Povežite se s nama

Međimurje

Međimurske popevke odjekivale dvoranom, pjevalo se i zabavljalo

Objavljeno:

- dana

VESELJE

Četrnaest kulturno-umjetničkih društva i udruga dječjih vrtića, osnovnih škola te djece pjevačkih zborova s ukupno dvadeset i jednom popevkom sudjelovalo je na ovogodišnjoj, desetoj Dječjoj smotri međimurskih popevki

.Smotra je održana u sportskoj dvorani Terma Sveti Martin u organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke udruge “Sv. Martin” uz pomoć Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, Odbora za međimursku popevku Međimurske županije, Općine Sveti Martin na Muri, Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri i Terma Sveti Martin, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Međimurske županije.

Sjećanje

Uvodne riječi uputio je predsjednik HKUU “Sveti Martin” prof. Dražen Crnčec, a govorio je o proteklim smotrama, kao i o pojedinostima ovogodišnje Smotre, koju je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman. Na sam poziv prijavilo se oko 180-ero djece u dobi od pet do šesnaest godina, a sve sudionike pratila je stručna komisija koju su činili prof. dr. sc. Stjepan Hranjec i prof. Miroslav Novak. Dječji vrtići na poseban su način upotpunili Smotru i dali joj poseban doprinos, kao i gosti ovogodišnje Smotre Dominik Padarić i Matija Turk.

Veseli pjevači

Posebno je pohvaljeno šest izvođača: Dječji vrtić “Ribica” Žabnik, Dječji vrtić “Cvrčak – PO “Stonoga” Novo Selo Rok, KUD “Sveti Jeronim” iz Štrigove, HKUU “Sveti Martin”, KUD Žiškovec i Dječji zbor “Josip Vrhovski”. Pravo nastupa na središnjoj smotri međimurske popevke u Nedelišću izborili su: Dječji vrtić “Cvrčak” s popevkom “Vija se kolo”, KUD “Sveti Jeronim” s popevkom “Leti, ftiček, leti” i HKUU “Sveti Martin” s popevkom “Lepo naše Međimurje”.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje