Povežite se s nama

Međimurje

Među najuspješnijim austrijskim ulaganjima TE-PRO i P. Green

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Tvrtke poput preloške tvornice obuće Paul Green, TE-PRO-a iz Vrhovljana te ljevaonice Ferro Preis iz Čakovca, s više od 800 zaposlenih najbolje dokazuju uspješnost djelovanja austrijskih tvrtki na međimurskom tržištu, rečeno je tijekom susreta direktorice Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj Sonje Holocher-Ertl i župana Posavca.

– Prvo što austrijskog poduzetnika zanima prije ulaganja je kakva je investicijska klima i kakvo je okruženje u kraju u koji potencijalno dolazi, a kada se radi o Međimurju, sve naše tvrtke imaju samo riječi hvale za rad i vaš odnos – naglasila je Holocher-Ertl, koja je u Maloj vijećnici odradila radni sastanak s temom daljnje suradnje austrijskih poduzeća s Međimurskom županijom. Dodala je da će austrijskim investitorima svakako predložiti ulaganje u Međimurje, posebice u Poslovni park Međimurje, koji je prezentiran na radnom sastanku. No, ulaganja će biti i u tekstilnu te metalsku industriju.

Tri vodeće austrijske tvrtke trenutno u Međimurju zapošljavaju više od 800 radnika

– Tome ćemo dati punu podršku, a upravo zbog činjenice da naši proizvođači ostvaruju 89 posto izvoza, koji je dvostruko veći od uvoza, namjeravamo krenuti sa skorim plasmanom roba na tržišta Austrije i Njemačke – rekao je Posavec. Inače, iako je njegova gošća tek pet mjeseci u Hrvatskoj, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu je zahvaljujući pozitivnim iskustvima poduzetnika prepoznala Međimursku županiju kao startno mjesto za prve suradnje.

– Sjever Hrvatske je za austrijske investitore postao jedno dobro mjesto za ulaganje, a iz tog smo razloga i došli u ovu regiju, s ciljem da sklopimo prve poslove baš na ovom području. Ovdje su mnoga austrijska poduzeća našla svoje mjesto i izviještavaju o vašem radu, efikasnosti, produktivnosti i ekspeditivnosti, te o jednoj dobroj investiciji. Planiramo i nadalje jačati gospodarsku suradnju s Međimurskom županijom te smo se sa županom dotakli teme o organizaciji svojevrsnoga gospodarskog foruma ili sajma koji će biti mjesto susreta. Uvjerena sam da postoje mnogi investitori koji će se sigurno odlučiti za ovu regiju za investiranje – rekla je Holocher-Ertl te dodala da je veseli što među austrijskim poduzećima koji su svoje mjesto već našli u Hrvatskoj vlada optimizam.
Naime, ankete koje provode pokazuju pozitivan trend ulaganja i privlačenja novih investicija u zemlju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje