Kamenčić je simbol jednostavnosti, simbol čovjekovog nastanka, ali i povratka u ono iz čega je nastao.

Ostavljanje malih kamenova na grobovima pokojnika simbolično je upriličeno prilikom obilježavanja Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve Holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

Polaganjem kamenčića, bijele ruže i paljenjem svijeća, predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal, župan Međimurske županije Matija Posavec te izaslanstvo Židovske općine u Čakovcu (Zlatka Gans Jambrović, Claude Benko, Sven Pal i Marijan Ramušćak) podsjetili su na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugoga svjetskog rata.

U Međimurju se od 2005. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta (27. siječnja), odaje počast milijunima nedužnih žena, muškaraca i djece, žrtava stradalih u Holokaustu tijekom Drugoga svjetskog rata. To je ujedno bio i povijesni dan za čovječanstvo jer su oslobođene tisuće osoba koji su bili u najvećem nacističkom koncentracijskom logoru – Auschwitzu.
Strah, suze, patnja i nezamislivi događaji obilježili su i trajno se upisali u sjećanja 7.500 zatvorenika koji su tada oslobođeni.

– Na današnji dan prisjećamo se svih strahota i nehumanosti koje je židovski narod proživio tijekom Drugoga svjetskog rata. Naša je obveza upozoravati da je svaki oblik ekstremizma, šovinizma, isključivosti i nasilja neprihvatljiv. Obveza nam je i dužnost buduće generacije odgajati u duhu istinske tolerancije i mira, bez mržnje i netrpeljivosti, učiti ih da su vrijednosti poput vladavine prava, zaštite slabijih, solidarnosti i humanosti temelj napretka svakog demokratskog društva – poruke su povodom Dana sjećanja.

Komentari

Komentara