Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski župan Matija Posavec: HRT ostaje u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

REZOLUTAN

Čak 36 točaka našlo se na dnevnom redu 2. sjednice Skupštine Međimurske županije.

Između ostaloga, usvojen je prijedlog izmjena i dopuna županijskog proračuna, usvojen je i prijedlog o prodaji nekretnina u Gospodarskoj zoni “Poslovni park Međimurje” u vlasništvu Međimurske županije, donesen je program javnih potreba u kulturi, usvojena je odluka o donošenju Master plana za integrirani prijevoz putnika, ali je usvojen i niz polugodišnjih i godišnjih izvješća, informacija i imenovanja.

Želimo suradnju

Aktualni sat otvoren je pitanjima vijećnika Željka Pavlica (MDS) oko najavljene mogućnosti preseljenja Regionalnog centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin, kao i preseljenja drugih sjedišta i uprava državnih tvrtki iz Čakovca.

– Svi imamo neku želju, pa tako mogu imati i naši susjedi iz Varaždinske županije, no pitanje je uvijek hoće li se ona ostvariti. Centar HRT-a će ostati u Čakovcu, produžit ćemo ugovor, a uvjeren sam kako potpisnik ugovora, HRT kao javna televizija, nakon toliko uloženih sredstava u opremu, adaptaciju i stvaranje uvjeta koji su danas jedni od boljih u Hrvatskoj, neće težiti preseljenju. Nema preseljenja Centra, već dolazaka, jer ćemo iskoristiti 13 milijuna kuna Ministarstva gospodarstva i na istom mjestu proširiti prostor te smjestiti još 20-ak inkubiranih tvrtki – istaknuo je župan Matija Posavec, osvrnuvši se i na temu regionalizacije sustava bolničke skrbi te odgovorio na pitanje o mogućem pripajanju Županijske bolnice Čakovec odgovarajućoj instituciji u Varaždinu.

– Nećemo raditi jaz među dvije županije i jasno mogu reći da neće biti spajanja županijskih bolnica Čakovec i Varaždin. Za razliku od ranijih godina, Međimurska županija je osnivač, vlasnik i upravljač svoje bolnice i niti jedna odluka oko spajanja, ukidanja odjela ili bilo kakvog drugog mijenjanja statusa nego je to danas, ne može proći bez Županije. Ali smo zato za suradnju. Mi razvijamo Centar izvrsnosti za interventnu kardiologiju za cijeli sjever zemlje, a s druge strane varaždinska bolnica ima neurokirurga za ovaj dio Hrvatske, i tako dalje – pojasnio je Posavec.

Čakovečka bolnica bila je pitanje i vijećnice Ivančice Somođi (HDZ), koju je zanimalo kada će Županija vratiti Bolnici 2,8 milijuna kuna za sufinanciranje otplate kredita.

Master plan

– Ugovor je sklopljen i taj se dug vraća, u puno većem obimu nego bi trebao biti, što je i vidljivo u visokom omjeru sufinanciranja u županijskom proračunu prema Bolnici – odgovorio joj je župan.

U radnom dijelu sjednice usvojen je program javnih potreba u kulturi za 2017. godinu, izrađen na osnovi prijedloga Kulturnog vijeća Međimurske županije prispjelih na Javni poziv za predlaganje programa, a za 56 programa izdvojit će se oko 264 tisuće kuna. Usvojena je odluka o donošenju Master plana za integrirani prijevoz putnika, “Projekt razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske”, vrijednog 5,2 milijuna kuna. Ovaj dokument zajednički provode Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija kao osnovu za daljnji razvoj prijevoza na području županije, a sufinanciran je iz Operativnog programa “Promet 2007. – 2013.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I VIDEO Dan otvorenih vrata: interventni policajci PU međimurske plijenili pažnju na subotnjoj špici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

VIDEO & FOTO: PU međimurska

Ove subote, 2. srpnja, u Čakovcu se okupio velik broj građana koji su između 9 i 11 razgledali raznu opremu i tehnička sredstva te naoružanje koje policijski službenici koriste u svome svakodnevnom radu. S velikim su zanimanjem popratili pokazne vježbe međimurskih “plavaca”.

“Danom otvorenih vrata” Policijske uprave međimurske pružila se jedinstvena prilika svim mladima da postanu dio tima Ministarstva unutarnjih poslova te odaberu policijsko zanimanje, kao svoj životni poziv. Na čakovečkoj špici održao se atraktivan program s ciljem promocije policijskog zanimanja. Uz razne pokazne vježbe i informativne punktove, međimurski policijski službenici pobliže su mladima predstavili policijsko zanimanje.

– Želja nam je da raznim zanimljivim sadržajima privučemo pažnju mladih žitelja naše Županije, budući da su u tijeku natječaji za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka te upis u III. razred Policijske škole “Josip Jović”. Vjerujemo da je ovakav sustav obrazovanja, koji nudi potpuno besplatno školovanje uz stipendiju, prihvatljiv za sve mladiće i djevojke.

Nakon školovanja posao im je zagarantiran, a potom se nudi i široki spektar daljnjeg stručnog usavršavanja. Nadamo se da će veliki mladih iz Međimurja prihvatiti ovu jedinstvenu priliku te nakon uspješno završenog obrazovanja postati policijski službenici koji pomažu ljudima i brinu o njihovoj sigurnosti – istaknuo je načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, neposredno prije početka današnjeg programa.

Građani su razgledali i razna vozila, kao što su policijski presretač i motocikli te specijalno vozilo za prijevoz osoba lišenih slobode (tzv. marica). Posebnu pozornost posjetitelja privukao je specijalno opremljeni kombi za provođenje preventivnih aktivnosti (Mobilni preventivni centar policije).

Na početku programa prikazana je vježba na poligonu za ispitivanje tjelesnih i motoričkih sposobnosti. Ovaj poligon tijekom izlučnog testiranja moraju uspješno savladati svi kandidati koji žele upisati neki od programa za zanimanje policajac/policajka.

Veliku pozornost gledatelja pobudila je pokazna vježba policijskog psa dresiranog za otkrivanje eksploziva. Mješanka Bela uz stručno vođenje policijske službenice za protueksplozijsku zaštitu demonstrirala je vježbu protueksplozijskog pregleda osobnog automobila. Dakle, svi mladići i djevojke koji jednog dana uspješno završe školovanje za zanimanje policajca/policajke, uz daljnji sustav stručnog usavršavanja, imaju prilike postati vodičem službenog psa.

Na samom kraju programa koji se odnosio na pokazne vježbe uslijedio je nastup Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske. Njeni demo timovi prikazali su nekoliko atraktivnih vježbi rukovanja vatrenim oružjem, balističkim štitom te službenom palicom „tonfom“. Ujedno, prikazana je i vježba primjene borilačkih vještina u svakodnevnom radu policijskih službenika.

Nakon pokaznih vježbi posjetitelji su na mnogobrojnim punktovima prikupili korisne informacije o raspisanim natječajima za zanimanje policajca te su pritom dobili i druge korisne informacije. Svakako, sve potrebne informacije građani mogu dobiti i u policijskim postajama u Prelogu i Murskom Središću, kao i u sjedištu Policijske uprave međimurske u Čakovcu.

– Ovogodišnji je “Dan otvorenih vrata” završio, a sada je vrijeme da se donese odluka. Svim mladima koji udovoljavaju uvjetima raspisanih natječaja pruža se jedinstvena prilika da odjenu policijsku odoru i postanu pripadnici Policijske uprave međimurske. Nadamo se da će se veliki broj mladića i djevojaka odabrati policijsko zanimanje za svoj život poziv – poručuju iz PU međimurske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje