Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski župan Matija Posavec: HRT ostaje u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

REZOLUTAN

Čak 36 točaka našlo se na dnevnom redu 2. sjednice Skupštine Međimurske županije.

Između ostaloga, usvojen je prijedlog izmjena i dopuna županijskog proračuna, usvojen je i prijedlog o prodaji nekretnina u Gospodarskoj zoni “Poslovni park Međimurje” u vlasništvu Međimurske županije, donesen je program javnih potreba u kulturi, usvojena je odluka o donošenju Master plana za integrirani prijevoz putnika, ali je usvojen i niz polugodišnjih i godišnjih izvješća, informacija i imenovanja.

Želimo suradnju

Aktualni sat otvoren je pitanjima vijećnika Željka Pavlica (MDS) oko najavljene mogućnosti preseljenja Regionalnog centra HRT-a iz Čakovca u Varaždin, kao i preseljenja drugih sjedišta i uprava državnih tvrtki iz Čakovca.

– Svi imamo neku želju, pa tako mogu imati i naši susjedi iz Varaždinske županije, no pitanje je uvijek hoće li se ona ostvariti. Centar HRT-a će ostati u Čakovcu, produžit ćemo ugovor, a uvjeren sam kako potpisnik ugovora, HRT kao javna televizija, nakon toliko uloženih sredstava u opremu, adaptaciju i stvaranje uvjeta koji su danas jedni od boljih u Hrvatskoj, neće težiti preseljenju. Nema preseljenja Centra, već dolazaka, jer ćemo iskoristiti 13 milijuna kuna Ministarstva gospodarstva i na istom mjestu proširiti prostor te smjestiti još 20-ak inkubiranih tvrtki – istaknuo je župan Matija Posavec, osvrnuvši se i na temu regionalizacije sustava bolničke skrbi te odgovorio na pitanje o mogućem pripajanju Županijske bolnice Čakovec odgovarajućoj instituciji u Varaždinu.

– Nećemo raditi jaz među dvije županije i jasno mogu reći da neće biti spajanja županijskih bolnica Čakovec i Varaždin. Za razliku od ranijih godina, Međimurska županija je osnivač, vlasnik i upravljač svoje bolnice i niti jedna odluka oko spajanja, ukidanja odjela ili bilo kakvog drugog mijenjanja statusa nego je to danas, ne može proći bez Županije. Ali smo zato za suradnju. Mi razvijamo Centar izvrsnosti za interventnu kardiologiju za cijeli sjever zemlje, a s druge strane varaždinska bolnica ima neurokirurga za ovaj dio Hrvatske, i tako dalje – pojasnio je Posavec.

Čakovečka bolnica bila je pitanje i vijećnice Ivančice Somođi (HDZ), koju je zanimalo kada će Županija vratiti Bolnici 2,8 milijuna kuna za sufinanciranje otplate kredita.

Master plan

– Ugovor je sklopljen i taj se dug vraća, u puno većem obimu nego bi trebao biti, što je i vidljivo u visokom omjeru sufinanciranja u županijskom proračunu prema Bolnici – odgovorio joj je župan.

U radnom dijelu sjednice usvojen je program javnih potreba u kulturi za 2017. godinu, izrađen na osnovi prijedloga Kulturnog vijeća Međimurske županije prispjelih na Javni poziv za predlaganje programa, a za 56 programa izdvojit će se oko 264 tisuće kuna. Usvojena je odluka o donošenju Master plana za integrirani prijevoz putnika, “Projekt razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske”, vrijednog 5,2 milijuna kuna. Ovaj dokument zajednički provode Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-križevačka županija kao osnovu za daljnji razvoj prijevoza na području županije, a sufinanciran je iz Operativnog programa “Promet 2007. – 2013.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati