Ovogodišnje 17. izdanje Međimurskoga festivala “Ljubo Kuntarić” donosi na glazbeno tržište prekrasnih novih 18 pjesama većinom posvećenih Međimurju.

Etno duo Goga & Željko na MEF-u se osjećaju “k’o doma”. Gordana Lach o nastupu kaže:

– Budući da smo Željko (Grahovec) i ja kajkavci, naše stvaralaštvo je usmjereno na promociju tradicionalne, no i autorske glazbe na kajkavskom. Sretni smo što na sjeveru Lijepe Naše postoji festival čija je razvojna težnja usmjerena upravo na predstavljanje novih pjesama na kajkavskom. Za ponovni nastup na MEF-u pripremali smo se s izuzetnim poštovanje te svojim autorskim pristupom prijavili pjesmu koja diše upravo u duhu toga Festivala. Kao dvostruki osvajači Grand Prixa Festivala “Ljubo Kuntarić” za najbolji etno izričaj, naša očekivanja nisu ni manja, ni veća od bilo kojeg izvođača. Sretno svima!

Na ovogodišnjem MEF-u prvi put će nastupiti Saša Štefić-Sale.

– Predstavit ću se skladbom u duhu tamburaškog popa koju potpisuje Antonija Šola. Svim ljudima dobre volje želim da se lijepo provedu i zabave na Festivalu! – kaže. Donosimo i novi spot za pjesmu “Ide petak” (Žan Novosel) koju će Saša u četvrtak izvesti.

Goran i Andrea Šafarić su dobro poznata lica Festivala.

– Pjesma “Baš svaki put” nastala je u suradnji s dvama dragim prijateljima. Za tekst i glazbu velikim je dijelom zaslužan Tihomir Kožina, dok sam ja autor aranžmana. Za produkciju je zaslužan priznati producent Drago Smokrović-Smokva. Nadamo se lijepom nastupu te da će publika dobro prihvatiti našu novu pjesmu! – kaže Goran Šafarić.

Glazbeni biseri

Manifestaciju će obogatiti i selnički načelnik Ervin Vičević, kojem pozornica nije strana.

– Pjesma “Božek, poglej me” poklon je prijatelja Krunoslava Bedija. Tematski prikazuje rastanak sina i roditelja. U središtu je pjesme bol odlaska, bol majke i oca uslijed rastanka, a prisutni su i religiozni elementi. Specifični izraz i refren pjesmi daju tužni, ali smireni ugođaj. Pjesma obrađuje i niz drugih tema, primjerice osamljenost, okreće se i foklornim elementima, a naslov sugerira socijalni i povijesni kontekst. Pisana je originalnim kajkavskim jezikom, međimurskim dijalektalnim izričajem bez uporabe štokavštine. Tim s kojim uspješno surađujem već duže vrijeme u ovoj pjesmi pokazao je posebnu kvalitetu koju međimurska pjesma i zaslužuje, što me osobito veseli. Prve izvedbe u javnosti zaintrigirale su publiku te se nadam i vjerujem u budućnost pjesme i prihvaćenost kod publike.

Pjesmu je skladala gospođa Dragica Karolina Šimunković. Ritam je ostvaren pentatonikom i kajkavskom akcentuacijom, što još više doprinosi prijenosu toliko potrebne domaće riječi u glazbeni i poetski izraz u javni prostor. Vrhunski aranžman i stilizacija skladbe djelo je gospodina Damira Rodigera. Snimanje odnosno produkcija pjesme načinjena je u glazbenom studiju gospodina Ivana Mikulića. Na kraju, želim iskazati i veliku zahvalu mom dragom prijatelju gospodinu Ladislavu Vargi koji je originalnom izvedbom nekoliko dionica klarinetom dodatno pridonio odrazu emocionalnog stanja pjesme! MEF odnosno Međimurski festival „Ljubo Kuntarić” od ove godine ponovno se vraća u Čakovec te time ponovo vraća stari sjaj tradicijske međimurske pjesme. Svima, a posebno organizacijskom timu želim još puno nadolazećih kvalitetnih festivala! – kaže načelnik Vičević.

Jedna od autorica brojnih prekrasnih tekstova kojima će se izvođači je i poznata međimurska spisateljica Petrana Sabolek:

– Moju kajkavsku pjesmu „Senja življenja“, za ovo uglazbljivanje nešto promijenjenih i dopunjenih stihova, uglazbio je prof. Damir Rodiger. Ponudili smo je Ani Pahur, mladoj studentici iz Koprivnice. Prof. Rodiger i ja smo dugogodišnji tandem iza kojeg stoji više od 40 pjesama. Sretna sam što će i moj tekst doprinijeti afirmaciji Festivala!

Dođite u dvoranu Graditeljske škole Čakovec u četvrtak, 28. studenoga u 20 sati i uživajte u novim zabavnim glazbenim biserima!

Komentari

Komentara