Povežite se s nama

U fokusu

Memorijalna ploča bez uklesanih imena

Objavljeno:

- dana

Židovsko groblje

Otkrivanjem prazne memorijalne ploče, samo sa uklesanim godinama 1941. i 2015., na varaždinskom je Židovskom groblju, 27. siječnja, obilježen Dan sjećanja na holokaust.

Ploča je postavljena na inicijativu potomaka varaždinskih Židova u nazoćnosti predstavnika gradova Varaždina i Čakovca, sudionika stručnog skupa “Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti” koji se prošloga tjedna održavao u Varaždinu te malobrojnih varaždinskih Židova.

Mjesto preispitivanja

– Ploča je izrađena od crnog mramora, a jedan njen rub otkinut je kako bi se simbolizirala rana nastala tragičnim događajima. Sama površina ploče polirana je tako da se na njoj zrcale i osobe koje odaju počast na tom mjestu. Time na neki način ploča postaje mjesto preispitivanja nas samih kako se ovakve tragedije više nikada ne bi događale – izjavio je autor idejnog rješenja memorijalne ploče, Ivan Mesek. I dodao – Prolazeći kroz židovsku priču, njihovi su potomci potaknuli incijativu za označavanje mjesta na Židovskom groblju gdje će se obilježavati bitni datumi. Izabran je upravo ovaj dio groblja, travnata površina koja je ostala prazna jer u Varaždinu više nije bilo Židova koji bi se ovdje pokapali – rekao je Mesek.

Varaždin je bio prvi “Juden frei” hrvatski grad

Gotovo pa prešućivani dio povijesti Grada

O tom djelu varaždinske povijesti iz vremena NDH rijetko se uopće govori. Jer, Varaždin je bio prvi “Juden frei” hrvatski grad iz kojega je, preko noći nestalo 350- ak Židova- Varaždin se može podići mnogim stvarima, ali onime što se dogodilo za Drugog svjetskog rata ne može. To je povijesna činjenica koju ne možemo ispraviti, ali možemo svake godine upozoravati na to što se dogodilo, istaknuo je Goran Habuš.

Što se tiče činjenice da su i zatvoreno Židovsko groblje kao i Sinagoga u vrlo lošem stanju regradonačelnik je kazao da groblje uređuju Parkovi te da će sinagoga biti multikulturalni centar. Habuš je dodao kako je za tu ideju potrebno sufinanciranje države.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!