– Ovo što radimo sjajan je početak nečega što će desetljećima funkcionirati te iznjedriti mnoge znanstvenike, talentirane ljude u svom području – istaknula je ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Sandra Breka-Ovčar.

– Prirodna znanost kao jedna od najprofinjenijih djelatnosti ljudskog uma nije oblikovana krutim slovom otisnutim na prašnjavom papiru ili kao plod čiste racionalne misli starogrčkih filozofa, već kao rezultat opažanja prirodnih fenomena i empirijskog proučavanja u kontroliranim uvjetima te traženja općih zakonitosti koji se daju sažeti u elegantne matematičke jednadžbe. I upravo tako bi je trebalo naučiti. To je ipak često nemoguće izvesti u dovoljnoj mjeri na redovnoj nastavi, stoga Centar izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije tim više dobiva na važnosti za nas učenike zainteresirane za predmete o kojima ovdje imamo priliku više učiti i u njima se usavršavati. Sretan sam i zahvalan što imam prilike biti dijelom ovoga projekta i hvala svima koji su nam to omogućili – rekao je učenik prirodoslovno-matematičkoga smjera Gimnazije Josipa Slavenskog Ivan Premuš, koji je u subotu, 24. listopada, bio dijelom svečanog otvaranja uz više od 100 kolega, polaznika Centra izvrsnosti Međimurske županije iz matematike, kemije, fizike i biologije.

Dobrodošlicu izvrsnim učenicima u Centar izvrsnosti, odnosno „kuću znanja Međimurske županije“, zaželjela je ravnateljica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Sandra Breka-Ovčar.

– Ovo što radimo sjajan je početak nečega što će desetljećima funkcionirati te iznjedriti mnoge znanstvenike, talentirane ljude u svom području. Naša škola se profilirala u jednu odgojnu i obrazovnu uslugu koja je ostvarila brojne uspjehe i rezultate na državnom i međunarodnom planu, zahvaljujući upravo STEM području. Ova priča je nadogradnja svega što imamo u razredima diljem Međimurske županije i hvala svima što ste se uključili u ovaj Centar znanja Međimurske županije – istaknula je ravnateljica Breka-Ovčar.
Od 103 prijavljena učenika iz Srednje škole Čakovec, Tehničke škole Čakovec, Srednje škole Prelog i Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, broj prijavljenih po predmetima iz biologije iznosi 42-oje, matematike 27-ero, kemije 21 i fizike 12, u čemu sudjeluje 17 nastavnika.

– Slijede nam jedno posebno putovanje prema znanju, razvoj inovativnosti i pozitivnih stavova kod učenika prema prirodoslovlju, matematici i tehnici. Hvala vam što ste odabrali Centar izvrsnosti i nadam se da ćemo zajedno rasti, da ćete i vi nas poticati da i mi budemo bolji mentori, a mi ćemo se zajedno družiti subotama od listopada do travnja – kratko je rekao voditelj Centra izvrsnosti Krešimir Trojko.

Poticanje izvrsnosti

Centar izvrsnosti također je odlična prilika za druženje s ljudima sličnih interesa, ali i stjecanje novih poznanstva i učenje jedni od drugih, od starijih kolega, učenika s drukčijim podlogama, od iskusnih mentora.

U ime 17 mentora obratila se Žaklin Lukša, koja je istaknula da je sretna što je prepoznat rad mentora i darovitih učenika koje treba poticati.

– Često se hvalimo brojem učenika koji su osvojili vrhunska odličja te iza svakog njihovog uspjeha stoji bezbroj sati rada učenika i mentora. Biti mentor onim učenicima koji su motivirani i žele raditi – to je najveći uspjeh. Hvala onima koji su prepoznali što treba Međimurju i danas otvorili Centar izvrsnosti – navela je mentorica Lukša, dok je župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio da je otvaranjem ovog Centra izvrsnosti Međimurje oblikom organizacije jedinstveno u Hrvatskoj.

Županija kao osnivač osigurala je sredstva u iznosu od 230.000 kuna kojima su pokriveni troškovi rada nastavnika, opreme za odvijanje kvalitetne, suvremene nastave, nabava stručne literature, stručnog usavršavanja nastavnika, gostovanja vanjskih predavača i stručnjaka te interdisciplinarni projektni dan za sve učenike.

Na svečanom otvaranju i obilasku Centra nastupila je Vitomira Turk, a potporu je dala i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Međimurske županije Blaženka Novak.

Tko će obrazovati učenike?

U Centru radi 17 nastavnika koji su kompetentni, iskusni i motivirani profesori, mentori su učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima, članovi su državnih povjerenstava, stručnih radnih skupina za izradu ispita na državnim maturama, profesori i mentori savjetnici te nagrađeni odgojno – obrazovni djelatnici.Iz matematike su to Tamara Srnec, Štefanija Požgaj, Mirjana Hranilović, Ljubica Blažinčić, Nina Mikolaj Varga, Miljenko Blažeka i Nikola Lepen, iz biologije Žaklin Lukša, Lara Kralj, Nevenka Sinković i Tanja Šalamon, iz područja kemije Krešimir Trojko, Davorka Majetić i Nikola Škvorc, a iz fizike Melita Sambolek, Karmena Vadlja Rešetar i Nikola Friščić.

Komentari

Komentara