Povežite se s nama

Međimurje

Međimurskim vinarima čak 25 medalja na prestižnom Decanteru u Londonu

Objavljeno:

- dana

Na nedavno održanom ocjenjivanju Decanter u Londonu, međimurska vina osvojila su rekordnih 25 medalja, od toga 2 zlatne, 6 srebrnih i 17 brončanih medalja.

– Iza nas je još jedan Decanter i možemo se pohvaliti lijepim kontinuitetom osvajanja medalja, koje pokazuju što Međimurje može ponuditi. Decanter je zaista najjače ocjenjivanje na svijetu i primiti medalju među 18.000 uzoraka je velika čast koja nam daje ozbiljnost i odlična je odskočna daska – rekao je predsjednik Udruge vinara i vinogradara „Hortus Croatie“ David Štampar i vlasnik Vinarije Štampar koja je osvojila zlato za svoj Sauvignon.

Međimurski vinari ponos Međimurja i Hrvatske

Jedanaest međimurskih vinarija ove je godine okićeno medaljama, a to su: Vinarija Štampar (1 zlato, 1 srebro, 4 bronce, Vinarija Jakopić (1 zlato, 1 bronca), Vinarija Cmrečnjak (3 srebra, 2 bronce), Vina Horvat (1 srebro), Vina Dvanajščak Kozol (1 srebro), Solum Vinarija (4 bronce), Vina Preiner (2 bronce), Vina Preiner (2 bronce), Vina Hažić (1 bronca), Podrum Štrigova (1 bronca), Vina Kocijan (1 bronca) i Vinarija Lovrec (1 bronca).

– Malo ljudi zna podatak da je još 1991. godine Europska komisija međimursko vinogorje svrstala među tri najbolja u Europi za proizvodnju vrhunskih aromatičnih bijelih vina. Svi sportaši u svojoj karijeri sanjaju o medaljama, pa tako i mi vinari sanjamo Decanterove medalje, a one su potvrda svega onoga što se u Međimurju posljednjih godina radi – s ponosom je poručio Branimir Jakopić iz Vinarije Jakopić, čiji je rajnski rizling osvojio zavidnih 95 bodova te je nagrađen zlatom.

Vinovu lozu na pitomim međimurskim brežuljcima zasadili su još stari Rimljani, a danas se vinogradi prostiru na oko 600 hektara. Udruga koja okuplja međimurske vinare i vinogradare „Hortus Croatiae“ ove je godine obilježila 30 godina postojanja, a međimurska vinska cesta već je 2007. godine proglašena najboljim turističkim proizvodom kontinentalne Hrvatske.

– Trud, odricanje i ulaganja naših vinara nagrađeni su ovim prestižnim priznanjem. Vjerujem da ćemo izgradnjom vidikovca na Mađerkinom bregu dostojno zaokružiti našu bogatu turističku ponudu gornjeg Međimurja, no novih projekta ne nedostaje – rekao je župan Posavec, koji je dodao da je nakon otvorenja vidikovca sljedeći korak izgradnja Centra sv. Jeronima u Štrigovi.

Popis svih nagrađenih vina dostupan je na službenim stranicama Međimurske županije.

Međimurje

Mala Subotica: Tamburaški orkestar KUU „Zvon“ poziva na godišnji koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 12. veljače, od 17 sati u Domu kulture u Maloj Subotici održat će se godišnji koncert Tamburaškog orkestra KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica. Kao gosti koncerta nastupit će Ženska vokalna skupina Erato KUD-a Petrijanec i Tino Jelenić.

– Provedite ugodno popodne uz topli zvuk tambure i milozvučnih glasova Ženske vokalne skupine i solista. Očekuje vas glazbeno putovanje Španjolskom i najveći hitovi velikih glazbenika koji više nisu s nama – poručuju organizatori.

U predvorju Doma kulture moći će se razgledati izložba posvećena dr. Vinku Žgancu pod nazivom „Knjiga koja je ispravila povijest (1916.)“.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mažoretkinje Nedelišća „prozujale“ karnevalskom povorkom u Crikvenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko godina Mažoretkinje Nedelišća ponovno su gostovale na karnevalskoj povorci u Crikvenici. Nedelišćanke već tradicionalno svake godine sudjeluju na barem jednom od većih karnevala u Hrvatskoj pa su tako nakon prošlogodišnjeg Samoborskog fašnika, ove godine odabrale destinaciju uz more, na Kvarneru.

Mažoretkinje Nedelišća su sa svim sastavima nastupile na Dječjoj maškaranoj povorci, koja je okupila čak 2000 maškara iz svih krajeva Lijepe Naše. Ove godine u novoj maski „mažoret zujalica“, velika grupa od 60 malih i velikih mažoretkinja rasplesala se crikveničkom rivom gdje su bile prava atrakcija.

Ovim gostovanjem mažoretkinje su otvorile ovogodišnju fašničku sezonu, a čekaju ih još dvije povorke i to u Nedelišću ove subote, 11. veljače, te u susjednoj slovenskoj općini Središče ob Dravi.

rpt

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje