Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Međunarodna policijska udruga (IPA) Međimurje proslavila 20 godina uspješnog djelovanja

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Prigodnom svečanošću obilježena je 20. godišnjica osnivanja prve hrvatske Međunarodne policijske udruge, International Police Association (IPA). U programu obilježavanja koji je održan u Donjem Kraljevcu, sudjelovali su brojni članovi Udruge.

Prije 20 godina Ured državne uprave u Čakovcu registrirao je prvu Međunarodnu policijsku udrugu u Hrvatskoj – IPA Međimurje. Tadašnje vodstvo Policijske uprave međimurske razvilo je prijateljske odnose s mađarskim kolegama iz Koszega i njihovim ravnateljem Jonaszem Zsigmundom.

Kako su mađarski policajci već imali IPA klub, u Međimurju se rodila želja o osnivanju iste takve udruge i u Čakovcu. Prve iskaznice IPA-e u Međimurju i Hrvatskoj, međimurski policajci primili su 1996. godine i to kao pridruženi članovi mađarskog kluba. U spomen na ta vremena u restoranu Stari Krov u Donjem Kraljevcu održana je svečana obljetnica postojanja s članovima kluba, ali i donatorima i dragim ljudima koji su podržavali rad kluba u proteklih 20 godina.

Poseban doprinos obilježavanju jubileja dao je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Promatrao sam tijekom svih ovih godina što IPA nudi i daje svojim članovima i društvu. Daje jedno prijateljstvo i nastoji svojim zalaganjem omogućiti svima u udruzi kolegijalnost, a najviše odanost i sigurnost žiteljima naše županije – istaknuo je Posavec.

– Kada je sada već davne 1996. godine, Jonasz Zsigmund podijelio iskaznice, krenuli smo na put za koji nismo ni znali kuda idemo, ali smo znali što želimo. Želimo prijateljstvom unaprijediti rad policijskih službenika kako bismo bili na što veću korist građanima – istaknuo je Darko Dragičević, predsjednik IPA Međimurje.

Na svečanosti su bile uručene i zahvalnice zaslužnim članovima, sadašnjim i bivšim, te posebno istaknutim podupirateljima rada kluba.

Izvor: Međimurska županija Foto:

Međimurje

U Međimurju 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe, od čega je evidentirano 15 pozitivnih slučajeva na COVID-19, što je 10,48 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranja, priopćio je 5. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 130.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.490 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 34 pacijenta pozitivna na COVID-19, od toga bez novih prijema unutar 24 sata, dok su otpuštena 4 pacijenata.

U protekla 24 sata preminula je jedna COVID pozitivna osoba, muška osoba stara 78 godina s dodatnim pridruženim bolestima.

Nastavite čitati

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati