Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski studenti jedu toplo i kuhano

Objavljeno:

- dana

STUDENTSKA POSLA

Župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenik ministra znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak otvorili su novu, studentsku menzu koja je u ponedjeljak službeno puštena u rad u prostorima Učiteljskog fakulteta u Čakovcu.

Iako Međimurska županija nije osnivač svojih visokoškolskih ustanova, pokrenula je inicijativu da se i međimurskim studentima osigura topli obrok.
– Ovo je primjer kako se rješavaju problemi. U najkraćem mogućem roku riješili smo pitanje prehrane – rekao je međimurski župan Matija Posavec. 
U nepunih mjesec dana u suradnji sa Studentskim centrom iz Varaždina opremljen je prostor, a zahvaljujući Uredu državne uprave brzo su ishođene sve potrebne dozvole.

– U roku od tri dana organizirali smo dovoz sendviča i lunch paketa, a u roku od tri tjedna opremili smo kompletan prostor i uredili ga na način da voze hranu koju kuhaju u Varaždinu. Ovo je iznimno kvalitetan način i studenti jedu toplo pripremljenu hranu – istaknuo je ravnatelj Studentskog centra Varaždin Nenad Milijaš. Dekanica MEV-a prof. dr. sc. Nevenka Breslauer je istaknula kako samo oni imaju 550 redovitih studenata koji imaju pravo na participaciju prehrane, a prof. dr. sc. Tamara

Turza-Bogdan, prodekanica Učiteljskog fakulteta u Čakovcu objasnila kako prehranu koristi oko 400 redovnih studenata uz još stotinjak izvanrednih.
Inače, zamjenik ministra obrazovanje Šlezak tijekom boravka u Međimurskoj županiji održao je radni sastanak u Međimurskom veleučilištu, ali i u Međimurskoj županiji. 

Idemo dalje!

– Napravljene su sve pretpostavke da se u idućoj godini završi investicija sportske dvorane u Orehovici, dok je cilj nastaviti gradnju škole u Pribislavcu, čija je prva faza već gotova. Već idući tjedan održat ću sastanak s novim ministrom obrazovanja Pavom Barišićem, kako bi se okončale otvorene investicije u međimurskom školstvu uz nezaobilaznu pomoć iz državnog proračuna – istaknuo je župan Posavec.

Priznao je da postoje određeni problem iznalaženja modela financiranja s obzirom da iz državnog proračuna više nije moguće ulagati direktno u gradnju škola.
– Na pragu smo iznalaženja novog modela financiranja, čemu je doprinio i ovaj sastanak – poručio je Posavec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Središte Čakovca spremno je za Porcijunkulovo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još nas nešto manje od 24 sata dijeli od početka ovogodišnjeg Porcijunkulovog, najveće ljetne manifestacije u Međimurju.

Središte grada Čakovca u proteklih se nekoliko dana uređivalo kako bi ulice i trgovi spremno dočekali brojne izlagače, izvođače, ali i posjetitelje koji će moći odabrati neki od pregršt zanimljivih sadržaja, od petka 30. srpnja pa do ponedjeljka 2. kolovoza.

Kako aktualna pandemija uvjetuje organizaciju sličnih događanja diljem svijeta, tako se i Porcijunkulovo mora prilagoditi mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Svi posjetitelji dobro su došli na ulice i trgove grada, terase ugostiteljskih objekata, no pri tom moraju voditi računa o propisanom razmaku i nošenju maske, dok će zona u Perivoju Zrinskih, rezervirana za četiri velika večernja koncerta, biti otvorena pod posebnim uvjetima, odnosno posjetitelji tih koncerata moći će ući u jezero Starog grada samo uz predočenje COVID putovnice ili uz potvrdu o negativnom testu te važeću potvrdu o provedenom cijepljenju.

U četvrtak je održan finalni sastanak organizatora i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te je dogovoreno kako će se posjetitelji manifestacije moći, po cijeni od 25 kuna, testirati svakodnevno za vrijeme trajanja Porcijunkulovog.

U petak će se u prostorijama Zavoda zainteresirani moći testirati od 15 do 19 sati, a ostala tri dana od 8 do 13 sati. Isto tako, kod Knjižnice „Nikola Zrinski“, djelatnici Zavoda imati će svoj punkt gdje će građani svakodnevno moći obaviti testiranje u vremenu od 16 do 20 sati. Građani za test moraju izdvojiti tek 25 kuna, a ostatak cijene testa, sufinancira Grad Čakovec.

A sama manifestacija započinje već sutra u jutarnjim satima, kada će se na gradske ulice smjestiti tristotinjak izlagača sa svojim tradicijskim proizvodima, enogastronomskom ponudom, rukotvorinama, a u popodnevnim satima otvara se i novina ovogodišnje manifestacije, Art street, odnosno prostor rezerviran za umjetnike u Ulici Matice hrvatske.

Zvuci i ritmovi glazbe ispuniti će manifestaciju u sva četiri dana, već od jutarnjih sati, a vrhunac su četiri velika  koncerta u jezeru Starog grada. Publiku će sutra zabavljati Željko Bebek, u subotu Opća opasnost, u nedjelju Klapa Iskon, a u ponedjeljak će Porcijunkulovo svojim nastupom zatvoriti Nina Badrić. Uz to, posjetitelje očekuje mnoštvo popratnih programa, od kreativnih, do zabavnih i humanitarnih.

Gospa od Anđela, blagdan je koji se obilježava 2. kolovoza i okosnica je samog proštenja za koje se veže i manifestacija Porcijunkulovo pa će tako i vjernici obilježiti ove dane. Uz tradicionalnu svečanu procesiju na sam blagdan Gospe od Anđela, u ponedjeljak 2. kolovoza te središnje hodočasničko euharistijsko slavlje koje će predvoditi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, tu su i svakodnevne svete mise, ispovijedi i Marijansko bdijenje.

Bogat program ovogodišnje manifestacije Porcijunkulovo možete pronaći na stranicama Grada Čakovca i gradske Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Međimurje

Za ulaz na koncerte Porcijunkulova testirat će se brzim antigenskim testom od 25 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi svima pružili neometan ulazak na ovogodišnje koncerte Porcijunkulovog, svi će se posjetitelji moći testirati tzv. brzim antigenskim testom, ističu iz Grada Čakovca.

<<Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu<<

Cijena testiranja iznosi 25 kuna, a ono će se provoditi na sljedećim lokacijama:

Dom zdravlja Čakovec – testovi vrijede samo za ulazak na koncerte i vrijedi 48 sati:

Petak, 30.7., od 15 do 19 sati

Subota, 31.7., od 08 do 13 sati

Nedjelja 01.8., od 08 do 13 sati

Ponedjeljak 02.08., od 08 do 13 sati

Perivoj Zrinski – test vrijedi 48 sati

Svakim danom od 16 do 20 sati

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje