Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija osigurala 500.000 kuna za asistente u predškolskim ustanovama

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija nastavlja s provedbom projekta integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove te je još uvijek jedina županija u Hrvatskoj koja osigurava sredstva za asistente u ovim ustanovama.

Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava u 2022. godini potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednica Saveza udruga „Prvi korak“ Petra Kovačić.

Savez udruga „Prvi korak“ osnovan je 2015. godine te je prva neprofitna organizacija čija je osnovna djelatnost usmjerena na osiguravanje pomagača za djecu s teškoćama u razvoju u predškolskom sustavu obrazovanja.

Okuplja pet udruga: Međimursku udrugu za ranu intervenciju MURID, Udrugu slijepih Međimurske županije, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, Udrugu za autizam „Pogled“ i Udrugu za sindrom Down Međimurske županije.

Nadstandard za djecu

Prilikom potpisivanja ugovora, predsjednica Petra Kovačić prisjetila se samih početaka osnivanja Saveza, istaknuvši da su Međimurska županija i župan Posavec odmah prepoznali važnost pružanja podrške projektu kada su im prije sedam godina predstavili probleme s kojima se roditelji susreću prilikom upisa djece u predškolske ustanove.

– Da nema ovakve financijske podrške, provedba ovog projekta ne bi bila moguća, jer ne postoji zakonska regulativa koja bi osigurala asistente u vrtiću. Međimurje je učinilo veliki iskorak i uvelo nadstandard za našu djecu, iako je država ta koja bi sustavnim programom i zakonskim regulativama trebala preuzeti obvezu i osigurati jednake uvjete za svu djecu u Hrvatskoj – rekla je predsjednica Saveza Petra Kovačić.

Ovogodišnji ugovor vrijedan je 500.000 kuna, što predstavlja povećanje u odnosu na prijašnje godine, a sredstva su namijenjena financiranju 50 posto iznosa plaće za 35 asistenata koji će raditi s 52-oje djece u 20 vrtića na području Međimurske županije. Drugu polovicu plaće asistentima osiguravaju jedinice lokalne samouprave – 14 općina i tri grada.

Ovakav oblik suradnje primjer je javno-civilnog partnerstva s ciljem podizanja razine ravnopravnosti svakog člana društva i postizanja jednakosti u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić.

Neprocjenjiva pomoć asistenta

Važnost asistenta za djecu u predškolskim ustanovama pojasnio je predstavnik roditelja Nenad Štek, koji je istaknuo da unatoč težnjama roditelja da djeca budu što samostalnija, pomoć asistenta je neprocjenjiva u obavljanju svakodnevnih aktivnosti djece s posebnim potrebama.

 S njime se složila i ravnateljica Dječjeg vrtića „Dječja mašta“ Grozdana Žagar.

– Važno je da djeca s posebnim potrebama budu integrirana, a u tome je podrška pomagača neizostavna kako bi kvaliteta rada putem individualnog pristupa bila što bolja. Drago nam je što je Međimurska županija omogućila i ovaj nadstandard, kao što je prva i u samom vrhu u stvaranju najviših standarda u odgoju i obrazovanju – istaknula je Žagar.

Dodajmo da je Županija od 2015. godine izdvojila oko 2,5 milijuna kuna za integraciju 300 djece s teškoćama u razvoju.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Medimurska-zupanija-i-dalje-jedina-zupanija-u-Hrvatskoj-koja-osigurava-sredstva-za-asistente-u-predskolskim-ustanovama-izvor-Prvi-korak-3-473x1024.jpg

Međimurje

U Međimurju danas 484 pozitivna slučaja, procijepljene dvije trećine stanovništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 783 uzorka, od čega je evidentirano 484 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 64,8% pozitivnih od broja testiranih.

Na trenutačnu epidemiološku situaciju u Međimurju na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije osvrnula se ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ dr. Marina Payerl-Pal.

– Peti val koronavirusa nastavio se na četvrti val te nismo imali nikakvog predaha. Posljednjih dana bilježimo velik broj oboljelih, udio pozitivnih nalaza prelazi prag od 60 % u odnosu na broj testiranja. 7-dnevna incidencija iznosi 1665, a 14-dnevna iznosi 2361 pozitivan na 100.000 stanovnika. Uspijevamo riješiti sve dnevne potrebe za PCR testiranjem, a unatoč velikom broju oboljelih nemamo velik broj hospitaliziranih, što možemo zahvaliti dobroj procijepljenosti u Međimurskoj županiji.

Naime, u Međimurskoj županiji više od 70 % stanovništva cijepljeno je barem jednom dozom, a 67,3 % stanovništva je potpuno cijepljeno. Osim visoke procijepljenosti, ono što Međimursku županiju izdvaja je i visok udio procijepljenih osoba starijih od 65. Procijepljeno je više od 80% osoba starijih od 65 godina što se pokazalo iznimno važnim u trenutnoj epidemiološkoj situaciji te im daje dodatnu sigurnost u zaštiti od koronavirusa pojavom novih sojeva – rekla je.

U protekla 24 sata oporavljeno je 105 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1916. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 98.652 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ MŽ dr. Višnja Smilović uputila je apel građanima kojima je testiranjem utvrđen pozitivan nalaz:

– Svaka osoba koja se u Međimurju testira isti dan dobiva nalaz te ukoliko se potvrdi da je pozitivna, dobiva e-mail od Epidemiološke službe s detaljnim uputama što pozitivna osoba i njeni kontakti moraju učiniti. Fizički je nemoguće stići kontaktirati sve oboljele osobe u istom danu, stoga molimo sve pozitivne osobe da budu odgovorne i da se pridržavaju pravila koja su im pojašnjena u uputama. Svaka oboljela i pozitivna osoba mora se izolirati, a bliski kontakti samoizolirati, stoga zahvaljujemo građanima na razumijevanju te ih molimo da pokažu poštovanje i odgovornost prema svojem zdravlju i zdravlju svojih bližnjih – apelirala je dr. Smilović.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 38 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpušteno je 7 pacijenata, 5 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Nema preminulih osoba.

– Ne tako davno imali smo 130 hospitaliziranih osoba, a sada ih imamo stotinjak manje, što je razlog za optimizam. No, pet osoba još uvijek je na respiratoru i naši djelatnici čine sve što mogu kako bi pomogli oboljelim pacijentima. Kako se broj pacijenata smanjuje, povećavamo broj usluga, broj operacija i smanjujemo liste čekanja.

Cijela bolnica se vratila u povećan broj usluga, a pored brige za sve pacijente i oboljele od koronavirusa te sudjelovanja u procesu cijepljenja građana, bolnički prostor je veliko gradilište jer paralelno radimo i na poboljšanju infrastrukture kako bi stvorili što bolje uvjete za rad – naglasio je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović.

U subotu cijepljenje bez najave u Murskom Središću

Sve zdravstvene ustanove na području Međimurske županije zajedno sa Stožerom civilne zaštite odlično surađuju od samog početka pandemije, a značaj sinergije vidljiv je u dobroj organizaciji procesa cijepljenja.

– Građani imaju priliku cijepiti se kada žele i kojim cjepivom žele, a tu mogućnost nemaju ni mnoge razvijenije zemlje svijeta – istaknuo je ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić koji je dodao da primarni sustav zdravstvene zaštite u Međimurju za sada dobro funkcionira unatoč velikom broju oboljelih građana, ali i zdravstvenih djelatnika.

Građani se u Međimurju mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava. U subotu, 22. siječnja 2022. godine cijepljenje bez najave će se održati u školskoj sportskoj dvorani u Murskom Središću od 9 do 13.30.

– Pomno pratimo situaciju i statistiku u Međimurju, koja nam govori da je najgore razdoblje iza nas. U 11. mjesecu imali smo više od 130 hospitaliziranih osoba, no ono što se i tada pokazalo najvažnijim je da imamo održiv zdravstveni sustav. Obavljamo izuzetno puno testiranja dnevno, jučer imamo gotovo 800 uzetih uzoraka, što potvrđuje da djelatnici naših zdravstvenih ustanova svakodnevno odrađuju ogroman posao i na tome smo im zahvalni. Unatoč većem broju oboljelih, važno je da nam zdravstveni sustav funkcionira, da se nastava nesmetano odvija te da pritom pazimo jedni na druge – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Veći broj oboljelih odrazio se i na obrazovni sustav te su pojedine škole u Međimurskoj županiji prešle na online model nastave, no pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak naglasila je da je stav Županije da se škole ne smiju zatvarati te se nastava mora što je više moguće odvijati u učionicama.

– Zatvaranje škola ne bi značajno pomoglo u sprječavanju širenja bolesti, a odmoglo bi roditeljima i djeci za koju je važnije da su u školama. Naš je zahtjev da svaki ravnatelj pomno razmotri epidemiološku situaciju u svojoj školi te sa školskim liječnikom donese odluku koji razredi moraju na online nastavu i kakav će to imati utjecaj na organizaciju nastave – pojasnila je pročelnica Novak dodavši da svaka škola ima drugačiju epidemiološku situaciju koja se mijenja iz tjedna u tjedan.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec zahvalio je svima koji sudjeluju u sprječavanju širenja koronavirusa te je pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera i odazovu na cijepljenje.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinje 11. izdanje Kros lige: u subotu start 1. kola popularne „Globetke“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Atletski klub Međimurje

Iz Atletskog kluba Međimurje pozivaju sve zainteresirane trkače da im se pridruže u novom, 11. izdanju popularne Kros lige „Globetka“. Predviđeno je održavanje osam kola od kojih će se pet trčati u prvom dijelu sezone, a tri u drugom.

– No, poučeni situacijom u posljednje dvije godine u kojima su se zbog pandemije koronavirsa uvodile rigorozne mjere, nije isključeno i odgađanje ili otkazivanje utrka, što se nadamo ipak neće dogoditi – poručuju organizatori.

Prvo kolo na rasporedu je već ove subote, 22. siječnja, sa startom u 13 sati. Sljedeća kola, ukoliko ne bude odgoda ili otkazivanja trebala bi se odvijati prema sljedećem rasporedu: 2. kolo – 8. ožujka u 17 sati, 3. kolo – 12. travnja u 18 sati, 4. kolo – 3. svibnja u 18 sati, 5. kolo – 7. lipnja u 19 sati, 6. kolo – 6. rujna u 18 sati, 7. kolo – 4. listopada u 17 sati i 8. kolo – 12. studenoga u 14 sati.

Trkači će moći sudjelovati na dvije trase za trčanje i to onoj od 7,8 kilometara te kraćoj od 3,6 kilometara. Starta se s razmakom od pet minuta s time da najprije startaju trkači i hodači na kraćoj dionici, a nakon njih oni na dužoj. Start i cilj se nalaze na pješačkoj stazi u Ulici Globetka preko puta stadiona Sportsko rekreacijskog centra Mladost.

– Kros liga je namijenjena građanstvu, bilo da je riječ o sportašima ili rekreativcima, uz mogućnost svladavanja staze trčanjem ili hodanjem. Bodovanje i podjela nagrada za ukupni poredak obavit će se za trkače na obje dionice u kategoriji juniorki i juniora, seniorki i seniora te veteranki i veterana, dok hodači imaju samo jednu kategoriju. U ukupan zbroj bodova ulazi šest najboljih kola za svakog natjecatelja, a za sudjelovanje u sedam ili osam utrka može se osvojiti po 10 bonus bodova – dodaju iz AK Međimurje.

Startnina za sudjelovanje u svih osam kola iznosi 150 kuna ukoliko se iznos plaća odjednom. Ako se pak sudionik odluči plaćati svaku utrku zasebno tada sudjelovanje po kolu iznosi 30 kuna.

Po završetku natjecanje najboljim pojedincima bit će uručena nagrade. Po troje prvoplasiranih u svim kategorijama dobit će medalje, a troje najboljih u ukupnom poretku u ženskoj i muškoj konkurenciji svoje će vitrini obogatiti i peharima. Svi sudionici koji nastupe na barem četiri kola ili koji će uplatiti ukupni iznos startnine od 150 kuna odjednom, na poklon dobivaju majicu s obilježjima Kros lige „Globetka“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje