Povežite se s nama

Kultura

Mesek performansom izbio unutarnje glasove

Objavljeno:

- dana

Ivan Mesek, varaždinski performer

Performans može biti umjetnost tijela i brojni umjetnici opisuju svoje aktivnosti kao žive umjetnosti, akcijske umjetnosti ili interpretaciju – piše u Wikipediji. Također piše da u performansu do izražaja dolaze osnovni elementi u igri – vrijeme, prostor, tijelo umjetnika, dramaturgija.

Varaždinskom ravnatelju Galerijskog centra Ivanu Meseku po zanimanju i performeru po vokaciji svejedno je kako se definira performans. Već 20 godina redovito izvodi svoje performanse od kada se, kako veli, inficirao njima na ljetnoj akademiji likovnih umjetnosti u Salzburgu. Tako je Mesek sudjelovao i na riječkom performansu, prva dva dana u veljači, na Festivalu performansa, održanom u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti i multimedijalnog centra.

Voices in head

Performans Voices in head Mesek je izveo tako što je na zid Malog salona na Korzu postavio tri torza muških meneken-lutaka s portretnim karakteristikama. – Svi su bili slični meni. Paralelno se na tri zvučnika čula kakofonija rečenica. Iz svake se glave čuo tekst koji je dočaravao frojdovsku trodiobu ličnosti – id, ego, superego – opisuje nam Mesek svoj riječki performans. Vrhunac predstave je kad Varaždinac maljem razbija glave sve tri lutke. Simbolika? Izbiti im te misli iz glave. Kao i većina performansa i ovaj je imao, laički rečeno, svoju dozu šoka za gledatelje. Brutalnosti. U glavama se, naime, nalazio svinjski mozak pa je živo meso, Mesekovim bjesomučnim udaranjem maljem frcalo na sve strane. – Taj je čin predstavljao i terapijski učinak na samog umjetnika. Izbacivanje negativne energije – govori ležerno Ivan Mesek, koji zaista djeluje kao da je još uvijek pod utjecajem terapije – mirno i flegmatično.Svojim je sugrađanima, Varaždincima, Mesek između ostalih priredio i poznati performans Kratodemija.
Tada je dva mjeseca subotom s balkona Gradske vijećnice transparentima protestirao protiv građana, umjesto obrnuto. Serija je završila natpisom „Ma jebeš, kome to treba“ i skokom s balkona.

Mrtav = slavan

Podsjetili smo Meseka na legendarnog zagrebačkog performera Toma Gotovca koji je s ovoga svijeta otišao jedva preživljavajući da bi se sada njegove izložbe otvarale u svjetskim kulturnim centrima. – To je jako tužno. Dok je bio živ, pao je na razinu ridikula, a sada izložbe u Portugalu, Parizu… – veli. Budući da je to, na žalost, sudbina većine umjetnika – da tek svojom smrću postaju „vrijedni“, Ivan Mesek priredio je performans u zagrebačkoj džamiji – kako veli, mauzoleju hrvatskih umjetnika.

Ležao sam „mrtav“, kako bih osjetio slavu

– Upravo kritika na ovo o čemu pričamo. Ležao sam „mrtav“, kako bih osjetio slavu. U pozadini je svirala Moja domovina, ali usporeno pa je zvučala poput Posmrtnog marša – kaže. Kad smo spmenuli da je to svjetski trend, Mesek nam je odgovorio da je kod nas slučaj o ekstremu. – Navedite mi jednog živućeg umjetnika koji može živjeti od svog umjetničkog rada. Rado bih prodao koji svoj rad. Umjetnici ne očekuju postati bogati, ali bilo bi lijepo živjeti od svog rada. Osnovni problem je nepostojanje tržišta umjetnina, a njega neće niti biti dok se ne promijeni zakon prema kojem će se kao u inozemstvu kupovina umjetničkog djela odbijati od poreza.U svemu tome kriju se i razlozi Mesekovom okretanju performansu. – Kao prvo, riječ je o direktnoj formi – obraćam se publici sada i ovdje. Kao drugo – neimanje novca pa su umjetnici prisiljeni koristiti svoje tijelo kao način izražavanja. Teško je zamisliti da bi si mladi umjetnik mogao priuštiti za kubike mramora da, na primjer, iskleše skulpturu – kaže Ivan Mesek. Sudeći prema svemu, još ćemo se nagledati maljem „razbucanih“ svinjskih mozgova ili živih umjetnika koji na odru glume mrtvaca.

Izvor:
Foto:

Kultura

U Kerameikonovoj Galeriji K10 otvorenje izložbe „Taj divni svijet životinja“ Renate Vranyczany Azinović

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, u 18 sati u Kerameikonovoj Galeriji K10/Izlozi (Kukuljevićeva 10, Varaždin), održat će se otvorenje izložbe keramičkih skulptura, skulpturalnih kompozicija i instalacija pod nazivom „Taj divni svijet životinja“ autorice Renate Vranyczany Azinović.

Organizator je Kerameikon HKU, Hrvatsko keramičarsko udruženje, a riječ je o izložbi iz Kerameikonovog projekta „Ceramica Multiplex 2023.“

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, za koordinaciju i asistenciju su zaslužne Željka Bračko i Smiljana Brezovec Meštrić, a izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i medija, Grad Varaždin i Varaždinska županija.

Izložba će za razgled biti postavljena do 12. srpnja 2023. godine.

O autorici

Renata Vranyczany Azinović rođena je 1950. u Zagrebu. Diplomirala je na FEN-u Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1986. počinje se baviti umjetničkom keramikom: pohađa Centar za likovni odgoj u Zagrebu (International Insea Institute) i uči kod profesorica Višnje Markovinović i Višnje Jelačić. Od 1986.–1989. studira slikarstvo kod prof. Vjere Lalin, a tijekom 1987. 1988. usavršava keramiku kod Ivane Jelačić.

Malu plastiku konzultativno uči kod prof. Branka Ružića (1988.–1989.). Ostvarila je niz ciklusa male plastike i reljefa: „Iz Agramerskog spomenara“, „Radnici“, „Vježbači“, „Mornari“, „Franjevci“, „Svećenici“, „Časne sestre“, „Anđeli“, „Mladenci“, „Animalistički ciklus“ (psi, supovi, sove, itd.), „Prijatelji“ (ljudi s ljubimcima), „Pingvini“, „Kupači“, „Creske mačke“ … u keramici, engobiranoj keramici i bronci. Osim malom plastikom, bavi se povremeno slikanjem, fotografijom, oblikovanjem kazališnih lutaka, ilustracijom, a aktivna je i u očuvanju prirode i u zaštiti životinja.

Priredila je 45 samostalnih izložbi, a sudjelovala na više od 200 žiriranih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) od 1989., Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1997. (sa statusom samostalne umjetnice) i počasna članica KERAMEIKON-a. Godine 2014. izdana joj je monografija.

O izložbi

– Hrvatska animalistika ima bogatu tradiciju u svim likovnim disciplinama, a svoj doprinos joj je u kiparskom mediju dala i Renata Vranyczany Azinović, donijevši u ovo područje svojim ciklusima keramičkih skulptura malog formata novu svježinu i novu kvalitetu. Njezin animalistički opus donosi priče o životinjama koje nas uvode u autoričin poseban svijet, u kojem ona ima sasvim poseban odnos s njima. Odnos koji je prisan i komunikativan, pun razumijevanja, ljubavi i poštovanja. Zato ona u njihov plastički prikaz unosi toplu emotivnost, osobnost i duhovnost – čak i duhovitost, pritom istodobno stvarajući njihove male psihološke i karakterne studije. Omiljeni motivi su joj psi i mačke, često individualizirane imenom, ali i pingvini, ribe, sove i supovi, koje kiparski hvata u karakterističnim komunikacijskim pokretima, pozama i izrazima. Izgradivši tako, zahvaljujući svom profinjenom kiparskom senzibilitetu i samosvojnom autorskom izrazu, ali i maksimalno izbrušenom metjeu, cijelu galeriju maštovitih, zanimljivih, zaigranih, živih i životnih životinjskih likova. Donoseći time ne samo narativnu uvjerljivost, nego i vizualnu evokativnost. Ali i svu ljepotu keramike kao kiparskog medija – stoji u predgovoru Višnje Slavice Gabout.

Nastavite čitati

Kultura

Bibliobus novomarofske knjižnice predstavljen na splitskom festivalu bibliobusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bibliobus novomarofske knjižnice je nedavno predstavljen u Splitu na osebujnom festivalu bibliobusa.

Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice u suradnji s Društvom knjižničara u Splitu te Gradskom knjižnicom Marka Marulića kao domaćinom, organizirali su 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 10. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom „Pokretna knjižnica u službi promicanja kulture čitanja“, koji je u Splitu održan posljednjega svibanjskog vikenda.

Povod ovome događaju bilo je osnivanje Bibliobusne službe Gradske knjižnice Marka Marulića Split putem prijave na EU natječaj „Čitanjem do uključivog društva“.

Kako je i novomarofska knjižnica uz pomoć istog natječaja osnovala svoju bibliobusnu službu, na događanju su razmijenjena dosadašnja iskustva i saslušani vrijedni savjeti od knjižnica koje već duže vrijeme imaju bibliobusnu službu. U navedena dva dana održana su izlaganja, što domaćih, to i inozemnih gostiju i njihovih bibliobusnih službi te razgledavanje svih prisutnih bibliobusa. Ovogodišnji festival bibliobusa okupio je knjižničare iz 9 hrvatskih bibliobusnih službi (Križevci, Rijeka, Virovitica, Bjelovar, Zadar, Zagreb, Split, Novi Marof), Pečuha, Mađarska te goste iz Bosne i Hercegovine, Finske, Nizozemske, Slovenije i Srbije.

Novomarofski bibliokombi i dalje će aktivno sudjelovati na promotivnim događanjima, pogotovo onima koji slijede u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje