Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija sufinancira nastupe svojih obrtnika na domaćim i inozemnim sajmovima

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija već 14 godina članovima Obrtničke komore Međimurske županije sufinancira nastupe na sajmovima i manifestacijama. Sporazum koji će obrtnicima i u 2023. godini omogućiti lakše predstavljanje na domaćim i inozemnim sajmovima, potpisali su međimurski župan Matija Posavec i predsjednik županijske Obrtničke komore Dražen Novak. Vrijednost potpisanog sporazuma je 9290 eura.

– Zahvaljujem Međimurskoj županiji i županu Posavcu na prepoznavanju potreba obrtnika. Izlaganja na sajmovima su nam i u današnje vrijeme iznimno važna jer se, usprkos internetskoj prezentaciji, vraća potreba da ljudi uživo vide i uvjere se u kvalitetu određenog proizvoda, zbog čega i raste interes naših članova za ovaj oblik promoviranja – rekao je predsjednik Obrtničke komore Dražen Novak.

Međimurje posljednjih nekoliko godina broji iznad 1500 aktivnih obrta, a ovog trenutka aktivno je njih 1526. Osim sufinanciranja odlaska na sajmove i druge manifestacije izložbenog karaktera, Međimurska županija sudjeluje i drugim programima pomoći županijskoj Obrtničkoj komori.

– Nastavljamo i s našim sjajnim projektom stipendiranja učenika koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja i za tu namjenu Međimurska županija u ovoj godini uložit će oko 20.000 eura. Time naš obrazovni sustav prilagođavamo tržištu rada, što nam je iznimno važno – rekao je župan Posavec.

Također, krajem travnja i u svibnju Međimurska županija bit će partner velikog sajma obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava u Šibensko-kninskoj županiji. Riječ je o sajmu kojeg svake godine posjećuje više od 10.000 posjetitelja pred kojima će i međimurski OPG-ovi prezentirati svoje proizvode.

– Sve oznake, nagrade i titule koje dobivamo kao uspješna županija, prilika su i našim obrtnicima da ih iskoriste u promoviranju svojih vrlo kvalitetnih proizvoda o kojima svjedoče gospodarski rezultati – naglasio je međimurski župan.

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio 10 poticaja za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom siječnja ove godine Grad Mursko Središće je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina.

Pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 11 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak 31. ožujka u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je: “Cilj i želja je napraviti nešto korisno za mlade obitelji za koje želimo da u gradu ostanu i da se doseljavaju u naš grad, a da stare ruševne kuće koje narušavaju vizuru i izgled da se uklone ili obnove.“

Tako je ukupno dodjeljeno 10 poticaja i to u iznosu od 9954,20 eura za obnovu nekretnina i 6636,15 eura za rušenje to jest sveukupno 16.590,35 eura. Jedan poticaj za rušenje nekretnine u iznosu od 1990,84 eura uvjetovan je promjenom prebivališta.

Nastavite čitati

Međimurje

Kros za vrtićarce te učenike u Perivoju Zrinskih okupio stotine trkača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Jedna od najmasovnijih sportskih aktivnosti u Međimurju svakako je kros za vrtićarce te učenike osnovnih i srednjih škola koji se održava dva puta godišnje u Čakovcu, u organizaciji Atletskog kluba Međimurje.

U subotu, 1. travnja, je održano novo izdanje proljetnog krosa koji je okupio velik broj mališana i učenika, a trčalo se na poznatoj lokaciji u jezeru podno zidina Starog grada te Perivojem Zrinski.

Snage su odmjerili brojni osnovnoškolci, svaki razred zasebno te dječji vrtići s područja Međimurja, u dvije kategorije- posebno predškolci i posebno mlađi.

Najuspješnijima u pojedinačnim uzrasnim kategorijama podijeljene su medalje, kao i pehari školama najboljih trkačica i trkača.

Proljetni i jesenski krosevi za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznike vrtića održavaju se u čakovečkom parku od 2005. godine, a kontinuitet je prekinut samo tijekom pandemije.

Međimurska županija u duhu Europske regije sporta, odnosno regije koja sustavno pomaže te podržava sport i rekreaciju i ove je godine pomogla u organizaciji i pripremi masovnog natjecanja koje je odavno preraslo u veliko obiteljsko druženje brojnih žitelja našega kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje