula da su MURID-ova otvorena vrata od samog početka bila od velike pomoći u svim izazovima:

– Kao mladi roditelji suočili smo se s djetetovom dijagnozom te smo u MURID-u našli sve odgovore na naša pitanja. Drago nam je što postoji mjesto gdje se sve obitelji mogu obratiti i dobiti kvalitetnu podršku!

Uime roditelja obratila se Martina Kocijan koja je istaknula da su MURID-ova otvorena vrata od samog početka bila od velike pomoći u svim izazovima

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Sonja Tošić-Grlač, naglasila je da u Međimurju možemo biti ponosni što imamo MURID koji se iz godine u godinu iz male udruge razvija u središte za ranu intervenciju. Njihov razvoj mora teći u pravcu razvoja Centra za ranu intervenciju te zajedničkom suradnjom institucija i aktera moramo omogućiti napredak i razvoj kapaciteta. Roditeljima i djeci treba biti pružena mogućnost da normalno funkcioniraju te se takav pristup djeci mora usustaviti.

Dijagnostika autizma

Dokaz sustavnog ulaganja MURID-a u kvalitetu dijagnostike je ADOS-2, opservacijski protokol za dijagnostiku autizma, koji predstavlja „zlatni standard“ u postupku dijagnostike poremećaja iz spektra autizma i namijenjen je širokomu dobnomu rasponu sudionika od 12 mjeseci do odrasle dobi. Uz pomoć Međimurske županije, Grada Mursko Središće i Općine Selnica, MURID je među prvima u Hrvatskoj nabavio standardizirani hrvatski dijagnostički instrument.

Dokaz sustavnog ulaganja MURID-a u kvalitetu dijagnostike je ADOS-2, opservacijski protokol za dijagnostiku autizma

– Liste čekanja za ADOS su oko dvije godine, zbog čega smo odlučili nabavku instrumenta kojim ćemo zaista moći pružiti ranu intervenciju postaviti kao prioritet! – rekla je izvršna direktorica Silvija Pucko.

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje