Povežite se s nama

Međimurje

Međimurskoj županiji više od 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava za pet projekata

Objavljeno:

- dana

Međimurskoj županiji odobreno je više od osam milijuna kuna bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kojima će se financirati izrada projektno-tehničke dokumentacije za pet kapitalnih projekata.

Konkretni su to koraci prema realizaciji Plana razvoja Međimurske županije na kojem se temelji daljnji razvoj Međimurja.

– Zadovoljstvo mi je obavijestiti vas da smo tijekom ovih mjeseci intenzivno radili na realizaciji Plana razvoja za naše Međimurje i sukladno predstavljenom Planu neću dozvoliti da on bude samo slovo i riječ na papiru, već da što prije krenemo u realizaciju, koristeći svaku šansu koja nam se pruža da se što više kapitalnih projekata financira iz fondova Europske unije – istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom konferencije za medije na kojoj je zajedno s ravnateljicom Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Sandrom Polanec Marinović i direktorom Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivanom Plačkom predstavio projekte za koje je odobreno bespovratno sufinanciranje.

Prijavljeni kapitalni projekti su izgradnja nove energetski učinkovite zgrade Osnovne škole Nedelišće,obnova zgrade Feštetiću krugu zdravstvenih ustanova za potrebe uspostave Centra palijativne skrbi te nastavne djelatnosti i simulacijskog centra Županijske bolnice Čakovec, proširenje infrastrukture Županijske bolnice Čakovec s ciljem objedinjavanja laboratorija (medicinsko-biokemijski laboratorij, patološko-citološki laboratorij, transfuziološki laboratorij, garažni prostor), nastavak obnove i revitalizacije zgrada u kompleksu bivše vojarne, odnosno u Centru znanja Međimurske županije, kao i projekt centralnog parka Zelena oaza Čakovec.

Poboljšanje standarda

Vrijednost projektne dokumentacije za tih pet projekata procjenjuje se na devet milijuna kuna, od čega je odobreno osam milijuna kuna, dok će preostali iznos osigurati Međimurska županija.

– Nakon izrade projektne dokumentacije projekte ćemo prijaviti na fondove EU za koje očekujemo pozitivnu ocjenu, jer se radi o našim strateškim projektima, a njihova vrijednost je čak 266.000.000 kuna. Ovo je još jedan dokaz kvalitetnog, predanog i odgovornog rada administracije Županije i županijskih ustanova – dodao je župan Posavec.

Zadovoljni su i u REDEA-i, čija je ravnateljica Polanec Marinović istaknula da je riječ o velikim projektima kojima će se značajno pridonijeti poboljšanju standarda žitelja Međimurja u obrazovanju, zdravstvu i gospodarstvu.

Projekti se odnose na dodjelu bespovratnih sredstava „Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“.

Međimurje

U „Riznici Međimurja“ predstavljena monografija „Nematerijalna baština Međimurja“ i kalendar MMČ-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potaknuti prošlogodišnjim velikim interesom za kalendarom koji na svojim listovima predstavlja bogatu nematerijalnu baštinu Međimurja, i ove godine Muzej Međimurja Čakovec odlučio je predstaviti zidni kalendar za 2023. godinu.

Promocija je održana u božićnom ambijentu i atmosferi multimedijalne dvorane, novootvorenoj Muzeja nematerijalne baštine – „Riznica Međimurja“, gdje je, osim predstavljanja kalendara za 2023. godinu, bila održana promocija monografije „Nematerijalna baština Međimurja“ autorice Janje Kovač, više kustosice i voditeljice Etnografskog odjela.

Monografija predstavlja višegodišnji istraživački rad na razotkrivanju zakulisnih kutaka bogate međimurske nematerijalne baštine, pa se tako u ovoj knjizi može puno saznati o umijeću izrade tradicijskog božićnog nakita, vađenju zlata, umijeću izrade cekera i uporabnih predmeta od komušine koje je od ove godine upisano na listu nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, o međimurskoj popevki koja se od 2018. godine nalazi na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine te mnogim drugim „blagima“ Međimurja.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula naglasio je vrijednost ljudskih potencijala u procesu oživljavanja tradicijske kulture.

– U istu ravan trebamo staviti svjedočenje živućih ljudi, svjedoka vremena u kojem je baština nastala i postala dio svakodnevice, da bi na koncu usahla pod teretom nesmiljenog napretka tehnologije i nagle promjene načina života te mladih naraštaja, stručnjaka i amatera, koji su prepoznali vrijednost te baštine i nastoje ju oživjeti i prilagoditi kulturno-turističkoj ponudi – rekao je Grula.

Knjiga prati i opširnije opisuje tematiku stalnog postava Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“, koji je ove godine Hrvatsko muzejsko društvo proglasio najboljim stalnim postavom, rekla je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan te pohvalila rad neumorne istraživačice međimurske etno baštine Janje Kovač čini je entuzijazam rezultirao muzejskim postavom „Minijature“ i knjigom „Nematerijalna baština Međimurja.“

Svoje dojmove i impresije prilikom stvaranja ove monografije iznijela je autorica Janja Kovač, spomenuvši poimence ljude s kojima je surađivala te im zahvalila na doprinosu u stvaranju ove vrijedne monografije.

– Međimurje je poznato po svom bogatstvu nematerijalne kulturne baštine, a osim popevki, ponosimo se našim starim običajima, usmenim predajama, vjerovanjima i narodnim mudrostima. Blaga su to koja uz kulturna i materijalna dobra nastojimo očuvati od zaborava i njihov značaj prenijeti na mlađe generacije, a koja je prepoznao i UNESCO koji je tri kulturna dobra s područja Međimurja upisao na svoju Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Važnu ulogu u očuvanju naše baštine imaju stotine kulturnih amatera, brojne kulturno-umjetničke udruge i društva, pojedinci i ustanove, među kojima važno i neizostavno mjesto zauzima Muzej Međimurja Čakovec, stoga mi je drago što još jedna vrijedna monografija izlazi iz njihove biblioteke te nas vodi na zanimljivo putovanje i upoznavanje s međimurskim običajima i nematerijalnom kulturnom baštinom – napisao je župan Međimurske županije Matija Posavec u predgovoru ove monografije, vrijedne za čitavo Međimurje.

Knjiga „Nematerijalna baština Međimurja“ izlazi u izdanju Muzeja Međimurja Čakovec, a na 124 stranice donosi rezultate rada na istraživanju nematerijalne baštine Međimurja koji su se odvijali zadnjih pet godina.

Predstavljanju monografije prisustvovali su brojni zaljubljenici i štovatelji kulturne baštine Međimurja, dok je u glazbenom dijelu nastupila Lea Šprajc s prekrasnim izvedbama međimurskih tradicionalnih pjesama.

Nastavite čitati

Međimurje

Ljubomir Kolarek novi je predsjednik HDZ-a Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska organizacija HDZ-a Međimurske županije u nedjelju, 4. prosinca, birala je svog novog predsjednika.

Ipak, imali su samo jednog kandidata za navedenu poziciju i to je bio Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga. Županijsko izborno povjerenstvo HDZ-a Međimurske županije 20. studenoga povrdilo je Kolareka kao jedinog kandidata.

– Na danas održanim izvanrednim izborima za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Međimurske županije, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga, izabran je za predsjednika s 576 glasova od ukupno izašlih 578 članova. Iskrene čestitke novom predsjedniku! – objavio je međimurski HDZ na svom Facebooku u nedjelju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje