Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija obilježila Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Hrvatska slavi Dan neovisnosti, jedan od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti.

Na današnji dan prisjećamo se 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio jednoglasnu Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše države.

Svečanost obilježavanja započela je svetom misom u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak, nakon čega je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja Domovinskog rata Međimurske županije u Perivoju Zrinskih odana počast stradalim međimurskim braniteljima. Predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak u ime Skupštine i izvršne vlasti Međimurske županije svim je građanima Republike Hrvatske uputio čestitku.

– Danas po 18. put obilježavamo ovaj praznik, u spomen na događaje koji su se zbili prije 28 godina. Na današnji dan 1991. godine, Hrvatski sabor jednoglasno je donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Neposredni povod je bio događaj od dana prije, kada su avioni JNA raketirali središte Zagreba i same Banske dvore, gdje je bio smješten državni vrh. Pukom srećom nitko od vodećih ljudi nije stradao. U ovom datumu ima i simbolike jer je na današnji dan 1075. u Solinu za hrvatskog kralja okrunjen kralj Zvonimir, krunom koju mu je poslao papa Grgur VII. O značaju ovog datuma u Međimurju ne treba posebno govoriti jer smo mi Međimurci i 1919., i 1945. i 1991. godine znali pokazati koliko držimo do neovisnosti, ali i izboriti je kada je to bilo potrebno – poručio je Novak.

 

Obilježavanju Dana hrvatske neovisnosti, uz predsjednika Skupštine Mladena Novaka i zamjenike župana Sandru Herman i Josipa Grivca, prisustvovali su i potpredsjednici Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i Franjo Makovec, saborska zastupnica Bernarda Topolko, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved, načelnici općina Orehovica i Belica, Franjo Bukal i Zvonimir Taradi, članovi Zrinske garde Čakovec i čakovečkog Ogranka Matice hrvatske na čelu s predsjednicima Đurom Belom i prof. Ivanom Pranjićem, predstavnici PU međimurske i Ureda za obranu, predvođeni načelnikom Ivanom Sokačem i Vladom Hranjecom, članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – Podružnice Međimurske županije s predsjednikom Stjepanom Horvatom, predstavnici Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije te članovi obitelji i prijatelji stradalih junaka, kao i predstavnici udruga te građanke i građani.

Molitvu za branitelje predvodio je fra Ivan Crnković.

Međimurje

Novi projekt Međimurske županije: poticati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija kao Europska regija sporta u 2022. godini predstavila je novi projekt pod nazivom „No Boundaries“.

Projektom se želi potaknuti i povećati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima, ali i ojačati vještine volontera te članova sportskih klubova i udruga civilnog društva za rad s osobama s invaliditetom u području sporta.

Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri na projektu su slovenska Općina Lendava i mađarska Razvojna koordinacijska agencija jezera Balaton. Sam projekt vrijedan je 200.000 eura, a financiran je iz programa Erasmus+ SPORT, Not-for-profit European sport events.

– Ideja za projekt javila se u godini kada je Međimurska županija nosila titulu Europske regije sporta jer smo prepoznali nedostatak sportskih aktivnosti prilagođenih osobama s invaliditetom. U Međimurskoj županiji živi gotovo 15 posto stanovništva s nekom vrstom oštećenja ili invaliditeta te je tim ljudima vrlo često onemogućeno sudjelovanje u društvenim i sportskim aktivnostima – istaknula je pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić na početnoj konferenciji projekta održanoj u Riznici Međimurja.

Cilj projekta je doprinijeti promicanju suradnje, kvalitete, uključivosti, kreativnosti i inovativnosti na razini sportskih organizacija i sportskih politika, uz podizanje svijesti o ulozi sporta u promicanju društvene uključenosti, jednakih mogućnosti i poboljšanja zdravlja.

Inovacija

Župan Matija Posavec rekao je da će ovaj projekt postaviti nove standarde u sportskoj aktivnosti u regiji te da će dodatno ojačati vezu s udrugama osoba s invaliditetom.

Inovativnost projekta bit će u kreiranju novog programa za sportove na vodi za osobe s invaliditetom, u čemu projektni partneri iz mađarske Razvojne koordinacijske agencije jezera Balaton već imaju iskustva.

S obzirom na to da se sva tri projektna partnera nalaze u neposrednoj blizini vodenih površina, rijeka i jezera, kreiranje uvjeta za bavljenje sportovima na vodi za osobe s invaliditetom prepoznato je kao dodana vrijednost.

– Sport za osobe s invaliditetom znači i rehabilitaciju jer, između ostalog, jača njihovu životnu snagu. U Općini Lendava osobe s invaliditetom aktivni su članovi mnogih sportskih klubova s ciljem održavanja svoje zdravstvene i tjelesne kondicije, čime se postiže veća samostalnost i samostalnost osobe s invaliditetom u integraciji u životnu zajednicu. Njihovu aktivnost želimo još snažnije potaknuti na svim razinama te im osigurati odgovarajuće sadržaje i infrastrukturu – pojasnila je direktorica Zavoda za turizam i razvoj Lendava Martina Bukovec.

Niz aktivnosti

Ciljne skupine su osobe s invaliditetom svih dobnih skupina – djeca, odrasli i starije osobe. Međimurska županija u projekt je uključila organizacije civilnog društva s područja Međimurske županije koje okupljaju osobe s invaliditetom, čiji su predstavnici istaknuli potrebu za sportskim sadržajima i aktivnostima za svoje ciljane skupine te njihovu veliku želju za sudjelovanjem.

Projekt se sastoji od niza aktivnosti koje će se provoditi u razdoblju od 18 mjeseci, a korisnici projekta su 30 volontera i 120 osoba s invaliditetom uključenih u sportska događanja.

U projekt će biti uključeni vanjski stručnjaci kineziolozi koji će izraditi sportske programe rada za osobe s invaliditetom svih dobnih skupina, a za rad u sportu s osobama s invaliditetom bit će obučeni i volonteri.

– Želimo što više osoba s invaliditetom, posebice djece uključiti u sportske aktivnosti te vjerujem da ćemo putem projekta povećati inkluziju osoba s invaliditetom u sportu – istaknula je izvršna direktorica Udruge za autizam „Pogled“ Jasenka Martinčević.

Projektne aktivnosti započet će 1. veljače 2023. godine, a trajat će 18 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Pribislavec: načelnik Ladić održao prijam za uspješne sportaše s područja Općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić održao je svečani prijam za uspješne sportaše Taru Lesjak, Maura Gajnika, Ervina Šoltića i Josipa Francki Novaka.

Karatist Mauro Gajnik trenira u Karate centru Šenkovec, a državni je prvak u kategoriji učeničkih kata. Karatist Ervin Šoltić član je Karate kluba Globus i može se pohvaliti titulama državnog prvaka, svjetskog prvaka u konkurenciji boraca do 14 godina i kategoriji iznad 55 kilograma. Također, Ervin je doprvak Balkana i osvajač zlatne medalje na nedavnom Grand Prix turniru u Samoboru.

Karatistica Tara Lesjak je pak članica Karate kluba Međimurje. Može se pohvaliti zlatnim medaljama s Međimurje Opena i međunarodnog turnira u Maloj Subotici, a srebrne i brončane medalje osvajala je još na turnirima u Čakovcu, Varaždinu, Sisku te na državnom prvenstvu. Josip Francki Novak član je Hrvatskog saveza za obaranja ruku te iza sebe ima državni i europski naslov prvaka, dok na svjetskoj ljestvici zauzima visoko treće mjesto.

– Općina Pribislavec nastojat će poticati svoje izvanredne sportaše, a uz izdvajanja za sport pomažu se i sportaši pojedinci koji ostvaruju vrhunske rezultate. Iznimno sam ponosan što postoje djeca s velikom predanošću sportu te mi je izuzetno drago da mogu ugostiti takve vrhunske sportaše. Zahvalan samo da svojim postignućima promoviraju sport, ali i našu Općinu – rekao je načelnik Matija Ladić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje