Povežite se s nama

Kultura

Mesekov “Sleep now in the fire”

Objavljeno:

- dana

ZAVRŠAVAJU 11. DANI PERFORMANSA U VARAŽDINU

S performansom hrvatske umjetnice Renate Poljak danas od 20 do 22 sata u prostoru bivše varaždinske sinagoge završavaju ovogodišnji 11. Dani performansa u Varaždinu.

Ova umjetnica publici se već predstavila prvu večer ovogodišnjih Dana performansa, a danas varaždinska publika ima još jednom priliku vidjeti njezine dirljive i snažne video radove u još uvijek neobnovljenom prostoru bivše sinagoge.

U skladu s nazivom “We shall never surrender”

No, prije večerašnjeg performansa, danas prijepodne ljubiteljima ove vrste umjetnosti u bivšem kinu Dom predstavio se domaćin, Ivan Mesek s performansom “Sleep now in the fire”. Njegov performans smješten u polurazrušen prostor bivšeg kina bio je snažne poruke i, kako su zaključili njegovi kolege performeri, potpuno u skladu s nazivom pod kojim se ovogodišnji Dani performansa održavaju: “We shall never surrender”.

Ovaj naziv preuzet je iz slavnog govora Winstona Churchilla održanog 4. lipnja davne 1940. godine u cilju bodrenja duha britanske nacije i isticanja ultimativnog zahtjeva i vjere u borbu do konačnog poraza sila zla nakon nacističke pobjede u Francuskoj. Odabirući upravo Churchillovu izjavu kao temu ovogodišnjih performansa, s jedne strane željela se naglasiti ustrajnost organizatora ove manifestacije s obzirom da su varaždinski Dani performansa prvi i najdugovječniji festival performansa u Hrvatskoj, a s druge strane, željela se naglasiti specifičnosti performansa kao umjetničke discipline.

Usprkos prevladavajuće svijesti o nemogućnosti umjetnosti da izmjeni društvo, performeri su sa svojim nastupima u Varaždinu potvrdili da provode koncept društvene odgovornosti, radikalnosti i aktivizmu umjetničkog čina usmjerenog na razobličavanje društevnih nepravdi i konvencija.

 

Izvor:
Foto: Andrej Švoger

Kultura

Na Međimurskom veleučilištu predstavljena zbirka kajkavskih prijevoda francuske poezije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu u utorak je predstavljena zbirka kajkavskih prijevoda francuske poezije „Franci i popevke” autora Ivice Glogoškog.

– Da bi mogli prevesti francusku poeziju na kajkavski, potrebno je poznavati duh francuskog jezika, duh kajkavskog narječja, ali i imati srce za poeziju. Sve to ima Ivica Glogoški, autor knjige „Franci i popevke“ – naglasio je na početku moderator Tibor Rodiger.

Dekan doc. dr. sc. Igor Klopotan pozdravio je sve prisutne i izrazio zadovoljstvo što MEV može biti domaćin jednom događaju koji za sve kajkavce predstavlja dio identiteta, ali i povezanost naše kulture s francuskom.

Više riječi o knjizi rekao je urednik dr. sc. Antun Pavešković, istaknuvši da je riječ o jednom od poetski i značenjski najzahtjevnijih jezičnih medija te da ljepota ovog prijevoda dokazuje izražajnu moć hrvatskog kajkavskog idioma. Afirmacija kajkavštine nije samo potvrda lokalnih identiteta sredina koje se služe tim narječjem, već je izuzetno bitna za hrvatsku jezičnu svijest, čija je osobina narječno višeglasje.

Autor Ivica Glogoški spomenuo je da svrha ove knjige nije larpurlartizam, nije ni taština, nego dopiranje do svih srednjih škola i knjižnica kajkavskih područja Hrvatske i da time francuski pjesnici postaju dostupni svim kajkavcima. Ideja za francusku poeziju 19. i 20. stoljeća u kajkavskome prijevodu nastala je još u vrijeme gimnazijskih dana kada je za zadaću iz francuskoga jezika trebao prevesti dio Lamartineovog jezera.

Učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec pod mentorstvom Nade Čatlaić i Marije Dobec Novosel svojim su čitanjem popevki na kajkavskom i francuskom prenijeli dio ljepote koju nosi ova zbirka.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO U palači Herzer otvorena zanimljiva izložba o kulturi hrane u varaždinskom kraju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

U izložbenom prostoru palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin večeras, 7. prosinca, otvorena je izložba „Dobar tek!/Kultura hrane u varaždinskom kraju“.

Na izložbi je predstavljeno oko 500 predmeta iz fundusa GMV-a, koji kroz multidisciplinarni pristup govore o prehrambenim navikama i običajima, proizvodnji, trgovanju, pripremi, pohrani, posluživanju i konzumaciji hrane na varaždinskom prostoru kroz prošlost i sadašnjost, pa i s pogledom u budućnost.

>>Kada su Varaždinci prvi puta kušali naranču, kada se jelo dabrovo meso i druge zanimljivosti doznajte na izložbi u GMV-u

Budući da je to jedan od najvećih i najopsežnijih projekata varaždinskoga muzeja u posljednjih nekoliko godina, u čijem su osmišljavanju sudjelovali kustosi i restauratori svih odjela GMV-a, kao i više vanjskih suradnika, izložba će biti postavljena za razgled gotovo cijelu iduću godinu.

Drugi dio izložbe s temom o ulozi hrane s konzervatorsko-restauratorskog aspekta otvara se u Starom gradu u siječnju 2023. godine.

Kako je bilo na otvorenju, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje