Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski ZZHM proslavio 10 godina rada: Godišnje obrade oko 30.000 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije prigodnim je programom u Centru za kulturu Čakovec 20. travnja proslavio 10 uspješnih godina rada.

Zavod je otvoren 17. travnja 2012. godine, kada je otvoreno sjedište u Čakovcu, dva tjedna kasnije s radom je počela ispostava u Prelogu, 2017. godine ispostavu je dobio grad Mursko Središće, a 2019. godine Kotoriba.

Sve je počelo 2009. godine kada je osnovan Hrvatski zavod za hitnu medicinu s ciljem da bolnička hitna postane zasebna ustanova, odnosno da se u skladu s europskim smjernicama svaki pacijent na području nekog grada zbrine u roku od 10 minuta, a na ruralnom području od 20 minuta.

– Sustav hitne medicine na području naše županije kakav imamo danas vrlo dobro je organiziran, prilagođen je potrebama lokalnog stanovništva i osmišljen tako da svaki stanovnik Međimurske županije bude u jednakom položaju s aspekta dostupnosti hitne medicinske pomoći – istaknula je ravnateljica ZZHM-a Vladimira Križaj-Grabant.

Zahtjevna grana medicine

Djelatnost hitne medicine je izuzetno zahtjevna grana medicine, jer se traži se brza, pravovremena i točna reakcija, a često se radi u teškim uvjetima – na kiši, snijegu i vrućinama te na teško dostupnom terenu, poput ceste, šume, polja…

Rad u djelatnosti hitne medicine zahtijeva i fizičku i psihičku spremnost djelatnika, ali i posebna znanja te vještine prilagodbe i snalaženja u novonastalim situacijama.

Budući da je hitna prva u doticaju s teško bolesnim i ozlijeđenim pacijentima čiji su život i zdravlje ozbiljno ugroženi, ona zahtijeva najsuvremeniju medicinsku opremu i vozila koja će olakšati pristup pacijentu i njegovo kvalitetno zbrinjavanje te brz i siguran prijevoz pacijenta do prve odgovarajuće zdravstvene ustanove.

Djelatnici ZZHM-a skrbe za pacijente od 0 do 24 sata, godišnje obave oko 30.000 pregleda i intervencija te prijeđu i do 800.000 kilometara.

Tijekom 10 godina rada djelatnici ZZHM-a MŽ odradili su 163.444 intervencije, u prosjeku 45 intervencija u danu, te su prešli više od 1.500.000 kilometara.

Zavod trenutačno ima 18 doktora medicine, od kojih su tri specijalista hitne medicine i tri specijalizanta hitne medicine, pet magistra sestrinstva, 24 prvostupnika sestrinstva, 29 medicinskih sestara/tehničara, 30 vozača, od kojih su troje ujedno i medicinski tehničari ili se za isto školuju, 8 djelatnika uprave te tri spremačice.

U rad su krenuli s 10 timova T1 i 5 timova prijavno-dojavne jedinice u sjedištu u Čakovcu, a danas imaju 15 timova T1, 12 timova T2 i 5 timova prijavno dojavne jedinice na 4 lokacije te 8 timova sanitetskog prijevoza.

– U ovih 10 godina razvili smo kvalitetan sustav hitne medicine, osnovane su tri ispostave kako bi hitna pomoć bila što dostupnija, pripojen je sanitetski prijevoz za koji su rekonstruirani i uređeni prostori, nabavljena su nova vozila i suvremena oprema, uređen je prilaz Bolnici i Zavodu, no sve investicije i ulaganja ne bi imala smisla da nemamo djelatnike koji svakodnevno požrtvovno i profesionalno obavljaju svoj posao, ulažu svoje vrijeme u edukacije i posvete se svakom pacijentu – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, zahvalivši pritom svim bivšim i sadašnjim djelatnicima ZZHM-a na stručnosti, trudu i ljudskom odnosu prema pacijentima.

Uručene zahvalnice

Obilježavanje 10 godina rada bila je prilika da se uruče posebne zahvale sadašnjim i bivšim djelatnicima. 

Petar Lehkec, Josip Radek, Zvonko Žagar, Marijan Győfi i Marijan Malek umirovljeni su djelatnici Zavoda koji su na svečanosti primili zahvale, a Stjepan Bogdan, Dragan Hunjadi, Zlatko Korunić, Ivan Marciuš, Slava Hranilović, Dragica Žganec i Branko Liber primili su priznanja za 35 i više godina rada u zdravstvu.

Međimurje

Anna Piotrowska iz Aerokluba Međimurje kao jedina žena na natjecanju u jedriličarstvu osvojila broncu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sinjskom aerodromu završena su natjecanja u zrakoplovnom jedriličarstvu, 13. prvenstvo Republike Hrvatske i 2. otvoreni međunarodni kup, piše ferata.hr.

Natjecanja su provedena tijekom šest dana u zračnom prostoru iznad Like, Dalmacije te pograničnog dijela Bosne i Hercegovine. Polijetanja s aerodroma Sinj provodila su četiri motorna zrakoplova koja su vukli jedrilice do radne visine a onda bi iste krenule na rute koje bi im bile zadane u sklopu letačkog zadatka u zonama za taj dan.

Zbog nepovoljne meteo situacije kroz dio tjedna ali i ograničenja uzrokovanih letovima protupožarnih zrakoplova, natjecatelji su letjeli četiri dana od kojih je jedan dan poništen zbog neispunjavanja propozicija.

Među najboljima

Nakon svega, prvo mjesto i naslov državnog prvaka osvojio je Frane Franić iz Aerokluba Vitar iz Splita, drugoplasirani je Đani Zaninović iz Aerokluba Split, a treće mjesto pripalo je jedinoj ženi natjecateljici, Anni Piotrowskoj iz Aerokluba Međimurje iz Čakovca. Natjecatelj Aerokluba Sinj, Damir Cvetnić plasirao se na sedmo mjesto.

Što se tiče 2. otvorenog međunarodnog kupa, Frane Franić je potvrdio kvalitetu i formu osvojivši prvo mjesto. Drugo mjesto pripalo je Gregi Urbaniču iz aerokluba Ptuj (Slovenija) a treće mjesto Sebastianu Bauderu iz FLG Blaubeuren (Njemačka). Damir Cvetnić završio je na dvanaestom mjestu.

– Zadovoljni smo što smo ova natjecanja doveli do kraja unatoč neplaniranim otežavajućim situacijama. Nakon svega napravit ćemo raščlambu u cilju identifikacije i otklanjanja svih ometača za buduće programe kojih će sigurno biti.

Pozitivni komentari kolega zrakoplovaca iz stranih zemalja kao i njihove iskazane impresije vezane za naše prirodne ljepote, a naročito viđeno i doživljeno u našem gradu povodom alkarskih svečanosti, dodatno nas obvezuju na planiranje ovakvih programa – rekli su iz aerokluba Sinj.

Nastavite čitati

Međimurje

Biciklistkinja Mia Radotić kod čakovečke gradonačelnice o planovima za odlazak na Olimpijske igre

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niz godina najbolja hrvatska biciklistkinja, sportašica koja je u svom sportu ostvarila većinu onoga što je zamislila i zacrtala, rodom je iz Ivanovca. Radi se o Miji Radotić koja je tijekom ljetne sezone odlučila nekoliko utrka i treninga odraditi u svom rodnom kraju i okolici.

Kako bi joj tom prigodom čestitala na impresivnoj karijeri, nedavno osvojenom drugom mjestu na nacionalnom prvenstvu koje je održano u Varaždinu i Čakovcu te saznala hoće li se iz Zagreba ponovo vratiti u čakovečki biciklizam, u Gradskoj vijećnici prijam je za nju upriličila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Da je velika ljubav veže za Međimurje i biciklizam, potvrdila je i sama Mia koja dolazi iz obitelji biciklista, no prisjetila se da je prvo u Čakovcu trenirala košarku. Danas dnevno biciklom prođe i do 150 kilometara te se ne može zamisliti u drugom sportu.

– Pješice ili trčeći krećemo se sporo, motorom ili automobilom prebrzo, pa je bicikl po meni idealna mjera za kretanje koju bi preporučila svakome – jasna je Ivanovčarka, koja ipak biciklom neće na more, kako joj je cilj efektivan trening i napredak, a ne izričito kilometraža.

Uza sve trke koje je odvozila, računajući i one najveće poput utrka Tour de France i Vuelta a Espana, priznala je kako joj je kao i svakom profesionalnom sportašu glavni cilj, a ujedno i neostvarena želja, odlazak na Olimpijske igre. Godine 2016. bila je nadomak odlaska na olimpijadu, kada se ozlijedila prije ključne pobjede na utrci u Francuskoj.

Iako je pri samom kraju karijere, najavila je kako od 2023. kreće skupljanje bodova za Olimpijske igre te se nada da će moći držati korak sa sve zahtjevnijim normama.

Gradonačelnica joj je na tom putu dala punu potporu te su porazgovarale o onome što slijedi na kraju njezina profesionalnog bavljenja biciklizmom i mogućnosti da se Mia kao pravi primjer u svijetu ženskog biciklizma vrati u svoj rodni kraj. Tako je naglasila da razmišlja o trenerskim vodama i radu s djecom, posebice u Međimurju i Čakovcu, gdje je biciklizam u svim oblicima i dobnim kategorijama itekako prihvaćen.

Uspješna čakovečka sportašica ljeto će provesti većinom radno, na utrkama i uz treninge, dok joj sezona biciklizma omogućuje stanku tijekom listopada i studenoga.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje