Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija osigurala dva milijuna kuna za poljoprivrednike

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija od 2014. godine provodi Program potpora u poljoprivredi s ciljem poticanja razvoja poljoprivrede, unaprjeđenja ruralnog razvoja, poticanja konkurentnosti poljoprivrede, postizanja održivog razvoja te ulaganja u održivu poljoprivrednu proizvodnju.

Za 2022. godinu za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi u županijskom je Proračunu osigurano oko dva milijuna kuna bespovratnih sredstava. Broj mjera i iznosi u Programu potpora u poljoprivredi kontinuirano se povećavaju, a interes poljoprivrednika je iz godine u godinu sve veći, navode iz Županije.

U 2020. godini isplaćeno je 1.467.400 kuna potpora koje je zatražilo oko 400 gospodarstava, dok su pravo na potporu u 2021. godini ostvarila 353 poljoprivredna gospodarstva u ukupnom iznosu od 1.770.821,74 kune.

Mjere

Program potpora malih vrijednosti u poljoprivredi u 2022. godini sadrži sljedeće mjere: ekološka poljoprivreda; podizanje i obnova trajnih nasada; nabava i postavljanje sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče; nabava i zadržavanje uzgojno valjanih životinja; potpora za okrupnjavanje i povećanje posjeda poljoprivrednog zemljišta na poljoprivrednim gospodarstvima; potpora za ulaganje u preradu poljoprivrednih proizvoda; troškovi kupnje, građenja i opremanja plastenika i staklenika; troškovi izgradnje ili adaptacije gospodarskih zgrada za primarnu poljoprivrednu proizvodnju na poljoprivrednom gospodarstvu; troškovi kupnje mehanizacije i opreme za obavljanje vlastite poljoprivredne proizvodnje; edukacija i stručno osposobljavanje poljoprivrednika te program kvalitete, stvaranje robne marke i zaštita međimurskih poljoprivrednih proizvoda.

Korisnici potpora iz ovog Programa su poljoprivredna gospodarstva koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, koja imaju sjedište i proizvodne kapacitete na području Međimurske županije i nemaju nepodmirenih obveza prema proračunu Međimurske županije.

Zaprimanje zahtjeva

Jedan korisnik potpore može podnijeti zahtjev za dodjelu potpora po više mjera iz ovog Javnog poziva pod uvjetom da njihov maksimalni iznos ne prelazi 70.000 kuna godišnje.

Minimalna vrijednost tražene potpore mora biti veća od 100 kuna bez PDV-a.

Zahtjev se podnosi na propisanom obrascu uz svu potrebnu dokumentaciju Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, Odsjek za poljoprivredu Međimurske županije.

Obrazac zahtjeva, izjave i Program potpora poljoprivredi Međimurske županije za razdoblje 2021. – 2027. godine mogu se preuzeti na internetskoj stranici Međimurske županije.

Zahtjevi za dodjelu potpora za sve mjere zaprimat će se prema redoslijedu prispijeća (bez obzira na način dostave) i do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2022. godine, osim za mjeru 3 – proljetna sadnja, za koju se zahtjevi zaprimaju do 30. lipnja 2022. godine, a za jesensku sadnju najkasnije do 30. studenoga 2022. godine.

Međimurje

U kolovozu besplatne pripreme za maturu iz matematike za one koji žele upisati MEV

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok su upisi u tijeku, stižu dobre vijesti za buduće studente! Međimursko veleučilište u Čakovcu organizira besplatne pripreme za maturu iz matematike za sve učenike koji su podnijeli prijavu za upis na jedan od smjerova na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu.

Pripreme će se održati u prostorima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, na adresi Bana J. Jelačića 22/a, Čakovec, dana 16., 17., 19. i 23. kolovoza od 9:00 do 12:00 sati.

Prijaviti se možete putem e-mail adresa: [email protected] ili [email protected]

Za sve dodatne informacije zainteresirani učenici mogu poslati upite na navedene e-mail adrese.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: Šetnica sv. Barbare širit će se nizvodno prema Podturnu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće nastavlja s projektom proširenja kapaciteta i sadržaja na popularnoj Šetnici sv. Barbare. Naime, već dulje vrijeme postoji ideja za njezino proširenje i nizvodno od Murskog Središća sve do Podturna.

Tim je povodom u Murskom Središću održan sastanak na kojem je projektant Lorand Klemenčić koji je dosad projektirao sve sadržaje na Šetnici sv. Barbare prezentirao idejno rješenje njezina produžetka kroz naselja Peklenica, Križovec, Miklavec, Ferketinec i Podturen, a u budućnosti i sve do ušća Mure u Dravu kod Legrada. Na sastanku su bili gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradski pročelnik Josip Sršan i načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović.

Već za ovaj tjedan je planiran sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda s kojima se surađivalo na uređenju šetnice prema Svetom Martinu na Muri. Želja je urediti servisne puteve Hrvatskih voda koji bi također bili u funkciji pješačkih i biciklističkih staza.

– I kod ovog projekta na prvome mjestu bit će zaštita prirode jer niti jedan zahvat neće zadirati u prirodni okoliš rijeke Mure – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje