Povežite se s nama

U fokusu

Među 50 najboljih svjetskih poduzetnika

Objavljeno:

- dana

ĐURO HORVAT

Međimurski poduzetnik Đuro Horvat, osnivač tvrtke Tehnix, ujedno ovogodišnji pobjednik nagrade EY Poduzetnik, sudjelovao je dodjeli nagrade EY Poduzetnik na svjetskoj razini u Monte Carlu.

Za najboljeg je proglašen australski poduzetnik Manny Stul. Riječ je o predsjedniku tvrtke Moose Enterprise Holdings & Controlled Entities. Stul je titulu EY Svjetskog poduzetnika godine, svojevrsnoga poduzetničkog Oscara, osvojio u konkurenciji 50 poduzetnika iz cijelog svijeta, koji su svoje mjesto u finalnom izboru osigurali nakon što su proglašeni nacionalnim pobjednicima. Drugu godinu zaredom našao i hrvatski predstavnik. Đuro Horvat iz tvrtke Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca svojim je specifičnim područjem rada i dosadašnjim uspjesima ostavio snažan dojam na okupljene poduzetnike i ocjenjivački sud koji je odlučivao o novom svjetskom osvajaču ove vrijedne titule. Inače, Tehnix je vodeća eko industrija u ovom dijelu Europe za projektiranje, proizvodnju, servisiranje strojeva, opreme, postrojenja i tehnologije koji su u funkciji zaštite okoliša. Ima više od 325 stalno zaposlenih osoba sa svojim kooperantima, 50 vlastitih patenata i inovacija te više od 350 vlastitih proizvoda koji se plasiraju na domaćem i svjetskom tržištu, što tvrtku svrstava u red najuspješnijih tvrtki u Republici Hrvatskoj. Prošle godine tvrtka je imala dobit u bruto iznosu od 3 milijuna kuna.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje