Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski studenti jedu toplo i kuhano

Objavljeno:

- dana

STUDENTSKA POSLA

Župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenik ministra znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak otvorili su novu, studentsku menzu koja je u ponedjeljak službeno puštena u rad u prostorima Učiteljskog fakulteta u Čakovcu.

Iako Međimurska županija nije osnivač svojih visokoškolskih ustanova, pokrenula je inicijativu da se i međimurskim studentima osigura topli obrok.
– Ovo je primjer kako se rješavaju problemi. U najkraćem mogućem roku riješili smo pitanje prehrane – rekao je međimurski župan Matija Posavec. 
U nepunih mjesec dana u suradnji sa Studentskim centrom iz Varaždina opremljen je prostor, a zahvaljujući Uredu državne uprave brzo su ishođene sve potrebne dozvole.

– U roku od tri dana organizirali smo dovoz sendviča i lunch paketa, a u roku od tri tjedna opremili smo kompletan prostor i uredili ga na način da voze hranu koju kuhaju u Varaždinu. Ovo je iznimno kvalitetan način i studenti jedu toplo pripremljenu hranu – istaknuo je ravnatelj Studentskog centra Varaždin Nenad Milijaš. Dekanica MEV-a prof. dr. sc. Nevenka Breslauer je istaknula kako samo oni imaju 550 redovitih studenata koji imaju pravo na participaciju prehrane, a prof. dr. sc. Tamara

Turza-Bogdan, prodekanica Učiteljskog fakulteta u Čakovcu objasnila kako prehranu koristi oko 400 redovnih studenata uz još stotinjak izvanrednih.
Inače, zamjenik ministra obrazovanje Šlezak tijekom boravka u Međimurskoj županiji održao je radni sastanak u Međimurskom veleučilištu, ali i u Međimurskoj županiji. 

Idemo dalje!

– Napravljene su sve pretpostavke da se u idućoj godini završi investicija sportske dvorane u Orehovici, dok je cilj nastaviti gradnju škole u Pribislavcu, čija je prva faza već gotova. Već idući tjedan održat ću sastanak s novim ministrom obrazovanja Pavom Barišićem, kako bi se okončale otvorene investicije u međimurskom školstvu uz nezaobilaznu pomoć iz državnog proračuna – istaknuo je župan Posavec.

Priznao je da postoje određeni problem iznalaženja modela financiranja s obzirom da iz državnog proračuna više nije moguće ulagati direktno u gradnju škola.
– Na pragu smo iznalaženja novog modela financiranja, čemu je doprinio i ovaj sastanak – poručio je Posavec.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U školama održane pokazne vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u većini je školskih ustanova prvog dana drugog polugodišta održana pokazna vježba evakuacije i spašavanja u slučaju potresa.

Jedna od ustanova u kojima su naučili kako postupiti u slučaju zemljotresa je Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, u kojoj je vježba održana radi sigurnosti učenika i zaposlenika škole.

– Učitelji su na prvom satu upoznali učenike s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a na pokaznoj vježbi učenici i učitelji vježbali su izlazak iz zgrade škole prema planu evakuacije – navela je Sanja Posavec iz osnovne škole u Maloj Subotici.

Vježbi su prionuli i u Murskom Središću. U tamošnjoj osnovnoj školi u 10:15 zazvonilo je školsko zvono koje je označilo imaginarni potres, tijekom kojeg je također provedena vježba evakuacije i spašavanja.

– Učenici su se sklonili ispod školskih klupa, a nakon „potresa“ su svi zajedno sa svojim učiteljicama i svim zaposlenicima škole krenuli prema školskom dvorištu, na mjesto koje je sigurno od dodatnih mogućih urušavanja – ističu iz OŠ Mursko Središće.

Voditelj evakuacije bio je Vladimir Huzjan, a svi učenici ponijeli su se veoma zrelo i pribrano te je vježba uspješno provedena.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju ove nedjelje 16 novooboljelih, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 188 osoba, od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavile su se 23 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 302.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 841 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina s pridruženim bolestima.

U nedjelju, 24. siječnja, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji i dalje je u trendu pada te iznosi 132 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 205 prošle nedjelje), odnosno 154 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 255 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 957 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 15,1 %, što je manje nego tjedan ranije kada je iznosio 18,5%.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected] Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati