Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski informatičari osvojili čak pet prvih mjesta na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici

Objavljeno:

- dana

Rezultati trećeg kola Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici (HONI), izuzetno značajnog natjecanja u programiranju na kojem mogu sudjelovati svi zainteresirani učenici iz Hrvatske i inozemstva, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara, još jednom su potvrdili status vrsnih informatičara.

Trećem kolu održanom 14. siječnja pristupila su 63 člana udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub. Polaznici Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije ostvarili su odlične rezultate, zaključivši treće kolo sa čak pet prvih mjesta, jednim drugim te jednim trećim mjestom u svojoj generaciji.

Među najmlađim natjecateljima, učenicima 3. razreda, prvo mjesto osvojio je Andro Štefulj, dok je drugo mjesto pripalo Ilanu Buzi.

Kategorija učenika četvrtih razreda donijela je još jedno odličje, i to prvo mjesto koje je zaslužio Pavao Mesarić. U istoj skupini natjecali su se još i Oleksandr Moskalov, Ian Sršan, Sebastian Lesinger i Roko Škvorc.

Poseban uspjeh postigli su učenici 5. razreda Lovro Novak, Gita Radiković i Fran Topolnjak, osvojivši isti broj bodova i podijelivši prvu poziciju. Pohvalne rezultate ostvarili su i Lovro Žagar, Eugen Janković, Luka Zgrebec, Vito Kerman, Oleg Darabuš i Kristijan Turk.

Treće mjesto među učenicima šestih razreda pripalo je Jakovu Marodiju. U navedenoj kategoriji natjecali su se još i Dorijan Majsan, Max Varga, Martin Golub, Marta Topolnjak, Damien Andrašec, Leda Bujanić, Andro Klobučarić, Niko Kocijan, Petar Kocijan i Paulo Nomo Nemi.

Od sedmaša na 3. kolu HONI-ja sudjelovali su Ivano Lukačević, Abel Baranašić, Fran Ipša, Leo Lipić, Andro Lovrenčić i Marin Rođak, dok su Mirna Drabić, Ozana Margotić, Saša Ovčarić, Leo Dolenec, Hugo Darabuš, Nera Jurjević, Michelle Mesarić, Niko Zorko, Leon Žvorc i Roko Petrović predstavljali međimurske udruge u kategoriji učenika 8. razreda.

Najbolji rezultat među srednjoškolcima postigli su Fran Janči, učenik 1. razreda i učenik 2. razreda Antun Kralj, s osvojenim četvrtim mjestom u svojoj generaciji.

Od srednjoškolaca sudjelovali su još: Filip Vinko, Filip Melnjak (1. razred), Marko Hrenić, Dominik Vugrinec, Roko Gluhak (2. razred), Jakov Biškup, Luka Dakić, Jana Furdi, Vito List, Luka Lukačević, Vjeran Murković, Vedran Novaković, Noah Sitar, Karlo Posedi, Marin Rameša, Marin Topolnjak, Petar Vinko, Ivan Melnjak (3. razred) i Matija Bujanić (4. razred).

Četvrto kolo natjecanja na rasporedu je 11. veljače.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje