Povežite se s nama

Međimurje

Međunarodni dan sestrinstva obilježen i u Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Svake godine 12. svibnja, na dan rođenja Florence Nightingale, utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva, diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan sestrinstva.

Brojnim događanjima važan je datum obilježen i u Međimurskoj županiji. U petak, 10. svibnja, u jutarnjim satima na Trgu Republike u Čakovcu u organizaciji Podružnice Međimurske županije Hrvatske komore medicinskih sestara održana je javnozdravstvena akcija tijekom koje su građani mogli izmjeriti šećer u kapilarnoj krvi i krvni tlak, ali i podsjetiti se kako mogu spasiti život na radionici Crvenoga križa.

međunarodni dan sestrinstva

Svi zainteresirani mogli su dobiti pokoji koristan nutricionistički savjet, a dijeljeni su i promotivni materijali. Aktivnosti su provedene uz pomoć medicinskih sestara iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Doma zdravlja Čakovec, Županijske bolnice Čakovec, Zavoda za hitnu medicinu, Ustanove za zdravstvenu njegu u kući, Crvenog križa, Medicol-a te učenika Srednje škole Čakovec. Akciju su podržali brojni građani, a među njima i zamjenica župana Sandra Herman te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

Uručene zahvalnice medicinskim sestrama s dugogodišnjim stažem

Svečanost kojom je obilježen Međunarodni dan sestrinstva održana je u restoranu Županijske bolnice Čakovec. Ivanka Mesarić, Irmica Marciuš, Ivanka Fodor, Mirjana Podvezanec, Irena Ladić, Bernarda Kovačić Somođi, Miljenka Toplek medicinske su sestre sa 40 godina staža. Za predanost radu zahvalnicu su im uručili predsjednica čakovečke podružnice Hrvatske udruge medicinskih sestara Božena Kapitarić i župan Međimurske županije Matija Posavec. Priznanje za 30 godina radnog staža uručeno je Ružici Mustač, dok su Kristina Premuš, Irena Mađarić Tuksar i Dijana Farkaš djelatnice s 20 godina radnog staža.

Predsjednica Božena Kapitarić podsjetila je da je Hrvatska udruga medicinskih sestara (podružnica ŽB Čakovec) prošle godine proslavila 50 godina djelovanja te dodala da će na svečanoj sjednici Grada Čakovca biti nagrađena Godišnjom nagradom Grada Čakovca u području zdravstva i socijalne skrbi. To je potvrdio gradonačelnik Stjepan Kovač, uz konstataciju da je sestrinstvo poziv, a ne posao. Čestitke svojim kolegicama i kolegama uputila je i predsjednica Podružnice Međimurske županije HKMS Marija Prekupec.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da u zdravstvenom sustavu koji teži holističkom pristupu pacijentima ključnu ulogu imaju medicinske sestre i tehničari. Dodao je da uspješna sredina može biti ostvarena samo ako su zadovoljena dva osnovna čimbenika – kvalitetno obrazovanje i kvalitetno zdravstvo, a upravo to su grane u koje se u Međimurju najviše ulaže.

– Trudimo se povezivati primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Bolnica i cijeli krug naših zdravstvenih ustanova najveće je gradilište u proteklih 27 godina. Od adaptacije stare interne, preko uređenja pojedinih odjela do izgradnje novog Doma zdravlja – sve to radimo sa željom da damo poticaj zaposlenicima i pružimo bolje uvjete u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i smanjimo pritisak na sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Čekamo uređaj za magnetsku rezonancu. Dograđujemo prostor te stvaramo temelje za, uz interventnu kardiologiju, još jedan centar izvrsnosti – onaj iz radiološke dijagnostike – naglasio je i dodao da će Županija i dalje ulagati u opremu i infrastrukturu, no prije svega u ljude. Zbog toga treba odobravati specijalizacije te zdravstvenim djelatnicima omogućavati edukacije i dodatna usavršavanja.

Da medicinske sestre nisu samo predane svom poslu već i vrlo kreativne, potvrdila je izložba rukotvorina i umjetničkih radova koje izrađuju u slobodno vrijeme. Svečanost su kulturno-umjetničkim programom uveličali učenici Srednje škole Čakovec te Vokalna skupina Podružnice MŽ Hrvatske komore medicinskih sestara. Svečanosti su prisustvovali brojni medicinski djelatnici i ravnatelji zdravstvenih ustanova Međimurske županije te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

Za bogat program obilježavanja Dana sestrinstva koji je sudjelovanjem medicinskih sestara na utrci Wings for Life u Zadru započeo 5. svibnja, zaslužne su županijska i čakovečka podružnica Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Međimurje

Napreduju radovi na dogradnji Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

Nastavljajući praksu dobre suradnje, Međimurska županija i Općina Sveti Juraj na Bregu u studenome prošle godine potpisale su sporazum o financiranju dogradnje i opremanja školske zgrade Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu.

Radovi na rekonstrukciji su u tijeku i napreduju prema planu, a zahvaljujući investiciji škola će dobiti nove 4 učionice, 2 kabineta i prostore za dodatne sadržaje.

Riječ je o jednoj od većih škola u Međimurju koja kontinuirano povećava broj učenika.

Vrijednost projekta je 2,6 milijuna kuna kojima će se pokriti troškovi projektiranja, izvođenja i opremanja, a završetak radova planira se do sredine ožujka.

Nastavite čitati