Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski gimnazijalci ponovno u vrhu ljestvice po uspješnosti rješavanja državne mature

Objavljeno:

- dana

Školski e-Rudnik iznjedrio je nove rezultate: osmu godinu zaredom međimurski gimnazijalci u vrhu su državne ljestvice po uspješnosti rješavanja ispita državne mature 2022. godine.

Rezultati objavljeni u Školskom e-rudniku donose analizu državne mature 2022. prema kojoj su maturanti Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec drugi na ljestvici u državi.

S tek malom prednošću u postocima prvorangirani su gimnazijalci iz Zagreba. U ovoj rang listi uspoređivani su rezultati postignuti iz hrvatskoga i engleskoga jezika te matematike: prosjek ocjena iz hrvatskoga jezika kod međimurskih gimnazijalaca bio je 3,85, isti su na ispitima iz matematike ostvarili prosjek ocjena od 3,48, a na ispitima i engleskog jezika gimnazijalci iz Međimurja postigli su prosjek ocjena od 4,44.

Prosječan opći uspjeh im iznosi 3,92 te su time zauzeli drugo mjesto na nacionalnom nivou na ljestvici uspješnosti i briljirali druge godine za redom.

– Razloga za ponos ima napretek jer ovo je osma godina zaredom kako maturanti Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec ostvaruju najbolje rezultate u državi. Potrebno je naglasiti kako su od 2014. do 2020. naši maturanti prema ukupnom prosjeku ocjena s državne mature bili prvi na listi, a u preostala dva ciklusa državnih matura drugoplasirani – rekli su iz Međimurske županije.

Posjetimo, nedavno je objavljen i rezultat analize prošlogodišnjih upisa na fakultete u Hrvatskoj prema kojoj su ponovo međimurski maturanti bili su samom vrhu.

Međimurje

FOTO Više od 800 sudionika čakovečke biciklijade vozilo kroz Čakovec i prigradska naselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posjećenost, broj sudionika, ali prije svega atmosfera koja je vladala na brojnim punktovima diljem Čakovca potvrdili su da je ideja o pokretanju čakovečke biciklijade bila i više nego opravdana.

I druga po redu biciklijada „Čak bajk“ povodom Dana Grada Čakovca je pokazala je da su bicikli i Grad Zrinskih neraskidivo povezani.

Više od 800 sudionika biciklijade tijekom nedjelje od 9 do 18 sati vozilo je dionice koje su povezivale Čakovec i 13 čakovečkih prigradskih naselja.

Osim na Trgu Republike u Čakovcu, sudionici biciklijade mogli su posjetiti svih 13 mjesnih odbora, gdje su se na prigodnim punktovima mogli osvježiti i dobiti pečat u knjižicu.

Sudionici su biciklijadu mogli započeti u bilo kojem od 14 punktova, a sami su odredili dionice koje žele voziti.

– Ključ ove biciklijade su mjesni odbori i brojni volonteri koji daju posebnu draž i vedrinu cijeloj biciklističkoj priči u Čakovcu. Potrudili su se svojski, pa imamo i predstavljanje udruga, glazbu, jela i pića. Na svakom punktu je nešto drugačije, ali je dobra atmosfera zajednička svima – poručili su iz Zajednice sportskih udruga Čakovca koja je organizirala biciklijadu.

Za simboličan iznos stratnine sudionici su na poklon dobili vrećicu/torbu s logom biciklijade, flašicu vode i zdravi zalogaj, međimursku jabuku.

Podršku projektu dao je i Grad Čakovec, a čelni ljudi grada, gradonačelnica Ljerka Cividini i predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, obišli su sve punktove.

Povrtna informacija svih sudionika je bila jako pozitivna, ali zajedničko svima je bilo što je svugdje vladao pozitivan štimung.

„Čak bajk“ biciklijada postaje nezaobilazni dio obilježavanja Dana Grada Čakovca i jedina je koja uključuje cijelo gradsko područje. Cilj biciklijade je povećati svijest o zdravim životnim navikama, važnosti održivog prijevoza i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. 

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski policajci i građani u dobrovoljnoj akciji prikupili 33 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. svibnja, u sportskoj dvorani sjedišta Policijske uprave međimurske u Čakovcu održana je akcija darivanja krvi kojoj su se, kao i mnogo puta ranije, odazvali brojni zaposlenici Policijske uprave.

Akcija je i ovoga puta organizirana u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu i Gradskim društvom Crvenoga križa Čakovec s kojim Policijska uprava međimurska već niz godina surađuje u humanitarnim aktivnostima.

Brojni djelatnici Policijske uprave redoviti su darivatelji krvi te se vrlo rado odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja. Na taj način uvelike doprinose sakupljanju dostatnih doza ove dragocjene tekućine koja život znači.

Prošlotjednoj akciji priključili su se i umirovljeni zaposlenici Policijske uprave međimurske, kao i ostali građani, te su ukupno prikupljene 33 doze krvi.

Tradicija darivanja krvi u Policijskoj upravi međimurskoj nastavit će se i u narednom razdoblju, a prva sljedeća akcija predviđena je povodom Dana policije, krajem rujna ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje