Iako su osvojili šest mandata, jedan više od HDZ-a, lideri Restart koalicije, a posebno SDP-ovci, moraju se osjećati gubitnicima u III. izbornoj jedinici (Zagorje, Varaždin, Međimurje) jer je SDP s partnerima na prošlim parlamentarnim izborima, 2016., potukao HDZ osvojivši osam mandata, piše Jutarnji.

Uz SDP-ovca Sinišu Hajdaša Dončića, jedinim istinskim pobjednikom izbora u III. jedinici može se smatrati međimurski župan Matija Posavec, koji se, nakon što je lani napustio HNS, na ovim izborima natjecao kao nezavisni kandidat na listi Restart koalicije. Osvojio je čak 16.379 glasova, najviše od svih na listi.

Osokoljen tim rezultatom, Posavec planira do lokalnih izbora stvoriti novu regionalnu političku opciju – po uzoru na istarski IDS – u koju bi, kažu naši izvori, uključio bivše HNS-ovce, razočarane lokalne političare s lijevog centra i centra, kao i nezavisne načelnike.

U toj kombinaciji Matija Posavec ne računa na stare stranačke kadrove HNS-a poput Predraga Štromara, kao ni na Radimira Čačića.

Izvor: Jutarnji

Komentari

Komentara