Povežite se s nama

Međimurje

Međunarodna godina biljnog zdravstva 2020.: obuzdavanje širenja biljnih bolesti i rast svijesti o očuvanju okoliša

Objavljeno:

- dana

S 14. prosincem 2019. godine počele su se primjenjivati uredbe Europske unije o biljnom zdravstvu i europska uredba o službenim kontrolama pa će stoga ova godina biti prekretnica na globalnoj razini kada je u pitanju biljno zdravstvo. Apsolutni prioriteti stoga su stavljeni na obilježavanje Međunarodne godine biljnog zdravstva na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini.

– Zdravstvena ispravnost bilja je od iznimne važnosti za biljnu proizvodnju, šume, prirodu, prirodne ekosustave i biološku raznolikost, a sama proizvodnja bilja je i temelj prehrambenog lanca bez čije proizvodnje ne bi bilo hrane ni za ljude ni za životinje – pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Biljne bolesti uzrokuju 290 milijardi dolara ekonomske štete

Na globalnoj razini se izgubi više od 40 posto usjeva zbog štetnih organizama i biljnih bolesti. Preslikaju li se ove podaci na ekonomsku računicu, govorimo o šteti od oko 220 milijardi dolara uzrokovanih biljnim bolestima i dodatnih 70 milijardi dolara štete zbog širenja invazivnih vrsta.

– Ogroman niz štetnih organizama i biljnih bolesti ugrožava proizvodnju hrane na globalnoj razini, utječe na produktivnost i biološku raznolikost šuma i divlju floru prirodnog okoliša. Najčešći glavni uzročnik je sam čovjek, a uz to treba napomenuti i trgovinu bilja na globalnoj razini koja sa sobom nosi rizik od širenja štetnih organizama. Stoga je opći cilj Međunarodne godine biljnog zdravstva 2020., podizanje razine svijesti javnosti i kreatora politika na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini o važnosti i doprinosu biljnom zdravstvu, a u  skladu s postizanjem ciljeva UN-ovog održivog razvoja, koji se tiču rješavanja pitanja od globalnog značaja, uključujući glad, siromaštvo, prijetnje okolišu, jačanje sigurne trgovine i gospodarski razvoj. Za postizanje ciljeva potrebno je strateško partnerstvo i suradnja svih dionika, kao i civilnog društva i privatnog sektora kako bismo zajednički radili na zaštiti od širenja i udomaćivanja štetnih organizama – dodaju iz Ministarstva.

S obzirom na to da je Hrvatska srednjeeuropska i mediteranska država, raznoliki klimatski uvjeti, reljef i plodno tlo omogućuju proizvodnju različitih vrsta kultura. To za sobom povlači i visoki rizik za širenje raznih bolesti i štetnih organizama.

– Osnovna misija nadležnih tijela za biljno zdravstvo je zaštita teritorija od unošenja i širenja organizama štetnih za bilje, stvaranje osnovnih preduvjeta za učinkovitu proizvodnju zdravog biljnog reprodukcijskog materijala u poljoprivredi i šumarstvu te osiguranje dovoljnih količina zdravstveno ispravne i visokokvalitetne hrane. Nadalje, misija nadležnih tijela je i obučavanje i podizanje svijesti o potrebi očuvanja okoliša u kojem živimo. Zaštita bilja uvijek je isplativija od obuzdavanja, iskorjenjivanja ili u najgorem slučaju, saniranja posljedica nekontroliranog utjecaja štetnih organizama – zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati