Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Međunarodna policijska udruga (IPA) Međimurje proslavila 20 godina uspješnog djelovanja

Objavljeno:

- dana

SVEČANO

Prigodnom svečanošću obilježena je 20. godišnjica osnivanja prve hrvatske Međunarodne policijske udruge, International Police Association (IPA). U programu obilježavanja koji je održan u Donjem Kraljevcu, sudjelovali su brojni članovi Udruge.

Prije 20 godina Ured državne uprave u Čakovcu registrirao je prvu Međunarodnu policijsku udrugu u Hrvatskoj – IPA Međimurje. Tadašnje vodstvo Policijske uprave međimurske razvilo je prijateljske odnose s mađarskim kolegama iz Koszega i njihovim ravnateljem Jonaszem Zsigmundom.

Kako su mađarski policajci već imali IPA klub, u Međimurju se rodila želja o osnivanju iste takve udruge i u Čakovcu. Prve iskaznice IPA-e u Međimurju i Hrvatskoj, međimurski policajci primili su 1996. godine i to kao pridruženi članovi mađarskog kluba. U spomen na ta vremena u restoranu Stari Krov u Donjem Kraljevcu održana je svečana obljetnica postojanja s članovima kluba, ali i donatorima i dragim ljudima koji su podržavali rad kluba u proteklih 20 godina.

Poseban doprinos obilježavanju jubileja dao je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Promatrao sam tijekom svih ovih godina što IPA nudi i daje svojim članovima i društvu. Daje jedno prijateljstvo i nastoji svojim zalaganjem omogućiti svima u udruzi kolegijalnost, a najviše odanost i sigurnost žiteljima naše županije – istaknuo je Posavec.

– Kada je sada već davne 1996. godine, Jonasz Zsigmund podijelio iskaznice, krenuli smo na put za koji nismo ni znali kuda idemo, ali smo znali što želimo. Želimo prijateljstvom unaprijediti rad policijskih službenika kako bismo bili na što veću korist građanima – istaknuo je Darko Dragičević, predsjednik IPA Međimurje.

Na svečanosti su bile uručene i zahvalnice zaslužnim članovima, sadašnjim i bivšim, te posebno istaknutim podupirateljima rada kluba.

Izvor: Međimurska županija Foto:

Međimurje

Nedelišće: mladi robotičari na prijamu kod načelnika Nikole Novaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uspješne robotičare Udruge žena Slakovec i Udruge žena Pretetinec primio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak. Naime, zahvaljujući predanom radu i iznimnim rezultatima tijekom sudjelovanja u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), poput robotičkog natjecanja „CM liga“, projekt „Robotika“ je zaživio u obje udruge te se pokazao  kao izvrsna prilika mlađim i starijim osnovnoškolcima da razviju svoje vještine u STEM području.

Prilikom prijama je načelnik Nikola Novak zahvalio predsjednicama udruga Ivanki Novak i Sanji Topolnjak na podršci koju pružaju robotičarima posljednjih pet godina. Mentorici prof. Mateji Šafarić načelnik Novak čestitao je na uspjesima koji su na ponos roditeljima, članicama udruga i lokalnoj zajednici. Morao je načelnik odgovarati i na brojna pitanja koja su za njega pripremili mladi robotičari.

Robotičari su sa sobom ponijeli i robot pa je načelnik Novak imao priliku upravljati njime i iz prve ruke se uvjeriti u bezbroj mogućnosti koje pruža programiranje mbota na njihovim radionicama.

– Nova sezona „Robotike“ je započela i upisi novih članova su u tijeku. Dobrodošli su svi učenici osnovnih škola s područja Općine Nedelišće – poručuju iz udruga.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO „Jesen u gradu Zrinskih“: šetače i izlagače čuvaju strašila, djeca uživaju u slamnatom toboganu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Trodnevna čakovečka manifestacija „Jesen u gradu Zrinskih“ prilika je za uživanje u blagodatima, bojama i mirisima jeseni, ali i mjesto na kojem posjetitelji mogu pronaći omiljeni domaći proizvod na jednom od mnogobrojnih štandova. Ovogodišnju jesen u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, ispunjen centar i uži prsten grada dočekali su veselo s raznolikim događanjima.

Brojne lokacije pružile su za svakog ponešto pa su tako pojedini dijelovi jesenskog Čakovca donijeli i nešto novo, poput iznimno popularne atrakcije za djecu, slamnatog tobogana podno zidina Staroga grada, do izložbenog dijela međimurskih opg-ova, izložbe malih životinja, mnogobrojnih radionica, igraonica i zabavnih događanja, nogometnog turnira u jezeru za vrtićarce te glazbenog programa za sve generacije.

Posebnu pozornost pak privlače strašila diljem glavne šetnice, koja su izradili vrijedni vrtićarci uz pomoć svojih odgojiteljice.

– Laganom šetnjom možete obići sve što vas zanima, a najbolje je krenuti od teniskih terena Punčec i Perivoja Zrinskih, kroz atrij Muzeja Međimurja Čakovec prema Trgu Republike, centralnoj šetnici, Ulici Matice hrvatske i Franjevačkom trgu – poručuju iz čakovečke Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje