Povežite se s nama

Život i društvo

Međimurski i varaždinski članovi MIS-a i MIK-a osvojili 12 prvih, 10 drugih i 10 trećih mjesta na Županijskom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Zahvaljujući izuzetno uspješnom školskom natjecanju iz informatike, udruge Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub imale su čak 54 natjecatelja na natjecanju županijske razine, održanom u petak, 17. veljače.

Natjecanje, čiji je glavni organizator Agencija za odgoj i obrazovanje, a suorganizator Hrvatski savez informatičara, još je jednom potvrdilo da su polaznici Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije – programa koji udruge MIS i MIK provode pod pokroviteljstvom Međimurske županije – u samom vrhu Međimurske i Varaždinske županije, i to u najzahtjevnijoj kategoriji natjecanja „Primjena algoritama“, kao i kategoriji „Algoritmi LOGO“.

MIS-ovci i MIK-ovci najbolji programeri Međimurske županije

S postignutim maksimalnim brojem bodova, prvo mjesto među učenicima petih razreda u kategoriji „Primjena algoritama“ osvojila je Gita Radiković, učenica Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec. Fran Topolnjak iz OŠ Strahoninec zauzeo je drugo mjesto, dok je treća pozicija pripala Lovri Žagaru, učeniku I. osnovne škole Čakovec. Njihov mentor bio je Dejan Drabić, ujedno voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

U istoj dobnoj skupini natjecali su se još Lovro Novak, Marin Plaftak, Vito Kerman, Eugen Janković, Kristijan Turk i Luka Zgrebec. Navedene učenike za natjecanje su pripremali Dejan Drabić i Marin Drabić.

Polaznici Centra Jakov Marodi (OŠ Nedelišće), Marta Topolnjak (OŠ Nedelišće)i Petar Kocijan (OŠ Belica) zauzeli su prva tri mjesta u kategoriji učenika 6. razreda. Odlične rezultate u istoj kategoriji postigli su i Niko Kocijan, Petar Filo, Max Varga te Paulo Nomo Nemi. Mentori šestaša također su bili Dejan Drabić i Marin Drabić.

Ivano Lukačević, učenik 7. razreda II. osnovne škole Čakovec bio je najuspješniji u svojoj generaciji, gdje je drugo mjesto pripalo Leu Lipiću iz OŠ Draškovec, a treće Abela Baranašiću iz Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica. Njih je za natjecanje pripremao Dejan Drabić, dok su se Andro Lovrenčić i Jakov Božanić natjecali pod vodstvom mentora Marina Drabića.

Dejan Drabić bio je mentor i učenika 8. razreda. U spomenutoj skupini najbolji rezultat postigao je Saša Ovčarić iz I. osnovne škole Čakovec. Drugo mjesto osvojio je Leo Dolenec, učenik OŠ Draškovec, a treće učenica III. osnovne škole Čakovec Michelle Mesarić.

Izuzetan je uspjeh i srednjoškolaca koji pohađaju obrazovne programe udruga MIS i MIK. Učenici prvog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Filip Janči i Filip Vinko osvojili su prvo, odnosno drugo mjesto, među svojim vršnjacima.

Osvojivši isti broj bodova, prvo mjesto u generaciji učenika drugih razreda srednje škole, podijelili su Roko Gluhak i Dominik Vidović, dok je treće pripalo Dominiku Vugrincu. U istoj kategoriji natjecao se i Luka Žišković, također učenik Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

U konkurenciji učenika trećih razreda srednje škole, prve tri pozicije pripale su učenicima Tehničke škole Čakovec. Najbolji rezultat postigao je Jakov Biškup, kao drugoplasirani natjecanje je završio Marin Topolnjak, dok su treće mjesto podijelili Vito List iz Tehničke škole Čakovec i učenik Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Vedran Novaković. U istoj kategoriji natjecali su se još i gimnazijalci Vjeran Murković, Marin Rameša, Luka Dakić, Luka Lukačević i Petar Vinko. Mentor svih navedenih srednjoškolaca bio je Miljenko Blažeka.

Pod mentorstvom Dejana Drabića na natjecanju je sudjelovao i učenik 4. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Matija Bujanić, koji je postigao drugi rezultat u svojoj generaciji.

Izuzetni rezultati i u Varaždinskoj županiji

Čak jedanaest polaznika međimurskog Centra izvrsnosti natjecalo se na županijskom natjecanju iz informatike za učenike Varaždinske županije. Najbolji među učenicima sedmih razreda bio je Marin Rođak, učenik VI. OŠ Varaždin. Treće mjesto zauzeo je Dorian Panić iz II. osnovne škole Varaždin, dok je odličan rezultat postigao i Oliver Vitez, učenik VI. OŠ Varaždin. Mentor navedenih učenika bio je Marin Drabić.

Osmašica Ozana Margotić (VI. osnovna škola Varaždin) ponovo se pokazala najboljom u svojoj generaciji, dok je drugu poziciju zauzeo učenik Katoličke osnovne škole Svete Uršulinke Hugo Darabuš. Ozana se za natjecanje pripremala uz vodstvo mentora Dejana Drabića, dok je voditelj drugoplasiranog učenika bio Marin Drabić.

Od šest srednjoškolaca s područja Varaždinske županije najbolji rezultat postigao je učenik drugog razreda Prve gimnazije Varaždin Antun Kralj, osvojivši prvo mjesto, dok je u istoj skupini drugo mjesto pripalo Marku Hreniću iz iste škole. Mentor spomenutih srednjoškolaca bio je Miljenko Blažeka. Kao treće pozicionirani natjecanje je zaključio učenik prvog razreda Elektrostrojarske škole Varaždin Filip Melnjak, čiji je vanjski mentor bio Dejan Drabić, dok su na natjecanju za učenike četvrtih razreda pod vodstvom Dejana Drabića i Miljenka Blažeke sudjelovali Jana Furdi iz Prve gimnazije Varaždin, Ivan Melnjak iz Elektrostrojarske škole Varaždin te Noah Sitar iz Prve gimnazije Varaždin.

Troje učenika zauzelo vrh i u programskom jeziku Logo

Posljednji, no ne i manje značajan, rezultat je polaznika CIIMŽ na županijskom natjecanju u kategoriji „Algoritmi LOGO“. U navedenoj kategoriji programiranja s kornjačom natjecalo se troje učenika petih razreda.

Najuspješniji je bio Lovro Žagar, učenik I. razreda osnovne škole Čakovec, koji je u kategoriji „Primjena algoritama“ osvojio treće mjesto. Uz bok učenika čakovečke škole natjecanje je drugim mjestom zaključila Gita Radiković, učenica Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec, ujedno osvajačica 1. mjesta u kategoriji „Primjena algoritama“ za učenike petih razreda.

Treće mjesto pripalo je Franu Toplonjaku iz OŠ Strahoninec koji se baš poput Lovre i Gite natjecao u dvije kategorije te u kategoriji „Primjena algoritama“ osvojio treće mjesto. Spomenute učenike za natjecanje u programskom jeziku Logo pripremao je Viktor Lazar.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje