Povežite se s nama

U fokusu

“Meteorovi radnici nisu imali dobru podršku firme”

Objavljeno:

- dana

SPOR

Prilikom gradnje hotelskoga kompleksa u Termama Tuhelj nisu utvrđeni nikakvi izvantroškovnički radovi, a Terme Tuhelj neće tužiti Meteor Grupu radi naplate penala zbog kašnjenja radova.

Takav je bio dogovor između izvođača i investitora. Izvantroškovnički radovi nisu ni mogli biti obavljeni jer je ugovor bio “ključ u ruke” i svi radovi bili su ugovoreni po cijeni navedenoj u ugovoru, koja je iznosila oko 60 milijuna kuna. Izvantroškovnički radovi moraju se posebno naručivati i to pismeno.

Tuže Terme Tuhelj

Rekao je to na varaždinskom Trgovačkom sudu Mirko Leš, glavni nadzorni inženjer tijekom gradnje spomenutoga kompleksa Termi Tuhelj. Meteor Grupa u stečaju, naime, tuži Terme Tuhelj jer smatra da su obavili izvantroškovničke radove od 11 milijuna kuna, što je svojedobno tvrdio i bivši vlasnik i direktor Meteora Duško Paripović.

Leš je na sudu kazao i da je investitor bio nezadovoljan brzinom i kvalitetom izvođenja radova, zbog čega je i raskinut ugovor s Meteorom. Meteor je, rekao je svjedok, imao dosta podizvođača, koji nisu bili dovoljno dobri i često su se mijenjali, a Meteorovi radnici nisu imali dovoljnu logističku podršku same firme.
Nadzor nikad nije dobio od Meteora zahtjev za produljenjem roka izvođenja radova, što je uobičajena praksa.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!