Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija: milijun kuna za udruge osoba s invaliditetom, umirovljenika, branitelja, djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija je osigurala nešto više od milijun kuna iz svog Proračuna za sufinanciranje 53 projekta u području zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2022. godini. Na javni natječaj pristiglo je 56 prijava, a tri su odbijene jer nisu ispunjavale formalne uvjete natječaja.

Od ukupnog iznosa osiguranog za natječaj najveći iznos namijenjen je za područje zdravstvene i socijalne zaštite, čak 309.000 kuna. Za aktivnosti branitelja osigurano je 248.500 kuna, za umirovljenike 238.000, a 232.000 kuna usmjereno je za brigu o djeci i mladima, ljudska prava, demokratizaciju i ostala područja od interesa za razvoj civilnog društva.

– Živimo u zajednici za koju želimo da se još više razvija, da pokazuje svoje ambicije i kreativnost, a upravo udruge mogu uz razna događanja pokazati svoje rezultate. Sve prijave pristigle na natječaj vrlo su kvalitetne i usmjerene na podizanje kvalitete života osoba s invaliditetom, umirovljenika, branitelja, djece i mladih – istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora međimurski župan Matija Posavec.

Značaj osiguranih sredstva za aktivnosti udruga istaknula je predsjednica Udruge pomoć neizlječivima Čakovec Renata Bermanec koja je pojasnila da će novac namijeniti za adaptaciju posudionice u Katoličkom domu, koja je jedna od tri lokacije u kojima građani mogu posuditi razna medicinska pomagala.

– Udruga već 12 godina nudi fizičku, psihološku i duhovnu podršku bolesnicima i njihovim obiteljima, kako tijekom bolesti, tako i poslije smrti bolesnika. Na tri lokacije imamo više od 1000 raznih pomagala koje naši građani mogu posuditi stoga će nam sredstva odlično doći da bi prostor bio još funkcionalniji – rekla je predsjednica Bermanec.

Udruga za sindrom Down Međimurske županije na natječaj je prijavila projekt „Razvojne rehabilitacijske usluge i stručna pomoć u udruzi“ putem kojeg će se omogućiti nesmetani i kontinuirani rad stručnjaka s djecom sa sindromom Down.

– Sretni smo što je i ove godine prepoznat naš rad koji ulažemo da bi članovima omogućili bolje i kvalitetnije terapije – poručio je predsjednik Nenad Štrek.

Međimurje

FOTO Na svečanoj sjednici OV-a Male Subotice Pečat Općine SRD-u “Šaran”, Udruzi žena Palovec i KUU-u “Zvon”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: MŽ

U Domu kulture Mala Subotica u petak, 1. srpnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine, koji se obilježavaju bogatim programom.

Okupljene su na sjednici pozdravili načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Križaić, koji su svojim govorima obuhvatili projekte, događaje i uspjehe općine tijekom proteklih godinu dana.

Kvaliteta života

Prošla, 2021. godina, u Općini Mala Subotica ostat će upamćena po intenzivnijem broju investicija kojima je krajnji cilj ulaganje u kvalitetu života, povećanje proizvodnih kapaciteta te potpora poljoprivrednicima i udrugama civilnog društva.

Sjednici su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnici susjednih općina, predstavnici političkoga, društvenog i gospodarskog života Međimurja te mnogi mještani.

Recitacijama i glazbenim nastupom sjednicu su obogatili Puhački orkestar Općine Mala Subotica, učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica Greta Zamuda koja je pod mentorstvom Ljiljane Rinkovec sudjelovala na Županijskoj i Državnoj smotri LiDraNo 2022. u kategoriji literarnoga stvaralaštva sa svojom pjesmom “Pes Campi”, recitacijama učenici Sara Žulić i Leo Marčec, kao i Mažoretkinje Male Subotice.

Nagrade i zahvalnice

Nagrade su uručene Aidi Trstenjak, Lovri Farkaš, Eliju Hrgoviću, Štefanu Granatiru, Marti Žulić, Viktoriji Rebernik, Severini Lajtman, Karli Grašić, Doroteji Cerovec, Klari Grašić, Dariji Cirkvenčić, Heleni Hlišć, Eleni Hajdarović, Eduardu Ciglaru, Martinu Lajtmanu i Dragutinu Srncu.

Pečat Općine Mala Subotica primili su Sportsko-ribolovno društvo “Šaran” Mala Subotica, Udruga žena Palovec i KUU “Zvon” Mala Subotica, svi povodom 25 godina uspješnog djelovanja.

Zahvalnice su dodijeljene: Franji Dodleku iz Držimurca, Auto otpadu “Grandy”, Cerzalu d.o.o., Steelplastu d.o.o., Promessu d.o.o., članovima DVD-a Mala Suboticu Mladenu Horvatu, Kristijanu Križaiću, Karlu Balentu, Marijanu Horvatu i Simonu Kapelariju, članovima DVD-a Sveti Križ Aleksandru Horvatu i Robertu Novaku te članovima DVD-a Držimurec-Strelec Filipu Horvatu i Nevenu Šafariću.

Nastavite čitati

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje