Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski obrtnici i poduzetnici prednjače u privlačenju EU novca, manjak kvalificirane radne snage i dalje veliki problem

Objavljeno:

- dana

GOSPODARSKI FORUM 2017.

Grad Prelog i ove je godine bio domaćin Gospodarskog foruma, koji okuplja obrtnike i gospodarstvenike, a u sklopu kojeg su održane brojne zanimljive prezentacije i edukativna predavanja te izložba roba i usluga.

Razvoj Preloga

– Riječ je o najbrojnijem Forumu do sada, koji predstavlja svojevrsni praznik gospodarstva za nas, jer je Prelog grad gospodarstva i gospodarstvenika. Forum smo ove godine proširili i na susjedne županije, ali su nam stigli i gosti iz BIH i Slovenije, dok su u posljednji trenutak svoj dolazak morali otkazati naši prijatelji iz Mađarske. Forum je svojevrsna zahvala Grada Preloga gospodarstvenicima koji sudjeluju u njegovu razvoju. Osim toga, Forum sudionicima pruža priliku da kroz druženje razviju nove kontakte te potencijalno ostvare i nove poslovne suradnje – rekao je na otvaranju Foruma gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Forum je okupio međimurske poduzetnike, kao i goste iz drugih županija, ali i država

Među temama ovogodišnjeg Foruma bili su dualno obrazovanje i nedostatak kvalificirane radne snage, ne samo na području Međimurske županije već i cijele sjeverozapadne Hrvatske. S ovim problemom, između ostalih, susreću se kožarska i obućarska industrija, što su nam potvrdili i iz tvrtke Proizvodnja PG.

– Jako je velika fluktuacija radne snage. Mi ovog trenutka imamo zaposleno više od 400 ljudi, s tim da gotovo na dnevnoj bazi bilježimo dolaske i odlaske radnika. Problem je i što nedostaje kvalificiranih radnika, tako da u proizvodnju prihvaćamo sve te smo ih spremni educirati – rekao nam je predstavnik Proizvodnje PG Alen Tizaj.

EU fondovi

Upravo stoga sudionici preloškog Foruma vjeruju da će izlaganja i zaključci s njihova okupljanja doprijeti do odgovornih ljudi u ministarstvima kako bi se započelo s rješavanjem ovoga gorućeg problema. U sklopu predavanja održana je i prezentacija preloškoga Poduzetničkog centra, čiji je projekt započeo 1. studenoga ove godine.
Grad Prelog u još jednom segmentu prednjači u odnosu na druge sredine, a riječ je o visini realiziranih projekata kroz europske i nacionalne financijske fondove.

Međimurski poduzetnici prednjače u privlačenju novca iz EU i nacionalnih fondova

– Ove godine smo iz EU fondova privukli gotovo 19 milijuna kuna potpisanih ugovornih obveza. Isto tako očekujemo prolazak još dvaju vrijednih projekata. Razvoj jedinica lokalne samouprave temelji se upravo u prijavama na europske fondove i natječaje domaćih institucija. Na taj se način pokrivaju velike kapitalne investicije, dok se proračunska sredstva mogu usmjeriti u programe od kojih izravnu korist imaju sami građani. Mi smo stalno zainteresirani za nova ulaganja, posebno za industrije novih tehnologija, koje zapošljavaju manje ljudi, ali s daleko većim prosjekom plaća nego što je trenutno slučaj u Međimurju – zaključio je Kolarek.

Povoljni zajmovi

A mogućnosti financiranja po vrlo povoljnim uvjetima predstavili su predstavnici Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, HAMAG-BICRO. U segmentu privlačenja europskog novca i sredstava iz nacionalnih institucija međimurski poduzetnici nalaze se na vrhu liste.

Nagrade su primile tvrtke b.t.c Nedelišće, Sobočan interijeri Mursko Središće i PLT Prelog

– Mi s jedne strane ugovaramo suradnju poduzetnika i nadležnih institucija, ali i omogućujemo izravne zajmove za poslovne projekte. Ujedno osiguravamo i jamstva za kreditiranja preko poslovnih banaka. Kada sve te mjere stavimo na jedno mjesto, do sada smo ugovorili oko 1,4 milijarde kuna bespovratnih potpora i 700 milijuna kuna financijskih instrumenata, od kredita i zajmova do jamstava. U zadnjih godinu dana, otkad je na snazi program mikro i malih zajmova, na tržište smo plasirali 167 milijuna kuna po kamati od svega 0,5 posto – rekao je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

Uoči završne svečanosti ovogodišnjega Gospodarskog foruma, Grad Prelog posjetio je veleposlanik Republike Koreje Park Won. Bila je to prilika da se jednom od najbrže rastućih svjetskih gospodarstava predstave potencijali Preloga i Međimurske županije, a razgovaralo se i o načinu privlačenja investitora iz Koreje.
U završnom programu Foruma predstavnici Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec najuspješnijim malim, srednjim i velikim tvrtkama uručili su plakete „Zlatne kune“. Zlatnu plaketu za malo trgovačko društvo primila tvrtka b.t.c. iz Nedelišća. U kategoriji srednjih tvrtki priznanje je pripalo Sobočan interijerima iz Murskog Središća, dok je najuspješnija velika tvrtka LPT iz Preloga.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

FOTO ‘Mali, a bogati’: pjesma, rukotvorine, sport, radionice, kolači i predstava na prvim Danima Slakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poseban dan za Slakovec bila je srijeda, 22. lipnja. Naime, tada su počeli prvi Dani Slakovca, koje su organizirali Mjesni odbor Slakovec i Udruga žena Slakovec. Sve se odvijalo ispred prostorija NK-a “Sloboda” i lokalnoga društvenog doma.

Najprije je prisutne nastupom oduševio Dječji pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća, pod vodstvom Maje Magdalenić Barić. Nakon toga posjetitelji su mogli pogledati bogato opremljene štandove i prisustvovati raznim radionicama. Izlagači su bili mjesni OPG-ovi i obrtnici.

Svoje proizvode tako su izložili i usluge demonstrirali: OPG Heđa (med), OPG Đuran (meso z tiblice), Dragica Fegeš (kaktusi i sukulenti), Štefanija Kozar (Brezje – rukotvorine), Marina Trojok (ručno izrađene igračke – božićni gnomovi i drugi ukrasi), Stolarija Špiranec (predmeti od drva) i Kristina Trupković (kozmetičarka).

– Naše vrijedne žene izložile su svoje rukotvorine od čipke i heklane igračke, a ono što je najviše privuklo pažnju na štandu Udruge bili su i opet prekrasni i prefini kolači – zbog njih su se mnogi svako malo vraćali na štand, što je osobito razveselilo članice Udruge – kažu iz Udruge žena.

Robotičari Udruge žena Slakovec oduševili su djecu nogometom robota, u kojem su i sami mogli sudjelovati. Vidjeli su slakovsku čigu, a za najmlađe su pripremljene i zagonetke sa senzorima – “Koja životinja jede koje voće?” te “Koje je boje tvoj bombon?” Sve se odvijalo pod budnim okom njihove mentorice Mateje Šafarić Novak.

Dio radova s festivala Art Forest izložen je u njihovoj park šumi te je tako nastala prava slikarska bajka, koju je vodila Tea Mesarić Rekanović. Usto, održali su i radionice s djecom, pri čemu su upotrebljavali pjenu za brijanje i boje za kolače te Udruzi ostavili prekrasne dječje radove.

– Naše cekerašice iz Nedelišća ponovo su oduševile: napravile su izložbu svojih radova od luščija i posjetiteljima uživo pokazale kak je to negda bilo. Na terenu je bilo mnogo djece iz Teniskog kluba C LAB Slakovec, uz trenera Patrika Lebara. Svi oni nakon odlaska na školovanje izvan Međimurja rado se vraćaju i prisjećaju svojih prvih trenutaka na tom terenu.

Svojim slikama na prvim Danima Slakovca razveselio nas je i Nino Horvat. Vrijedno je crtao i na kraju nam poklonio svoj rad kao zahvalu što smo ga pozvale, a i mi njemu ovim putem zahvaljujemo – kaže predsjednica Udruge žena Slakovec, Ivanka Novak.

Kao krunu svega, članice Udruge žena izdvajaju predstavu Kerekesh Teatra “Skupština”, na kojoj su se posjetitelji od srca nasmijali i tako u veselom tonu zaključili dan.

– Zahvaljujem Općini Nedelišće, našem načelniku Nikoli Novaku i Turističkoj zajednici Općine Nedelišće na nesebičnoj pomoći oko organizacije naše manifestacije. Vjerujem da će sljedeće godine još više posjetitelja uživati na Danima Slakovca s nama – poručuje Ivanka Novak.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je ugovor: kreće izgradnja Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID u srijedu, 29. lipnja, potpisan je Ugovor o izvođenju radova na izgradnji Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu, vrijedan 20.688.820,25 kuna, čime će Međimurje i Hrvatska dobiti jedinstveno mjesto pružanja svih usluga rane intervencije.

MURID je od 2016. godine jedini licencirani i ugovoreni pružatelj socijalne usluge rane razvojne podrške u Međimurju, no njihove programe koristi više od stotinu korisnika sa sjevera Hrvatske.

Zahvaljujući svom radu i iskustvu, ravnateljica MURID-a Silvija Pucko uključena je i u rad Izvršne radne skupine za izradu Nacionalnoga strateškog plana za razvoj rane intervencije u djetinjstvu u Republici Hrvatskoj.

Pomoć najmlađima

– U zadnjih deset godina usluga rane intervencija prepoznata je kao jedna od najvažnijih prvih usluga koju djeca i roditelji trebaju dobiti, a s obzirom na velik broj djece i roditelja koji nam se javljaju i traže našu pomoć, naši prostorni kapaciteti i ljudski resursi postali su nedostatni. Stoga naša borba nije više samo borba civilne inicijative, već cijelog društva i države na dugotrajnu korist zajednici – istaknula je ravnateljica Pucko, dodavši da u Hrvatskoj ne postoji centar za ranu intervenciju ovakvog tipa te će MURID-ov biti prvi: – Uspostavom Centra moći ćemo cijeloj Hrvatskoj, pa i regiji, pokazati kako se izboriti za potrebitu pomoć najmanjoj djeci u razvojnom i socijalnom riziku.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje objekta za pružanje socijalne usluge rane intervencije u djetinjstvu od probira, dijagnostike, terapijskih i tranzicijskih programa. MURID pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije.

MURID je stoga prepoznat kao nacionalni primjer dobre prakse stvaranja sustava rane intervencije.

– Zahvaljujući radu MURID-a, ranu intervenciju u Međimurju kao primjer dobre prakse prepoznao je i UNICEF. Kvalitetan rad djelatnika MURID-a, nažalost, nije popraćen infrastrukturnim uvjetima, no svi zajedno smo se uhvatili u rješavanje ovog problema na korist naše djece – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, pohvalivši rad i trud MURID-ovaca, zahvaljujući kojima će Centar postati regionalni i nacionalni model intersektorske suradnje te objedinjenog pristupa roditeljima zabrinutima za razvoj svog djeteta.

Početna točka

Izgradnja Centra provodi se u sklopu provedbe projekta „Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID”, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Javnog poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije“. Intenzitet potpore je 76,70 posto prihvatljivih troškova, a partneri na projektu su Međimurska županija i Općina Pribislavec.

Centar će se graditi na području Općine Pribislavec, pored Osnovne škole Vladimira Nazora, a kako je istaknuo načelnik Matija Ladić, Općina je spremna i dalje pružiti svu potrebnu pomoć i podršku. Predstavnica izvođača radova Maja Đurkin Međimurec iz tvrtke Đurkin pojasnila je tehničke detalje radova, a rok izgradnje Centra je svibanj 2023. godine. Prostirat će se na oko 1600 četvornih metara.

– Zahvaljujući dosadašnjem djelovanju, projektima i ostvarenim suradnjama, stvaramo mjesto objedinjenog sustava zdravstva, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja i nevladina sektora, s ciljem da se smanje lutanja roditelja te stvori prepoznatljiva početna točka svih daljnjih intervencija – zaključila je ravnateljica Pucko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje