Povežite se s nama

Međimurje

Među najuspješnijim austrijskim ulaganjima TE-PRO i P. Green

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Tvrtke poput preloške tvornice obuće Paul Green, TE-PRO-a iz Vrhovljana te ljevaonice Ferro Preis iz Čakovca, s više od 800 zaposlenih najbolje dokazuju uspješnost djelovanja austrijskih tvrtki na međimurskom tržištu, rečeno je tijekom susreta direktorice Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj Sonje Holocher-Ertl i župana Posavca.

– Prvo što austrijskog poduzetnika zanima prije ulaganja je kakva je investicijska klima i kakvo je okruženje u kraju u koji potencijalno dolazi, a kada se radi o Međimurju, sve naše tvrtke imaju samo riječi hvale za rad i vaš odnos – naglasila je Holocher-Ertl, koja je u Maloj vijećnici odradila radni sastanak s temom daljnje suradnje austrijskih poduzeća s Međimurskom županijom. Dodala je da će austrijskim investitorima svakako predložiti ulaganje u Međimurje, posebice u Poslovni park Međimurje, koji je prezentiran na radnom sastanku. No, ulaganja će biti i u tekstilnu te metalsku industriju.

Tri vodeće austrijske tvrtke trenutno u Međimurju zapošljavaju više od 800 radnika

– Tome ćemo dati punu podršku, a upravo zbog činjenice da naši proizvođači ostvaruju 89 posto izvoza, koji je dvostruko veći od uvoza, namjeravamo krenuti sa skorim plasmanom roba na tržišta Austrije i Njemačke – rekao je Posavec. Inače, iako je njegova gošća tek pet mjeseci u Hrvatskoj, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu je zahvaljujući pozitivnim iskustvima poduzetnika prepoznala Međimursku županiju kao startno mjesto za prve suradnje.

– Sjever Hrvatske je za austrijske investitore postao jedno dobro mjesto za ulaganje, a iz tog smo razloga i došli u ovu regiju, s ciljem da sklopimo prve poslove baš na ovom području. Ovdje su mnoga austrijska poduzeća našla svoje mjesto i izviještavaju o vašem radu, efikasnosti, produktivnosti i ekspeditivnosti, te o jednoj dobroj investiciji. Planiramo i nadalje jačati gospodarsku suradnju s Međimurskom županijom te smo se sa županom dotakli teme o organizaciji svojevrsnoga gospodarskog foruma ili sajma koji će biti mjesto susreta. Uvjerena sam da postoje mnogi investitori koji će se sigurno odlučiti za ovu regiju za investiranje – rekla je Holocher-Ertl te dodala da je veseli što među austrijskim poduzećima koji su svoje mjesto već našli u Hrvatskoj vlada optimizam.
Naime, ankete koje provode pokazuju pozitivan trend ulaganja i privlačenja novih investicija u zemlju.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec od 7. prosinca dijeli božićnice svojim umirovljenicima s najnižim primanjima te djeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podjela božićnica ove će se godine u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održati od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, od 9 do 12 sati.

Božićnicu, svi koji na istu imaju pravo, mogu preuzeti u Gradskoj vijećnici (Ulica kralja Tomislava 15, Čakovec) svaki radni dan od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, u vremenu od 9 do 12 sati.

Sa sobom je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s iznosom mirovinskih primanja za listopad 2023. godine. Potporu može podići i uži član obitelji, uz predočenje osobne iskaznice.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku da se iznos ovogodišnjih božićnica u odnosu na prošlu godinu poveća. Podignut je i cenzus, točnije prag za čakovečke umirovljenike koji mogu ostvariti pravo na božićnicu. Tako će božićnicu, koja naspram prošlogodišnjih 200 kuna (26,54 eura), ove godine iznosi 50 eura, moći podići umirovljenici s administrativnog područja Grada koji imaju mirovine manje od 350 eura, te sva djeca i osobe korisnici osobne invalidnine. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Čakovca osigurano 110.000 eura. Prag koji se tiče visina mirovina za dodjelu, naspram prošle godine, podiže se s dosadašnjih 335 na 350 eura.

Kako je objasnila čakovečka gradonačelnica, izmjenom odluke obuhvaćen je veći broj umirovljenika i osoba kojima je svaka pomoć, posebno u blagdansko vrijeme, prijeko potrebna, te im barem malo pomoći tijekom Božića. Takvom odlukom cilj je dati podršku, posebice onim najugroženijim skupinama društva, prateći pritom sve nezavidniju situaciju u vidu povećanja troškova života.

– Ono što je važno naglasiti je da pravo na božićnicu imaju samo oni umirovljenici kojima je to ukupni prihod po osnovi mirovine, zajedno s mirovinama koje su eventualno ostvarili radom u inozemstvu. Ujedno za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje