Povežite se s nama

Život i društvo

Među najdebljima smo u Europi: Pretilost nije estetski problem, nego ozbiljna bolest

Objavljeno:

- dana

Pretilost nije estetski problem, nego ozbiljna bolest koja dovodi do niza zdravstvenih problema, ali i do smrti. Istaknuto je to u subotu na Franjevačkom trgu u Varaždinu, gdje je javnozdravstvenom akcijom u organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i Multidisciplinarnog tima za liječenje pretilosti Opće bolnice Varaždin obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini. 

Akcija je održana s ciljem da se građane osvijesti o pretilosti kao bolesti i njezinom posljedicama te upozna s mogućnostima liječenja, ali i da se naglasi važnost prevencije. S tim ciljem su članovi Tima za liječenje pretilosti građanima dijelili edukativne letke, a ujedno su prezentirali kakvih je pet obroka poželjno u svakodnevnoj prehrani.

– Hrvati su, uz Maltežane, najdeblji u Europi, i to ne samo odrasli, nego i djeca. Glavni razlozi su sjedilački način života i pogrešne prehrambene navike. Predviđa se da će 2030. godine, dakle za samo osam godina, svaki treći stanovnik Hrvatske imati pravu pretilost, što znači indeks tjelesne mase iznad 30. Posljedice pretilosti su na prvom mjestu kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, povišeni krvni tlak, plućne bolesti, ali i depresija, neplodnost kod muškaraca i žena, inkontinencija – navela je dr. med. Vesna Šimegi-Đekić, specijalist internist – endokrinolog i dijabetolog.

Hrvatski dan osviještenosti o debljini je prvi put obilježen u Varaždinskoj županiji, koja će i ubuduće davati punu potporu svim preventivnim aktivnostima čiji je cilj unaprijediti zdravlje svih građana, istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Ovakve preventivne akcije su iznimno važne kako bismo što više građana osvijestili o problemima koje može izazvati prekomjerna tjelesna težina. Ponosni smo na naše liječnike i zdravstvene djelatnike iz Opće bolnice Varaždin, koji su oformili poseban tim za liječenje pretilosti, u kojem su liječnici različitih specijalnosti. Vrijedno je što su i oni danas ovdje, zahvaljujući čemu svi zainteresirani građani mogu u neposrednom kontaktu doznati sve što ih zanima. Posebno podržavamo naše zdravstvene stručnjake u promoviranju praktičnih rješenja i savjeta za naše sugrađane, koji će im pomoći ne samo da postignu, nego i zadrže zdravu tjelesnu težinu – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Multidisciplinarni tim za liječenje pretilosti u Općoj bolnici Varaždin djeluje od 2019. godine.

– Tim čine djelatnici Endokrinološkog odjela, nutricionisti, psiholozi, psihijatri, anesteziolog i abdominalni kirurzi. Dosad smo obradili više od 200 pacijenata i vjerujem da ćemo uskoro postati najpoznatiji barijatrijski centar u Hrvatskoj. Pretilost se na prvom mjestu liječi pravilnom prehranom, redovitom fizičkom aktivnošću od barem 30 minuta dnevno, lijekovi su tek na trećem mjestu, a operativni zahvat zadnja opcija – napomenula je dr. Šimegi-Đekić.

Pojasnila je da se ljudi, koji imaju problema s prekomjernom težinom i pretilošću, prvo trebaju javiti obiteljskom liječniku, potom u Zavod za javno zdravstvo, a na kraju bolničkom timu za liječenje pretilosti.

– Operativni zahvat je za one pacijente kod kojih klasični oblik dijete ili terapija lijekovima nisu uspjeli, odnosno za pacijente kod kojih je indeks tjelesne mase iznad 35 ili 40, a već imaju druge bolesti. Imamo pacijente koji su izgubili više od 60 kilograma. Najljepša stvar je kad ih vidite nakon godinu i pol s osmijehom na licu – rekao je doc. Pajtak.

Kakva bi trebala biti svakodnevna prehrana?

– Danas smo prikazali obroke koji se najčešće savjetuju za redukciju tjelesne mase. Radi se o 1.300 do 1.500 kilokalorija dnevno, pri čemu je važno naglasiti da smo ih rasporedili pet obroka. Najveći problem kod naših pacijenata su nepravilne prehrambene navike, znači uzimanje jednog do dva obroka dnevno, obično u popodnevnim satima. Tako da naglasak nije samo u ukupnom dnevnom kalorijskom unosu, nego i o raspodjeli u tri glavna obroka, doručak, ručak i večera, te dva međuobroka – savjetovala je nutricionistica Karmen Kokot, dipl. inž. preh. tehn.

Život i društvo

U Knjižnici „Metel Ožegović“ promocija terapeutskih slikovnica o izazovnom ponašanju kod djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pozivaju se svi zainteresirani roditelji, odgojitelji i stručnjaci na promociju serije terapeutskih slikovnica na temu izazovnih ponašanja kod djece.

Promocija pet slikovnica iz serije održat će se 12. lipnja 2023. u 17 sati u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin. 

Odrasli se često susreću s ponašanjima djeteta s kojima ne znaju kako se nositi, kako reagirati i što napraviti. Zbog toga ih stručnjaci najčešće opisuju kao izazovna ponašanja. U svakodnevnom životu to su situacije u kojima dijete često protestira, pruža otpor, prepire se i svađa, viče, udara sebe ili druge, baca ili uništava stvari, glasno plače ili pregovara.

Radi se o neprihvatljivim ponašanjima jer njihov intenzitet, učestalost ili trajanje mogu dovesti u opasnost fizičku sigurnost djeteta ili drugih osoba, ometati ili predstavljati rizik optimalnom učenju ili uključivanju djeteta u socijalne interakcije s vršnjacima i odraslima.

Na promociji će o terapeutskim pričama govoriti autorice slikovnica, dr. sc. Eva Brlek, prof. rehab., psihoterapeut i Julija Kukec, mag. psych. te Jelena Kovačić, urednica slikovnica i predstavnica izdavačke kuće Evenio iz Varaždina.

Autorice će govoriti o utjecaju terapeutskih priča, tehnikama umirivanja i samoregulacije za djecu te dati konkretne savjete odraslima što napraviti i kako ostati smiren kada se susretnu s izazovnim ponašanjima kod djece.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Petrijanec ima jasnu viziju podizanja standarda i kvalitete života mještana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec održala je dvije informativne sjednice vijeća na kojima su vijećnici Općinskog vijeća Općine Petrijanec dobili informaciju o radu Turističke zajednice Sjever – Zagorja, Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, Čistoće d.o.o. i prikupljanju otpada na području Općine Petrijanec, prijavljenim projektima Općine Petrijanec na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i ono najvažnije za mještane općine Petrijanec od tvrtke Varkom informacija o Aglomeraciji – sustav fekalne odvodnje na području Općine Petrijanec.

Na vijećima su tako bili prisutni Mirjana Koledić, direktorica turističke zajednice, Zoran Svetec direktor Čistoće, voditelj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad Mario Željezić i direktor Varkoma Bruno Ister.

Načelnik Općine Petrijanec izrazio je zadovoljstvo ovakvim sjednicama Općinskog vijeća gdje vijećnici dobivaju točne i provjerene informacije o radu javnih tvrtki i projektima. Izrazio je zadovoljstvo što je na većini sjednica bilo nazočno 12 općinskih vijećnika od 13 što dokazuje da vijećnici svoju dužnost shvaćaju krajnje odgovorno i ozbiljno.

– Ja bih prije svega želio izraziti zadovoljstvo što se naša Općina nalazi na dobrom putu da svim mještanima u narednim godinama osigura što bolji životni standard i stvori daljnje preduvjete za razvoj naše zajednice. Jasnom vizijom podizanja standarda i kvalitete života mještana Općine, sve općinske aktivnosti su upravo usmjerene na razvoj svih segmenata prvenstveno komunalne infrastrukture. U tome im pomažu uz vlastita, nacionalna i europska sredstva, ali i dobra suradnja upravo sa ovim javnim tvrtkama i ustanovama. Zahvaljujem svima što su odvojili vrijeme i upoznali nas sa radom i projektima koje provode na našem području – istaknuo je načelnik Općine Petrijanec, Željko Posavec.

Prikupljanje miješanog i biorazgradivog otpada na području Općine Petrijanec

Na području Općine Petrijanec ima 1053 korisnika koji su kućanstva i 59 korisnika koji nisu kućanstva. Odvojeno se sakupljaju biootpad, papir, karton, glomazni otpad, staklo i plastika, te se na području Općine sakupi 478 tona otpada godišnje.

Organizirano je mobilno reciklažno dvorište, koje je dostupno korisnicima svaki mjesec prema rasporedu. Ukupni trošak zbrinjavanja otpada je 168.224,45 eura, dok je prihod od javne usluge prikupljanja MKO na području Općine Petrijanec 147.011,64 eura.

Općina Petrijanec raspolaže s kontejnerom za glomazni otpad, postavljena su dva zvona za sakupljanje staklenki i staklene ambalaže. Na području Općine postavljeno je i 10 kontejnera za tekstil i obuću od 350 litara koje je besplatno. Na 20 lokacija postavljene su kante za odvajanje otpada. Dok su škole i vrtić dobili kante u obliku životinja.

Prijavljeni projekti na Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine od 2014. – 2022. godine

Prvi projekt od Ministarstva graditeljstva bio je odobren 2017. godine, nabavljeni su: traktor Goldoni, roto malčer, prikolica, posipač soli i ralica za mali traktor. Iz Fondova 2019. godine rekonstruirana je Radnička ulica u Majerju čija je vrijednost radova iznosila 2.562.284,49 kuna ( 340.073,59 eura). Rekonstruiran je i Vatrogasno društveni dom u Družbincu sveukupne vrijednosti oko 1.7 milijuna kuna (oko 226.000, 00 eura).

Projekti modernizacije Ulice Hinka Krizmana i Ulice Rade Končara u Novoj Vesi Petrijanečkoj napravljeni su također preko Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Početkom veljače 2023. godine prijavljen je projekt za koji je odobreno sufinanciranje u iznosu od 35.600.00 eura, a radi se o asfaltiranju nerazvrstanih cesta. Prije 2017. godine nije bilo prijavljenih projekata unatoč raspisanim natječajima od 2013. godine.

Prijavljeni su brojni projekti na Program održivog razvoja lokalne zajednice – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za razdoblje 2013.-2022. godine.

Sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin na području Općine Petrijanec

Ukupna vrijednost projekta Općine Petrijanec (naselje Nova Ves Petrijanečka, Družbinec, Strmec Podravski, Zelendvor i dio naselja Petrijanec) iznosi 4.663.344,46 EUR (35.135.968,83 kuna). A udio koji Općina Petrijanec financira iznosi 5,30% ili 386.793,90EUR.

Na području Općine Petrijanec postoji pravac A2 podsustav Petrijanec koji podrazumijeva 13.200 metara gravitacijske i 4.700 metara tlačne kanalizacije. Nalazi se šest crpnih stanica koje još nisu u funkciji, imaju priključak struje i čekaju tehnički pregled.

Habajući sloj asfalta izveden je u duljini od 9720 metara.

Predviđena su 742 priključka koja su besplatna za sva domaćinstva koja pripadaju u projekt Aglomeracije (Nova Ves Petrijanečka, Strmec Podravski, Družbinec, Zelendvor i dio naselja Petrijanec) i tijekom lipnja Varkom d.o.o. će poslati obavijesti o priključenju (ovisno o izdavanju Uporabne dozvole). . Za područje Zelendvora poslani su dopisi od strane Varkoma d.o.o. kako se mogu priključiti na kanalizacijski priključak u sustavu Aglomaracije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje