Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija za 22 turistička projekta izdvojila bespovratnih 400.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Devetu godinu zaredom Međimurska županija dodjeljuje bespovratne potpore za projekte u turizmu. U 2020. godini na javni poziv su pristigle rekordne 33 prijave, a za sufinanciranje je odabrano 22 projekata što je najveći broj na godišnjoj razini. Ukupna vrijednost dodijeljenih potpora ove je godine 400.000 kuna.

Ugovore je s korisnicima potpora čiji su projekti ocijenjeni najboljima, potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Međimurska županija kontinuirano podržava razvoj turizma i to nam se vraća na najljepši mogući način, rezultatima i brojkama. U ovoj neplaniranoj situaciji turistički pokazatelji su iznimno pozitivni što za kontinentalni turizam ima još veći značaj. Ukupna vrijednost dodijeljenih potpora ove je godine 400.000 kuna, a s obzirom na to da se projekt provodi već devetu godinu zaredom, Međimurska županija je do sada turističke projekte naših poduzetnika sufinancirala s gotovo 2,5 milijuna kuna te vjerujemo da su i ove potpore mali dio mozaika naše uspješne turističke priče – rekao je priliko potpisivanja ugovora župan Posavec.

S ciljem proširenja postojeće turističke ponude, stvaranja novih turističkih proizvoda, aktiviranja neiskorištenih turističkih potencijala, ali i promoviranja Međimurja kao poželjne turističke destinacije, Međimurska županija je s ovim projektom započela 2011. godine. Korisnici bespovratnih potpora mogu biti fizičke i pravne osobe s područja Međimurske županije koje su registrirane za obavljanje određene turističke djelatnosti ili tek stvaraju uvjete za bavljenje turističkom djelatnošću, a turistički projekt za koji traže potporu ostvaruju na području Međimurja.

Prijavljene programe ocjenjivalo se po strogo određenim kriterijima, originalnosti, kvaliteti, doprinosu razvoju turističke ponude i dosadašnjim rezultatima u turističkoj djelatnosti. Najveći iznos potpore je 40.000, a najmanji 10.000 kuna.

– Potpore su prvenstveno namijenjene dodatnim uslugama, podizanju kvalitete ponude u turizmu, među kojima se najviše izdvajaju kuće za odmor. Ulažemo u razvoj cikloturizma, nove kušaonice i smještajne kapacitete, a prvi puta imamo nekoliko kreativnih potpora namijenjenih promociji međimurskog turizma. Najbolji pokazatelj važnosti ovih potpora je taj što su se mnogi dosadašnji korisnici ponovno prijavili da bi i dalje unapređivali i obogaćivali ponudu – rekla je zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, ujedno i predsjednica Povjerenstva koje je ocjenjivalo pristigle prijave.

Dobivena sredstva bit će iskorištena za jačanje enogastronomske ponude, razvoj hotelske i smještajne ponude obiteljskih domaćinstava te OPG-ova, povećanje tržišne prepoznatljivosti i tržišnog udjela kapaciteta sportskog turizma, uspostavljanje sustava izletišta i vidikovaca Međimurja uključujući i lokacije za sportove, rekreaciju na vodi te ribičke točke, kao i za uspostavljanje sustava info centara i interpretacije Međimurja.

Dokaz isplativosti podrške koju Međimurska županija pruža za razvoj turizma su pozitivni turistički pokazatelji koje Međimurje ima u ovom trenutku. Naime, od 15. lipnja do 15. srpnja ostvareno je 5186 dolazaka i 12.887 noćenja, što je dva posto više dolazaka u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, kao i izvrstan booking smještajnih kapaciteta za sljedećih nekoliko mjeseci što znači da su gosti prepoznali da Međimurje doista daje više.

Upravo zahvaljujući kampanji Međimurski županije i županijske Turističke zajednice te njihovih partnera, pod nazivom „Međimurje daje više“, su ostvarene ove impresivne brojke te je podijeljeno čak 15.000 kupona za ugostiteljsko-turističke usluge.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje