Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski obrtnici i poduzetnici prednjače u privlačenju EU novca, manjak kvalificirane radne snage i dalje veliki problem

Objavljeno:

- dana

GOSPODARSKI FORUM 2017.

Grad Prelog i ove je godine bio domaćin Gospodarskog foruma, koji okuplja obrtnike i gospodarstvenike, a u sklopu kojeg su održane brojne zanimljive prezentacije i edukativna predavanja te izložba roba i usluga.

Razvoj Preloga

– Riječ je o najbrojnijem Forumu do sada, koji predstavlja svojevrsni praznik gospodarstva za nas, jer je Prelog grad gospodarstva i gospodarstvenika. Forum smo ove godine proširili i na susjedne županije, ali su nam stigli i gosti iz BIH i Slovenije, dok su u posljednji trenutak svoj dolazak morali otkazati naši prijatelji iz Mađarske. Forum je svojevrsna zahvala Grada Preloga gospodarstvenicima koji sudjeluju u njegovu razvoju. Osim toga, Forum sudionicima pruža priliku da kroz druženje razviju nove kontakte te potencijalno ostvare i nove poslovne suradnje – rekao je na otvaranju Foruma gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Forum je okupio međimurske poduzetnike, kao i goste iz drugih županija, ali i država

Među temama ovogodišnjeg Foruma bili su dualno obrazovanje i nedostatak kvalificirane radne snage, ne samo na području Međimurske županije već i cijele sjeverozapadne Hrvatske. S ovim problemom, između ostalih, susreću se kožarska i obućarska industrija, što su nam potvrdili i iz tvrtke Proizvodnja PG.

– Jako je velika fluktuacija radne snage. Mi ovog trenutka imamo zaposleno više od 400 ljudi, s tim da gotovo na dnevnoj bazi bilježimo dolaske i odlaske radnika. Problem je i što nedostaje kvalificiranih radnika, tako da u proizvodnju prihvaćamo sve te smo ih spremni educirati – rekao nam je predstavnik Proizvodnje PG Alen Tizaj.

EU fondovi

Upravo stoga sudionici preloškog Foruma vjeruju da će izlaganja i zaključci s njihova okupljanja doprijeti do odgovornih ljudi u ministarstvima kako bi se započelo s rješavanjem ovoga gorućeg problema. U sklopu predavanja održana je i prezentacija preloškoga Poduzetničkog centra, čiji je projekt započeo 1. studenoga ove godine.
Grad Prelog u još jednom segmentu prednjači u odnosu na druge sredine, a riječ je o visini realiziranih projekata kroz europske i nacionalne financijske fondove.

Međimurski poduzetnici prednjače u privlačenju novca iz EU i nacionalnih fondova

– Ove godine smo iz EU fondova privukli gotovo 19 milijuna kuna potpisanih ugovornih obveza. Isto tako očekujemo prolazak još dvaju vrijednih projekata. Razvoj jedinica lokalne samouprave temelji se upravo u prijavama na europske fondove i natječaje domaćih institucija. Na taj se način pokrivaju velike kapitalne investicije, dok se proračunska sredstva mogu usmjeriti u programe od kojih izravnu korist imaju sami građani. Mi smo stalno zainteresirani za nova ulaganja, posebno za industrije novih tehnologija, koje zapošljavaju manje ljudi, ali s daleko većim prosjekom plaća nego što je trenutno slučaj u Međimurju – zaključio je Kolarek.

Povoljni zajmovi

A mogućnosti financiranja po vrlo povoljnim uvjetima predstavili su predstavnici Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, HAMAG-BICRO. U segmentu privlačenja europskog novca i sredstava iz nacionalnih institucija međimurski poduzetnici nalaze se na vrhu liste.

Nagrade su primile tvrtke b.t.c Nedelišće, Sobočan interijeri Mursko Središće i PLT Prelog

– Mi s jedne strane ugovaramo suradnju poduzetnika i nadležnih institucija, ali i omogućujemo izravne zajmove za poslovne projekte. Ujedno osiguravamo i jamstva za kreditiranja preko poslovnih banaka. Kada sve te mjere stavimo na jedno mjesto, do sada smo ugovorili oko 1,4 milijarde kuna bespovratnih potpora i 700 milijuna kuna financijskih instrumenata, od kredita i zajmova do jamstava. U zadnjih godinu dana, otkad je na snazi program mikro i malih zajmova, na tržište smo plasirali 167 milijuna kuna po kamati od svega 0,5 posto – rekao je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

Uoči završne svečanosti ovogodišnjega Gospodarskog foruma, Grad Prelog posjetio je veleposlanik Republike Koreje Park Won. Bila je to prilika da se jednom od najbrže rastućih svjetskih gospodarstava predstave potencijali Preloga i Međimurske županije, a razgovaralo se i o načinu privlačenja investitora iz Koreje.
U završnom programu Foruma predstavnici Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Čakovec najuspješnijim malim, srednjim i velikim tvrtkama uručili su plakete „Zlatne kune“. Zlatnu plaketu za malo trgovačko društvo primila tvrtka b.t.c. iz Nedelišća. U kategoriji srednjih tvrtki priznanje je pripalo Sobočan interijerima iz Murskog Središća, dok je najuspješnija velika tvrtka LPT iz Preloga.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Tim koji pobjeđuje se ne mijenja: HDZ i HSS i dalje zajedno u Prelogu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Sve što smo obećali smo ispunili te nema razloga da zajedno još jednom ne zatražimo novi mandat – istaknuli su uglas Ljubomir Kolarek i Zdravko Kvakan, gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Grada Preloga.

Rezultat je to potpisanoga Sporazuma između HDZ-a i HSS-a Grada Preloga. U srijedu, 17. veljače, Sporazum o predizbornoj koaliciji i postizbornoj suradnji potpisali su sadašnji gradonačelnik Ljubomir Kolarek uime HDZ-a i predsjednik gradskog ogranka HSS-a Petar Novak uime te stranke. Kandidat za gradonačelnika bit će Ljubomir Kolarek, a za zamjenika gradonačelnika Zdravko Kvakan.

Potpis sporazuma o suradnji u sljedećem mandatu samo je nastavak odlične suradnje između gradskih ogranaka dviju stranaka koji se očituje brojnim uspješnim projektima koji su itekako podigli kvalitetu života u Prelogu.

DCIM100MEDIADJI_0013.JPG

Postavljeni su i novi ciljevi u razvoju Preloga: daljnje uređenje gospodarskih zona, kako bi Prelog nastavio svoj prepoznatljivi gospodarski razvoj, uređenje centra Preloga, Trga Franje Tuđmana sa pristupnim prometnicama, izgradnja zaobilaznice Grada Preloga, dovršetak aglomeracija na cijelom području Grada Prelog, što uključuje Aglomeraciju Dubrava, ali i početak Aglomeracije Podbrest, čime bi se konačno riješio dugotrajni problem izgradnje kanalizacije u „starim“ ulicama Preloga, proširenje Dječjeg vrtića u Draškovcu, dovršetak uređenja sportskih parkova na području cijelog Grada Preloga, u svim naseljima, izgradnja pješačko-biciklističkih staza između naselja gdje to još nije uređeno, suradnja u preuzimanju osnivačkih prava nad osnovnim školama na području Preloga, širokopojasni Internet u svim naseljima, daljnja izgradnja komunalne infrastrukture, praćenje rada sportskih i kulturnih udruga s područja cijelog Preloga, praćenje rada vatrogasnih društava zbog sigurnosti stanovnika i gospodarskih subjekata od požara i svih drugih elementarnih nepogoda.

U direktnom kontaktu s građanima osluhnut će i njihova mišljenja te ih uključiti u svoj izborni program.

– Radili smo u prošlih osam godina, zajedničkim snagama, na razvoju svih mjesta Preloga. Nismo gledali uvijek stranačke boje, već smo pokušavali okupiti sve ljude koji žele pomoći. Mislim da se rezultati vide. Planova je puno, energije i volje ne manjka. Imamo još mnogo toga za napraviti za dobrobit svakog stanovnika Preloga. Prelog danas ima sve preduvjete da postane istinski centar ovog dijela Međimurja – ističe saborski zastupnik i gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Nastavite čitati

Međimurje

Zadnjega dana veljače između Mure i Drave 19 novozaraženih koronavirusom, na respiratoru dva pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 255 osoba, od čega je evidentirano 19 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji, što je 7,45% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 11 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 119. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.847 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 44 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19. U protekla 24 sata hospitalizirano je sedam pacijenata, a otpušten jedan pacijent. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 COVID-pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U nedjelju, 28. veljače, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 77 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 65 prošle nedjelje), odnosno 91 pozitivan ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 75 prošle nedjelje). 14-dnevna incidencija i dalje je u padu te s današnjim danom iznosi 142 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 145 prošle nedjelje), odnosno 166 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 173 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1044 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih, te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,1%.

Nastavite čitati