Povežite se s nama

Život i društvo

MEV na sajmu Agro Arca: „Trebamo ozbiljno početi raditi na korištenju obnovljivih i ekoloških izvora energije“

Objavljeno:

- dana

Na 13. Međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA u Prelogu, koji okuplja brojne domaće i inozemne sudionike, prezentiran je studij Održivog razvoja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i rad laboratorija Centra održivog razvoja.

Istaknuto je kako rad Centra održivog razvoja kao znanstveno istraživačkog centra i njegova stručna i znanstvena potpora nije usmjerena samo prema studijima koji se izvode na Veleučilištu nego i prema lokanoj zajednici i svim zainteresiranim subjektima.

Veleučilište su na sajmu predstavili pročelnik Odjela za računarstvo Jurica Trstenjak, pročelnik Odjela za menadžment Tibor Rodiger i pročelnica Odjela za održivi razvoj Magdalena Zeko.

U sklopu sajma održan je i Inovacijski forum na temu mladih u poljoprivredi na kojem je pročelnica Zeko predstavila studij Održivog razvoja. Naglasila je kako je MEV jedna od rijetkih visokoobrazovnih ustanova u Hrvatskoj koje se mogu pohvaliti suvremeno opremljenim laboratorijima.

Studij Održivog razvoja nedavno je revidiran i u potpunosti je usuglašen s novim smjernicama o razvoju ove struke.

– Studenti na 2. godini studija Održivog razvoja mogu izabrati između jednog od tri smjera u kojima je značajno implementirana održivost: Ekoinženjerstva, Održive gradnje ili Termotehničkog strojarstva. Svaki smjer je zanimljiv sam po sebi, ali nudi i brojne mogućnosti zapošljavanja – dodala je Zeko.

Kako bi svojim studentima omogućili razvoj vještina i kompetencija, uspostavljen je Centar održivog razvoja. Studenti tako u suvremeno opremljenim laboratorijima mogu razvijati svoje vještine i kompetencije u praksi. Postupci koji se razvijaju u laboratorijima Centra nisu korisni samo studentima i profesorima, već i široj društvenoj zajednici pa tako i ekološkim proizvođačima i poljoprivrednicima.

U laboratoriju Biokemije okoliša nudit će se osnovne analize tla i mehanički sastav tla u svrhu praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i ispitivanja plodnosti tla. Laboratorij je opremljen modernom analitičkom opremom koja omogućuje rad s različitim tipovima uzoraka.

Laboratorij će se također baviti i istraživanjem energetske biljke budućnosti Miscanthus giganteus.

Miskantus je relativno nedavno uveden u Hrvatsku, to je biljka velike energetske iskoristivosti čija biomasa se može koristiti za proizvodnju biogoriva, te u biorafinerijama za proizvodnju raznih tekućih goriva i kemikalija. Njenim izgaranjem nastaje ugljik-neutralno gorivo čime se smanjuje emisija stakleničkih plinova.

Takvo svojstvo je izrazito važno obzirom na Pariški sporazum, Europski zeleni plan i Europski propis o klimi kojim se Europa obvezuje da će postati ugljično neutralna do 2050. Nadalje, biljka miskantus može se koristiti i za poboljšavanje strukture tla, smanjenje erozije te za proces fitoakumulacije tj. kako bi se pomoću nje iz zemljišta uklonile zagađujuće tvari, primarno teški metali.

S obzirom na to da je biljka sterilni hibrid, ne postoji opasnost od invazivnosti, ali upravo zbog toga ograničeni su načini razmnožavanja ove vrste. Uz in vivo razmnožavanje biljke preko rizoma (korijena) koje je dugotrajni proces te je prinos neizvjestan, postoji i in vitro postupak uzgoja. Upravo se in vitro postupak uzgoja provodi u laboratoriju. Postupkom mikropropagacije iz kulture tkiva se velik broj sadnica tražene vrste miskantusa dobiva u kratkom vremenu i odmah su spremne za sadnju u polje.

Zbog toga je u planu Laboratorija Biokemije okoliša rad na istraživanju učinkovite metode mikropropagacije miskantusa. Interes za gotove sadnice je doista velik s obzirom na poznate benefite ove energetske biljke budućnosti.

Osim analize tla, u Laboratoriju Biokemije okoliša planira se provoditi analiza proizvoda od industrijske konoplje u vidu određivanja kanabinoida i terpena u njihovom sastavu. Upravo prema dobivenim rezultatima analize, proizvođači takvih proizvoda mogli bi kupcima jamčiti kvalitetu i pouzdanost svojih inovativnih proizvoda od konoplje. Kako bi bilo moguće provoditi ove složene analize i garantirati vjerodostojnost rezultata, laboratorij je potrebno najprije akreditirati prema normi ISO 17025 i to je trenutno u postupku.

– Trebamo ozbiljno početi raditi na korištenju obnovljivih i ekoloških prihvatljivih izvora energije. Isto tako, želimo se povezati sa zajednicom i ekološkim proizvođačima koji suvremena saznanja temelje na načelima ekološke proizvodnje. Zbog trenutnih društveno-ekonomskih događanja koja su dosta zabrinjavajuća, teme održivog razvoja i ekologije trebaju biti prisutnije u ovakvima razgovorima – zaključila je Zeko.

Život i društvo

U Knjižnici „Metel Ožegović“ promocija terapeutskih slikovnica o izazovnom ponašanju kod djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pozivaju se svi zainteresirani roditelji, odgojitelji i stručnjaci na promociju serije terapeutskih slikovnica na temu izazovnih ponašanja kod djece.

Promocija pet slikovnica iz serije održat će se 12. lipnja 2023. u 17 sati u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin. 

Odrasli se često susreću s ponašanjima djeteta s kojima ne znaju kako se nositi, kako reagirati i što napraviti. Zbog toga ih stručnjaci najčešće opisuju kao izazovna ponašanja. U svakodnevnom životu to su situacije u kojima dijete često protestira, pruža otpor, prepire se i svađa, viče, udara sebe ili druge, baca ili uništava stvari, glasno plače ili pregovara.

Radi se o neprihvatljivim ponašanjima jer njihov intenzitet, učestalost ili trajanje mogu dovesti u opasnost fizičku sigurnost djeteta ili drugih osoba, ometati ili predstavljati rizik optimalnom učenju ili uključivanju djeteta u socijalne interakcije s vršnjacima i odraslima.

Na promociji će o terapeutskim pričama govoriti autorice slikovnica, dr. sc. Eva Brlek, prof. rehab., psihoterapeut i Julija Kukec, mag. psych. te Jelena Kovačić, urednica slikovnica i predstavnica izdavačke kuće Evenio iz Varaždina.

Autorice će govoriti o utjecaju terapeutskih priča, tehnikama umirivanja i samoregulacije za djecu te dati konkretne savjete odraslima što napraviti i kako ostati smiren kada se susretnu s izazovnim ponašanjima kod djece.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Petrijanec ima jasnu viziju podizanja standarda i kvalitete života mještana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec održala je dvije informativne sjednice vijeća na kojima su vijećnici Općinskog vijeća Općine Petrijanec dobili informaciju o radu Turističke zajednice Sjever – Zagorja, Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, Čistoće d.o.o. i prikupljanju otpada na području Općine Petrijanec, prijavljenim projektima Općine Petrijanec na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i ono najvažnije za mještane općine Petrijanec od tvrtke Varkom informacija o Aglomeraciji – sustav fekalne odvodnje na području Općine Petrijanec.

Na vijećima su tako bili prisutni Mirjana Koledić, direktorica turističke zajednice, Zoran Svetec direktor Čistoće, voditelj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad Mario Željezić i direktor Varkoma Bruno Ister.

Načelnik Općine Petrijanec izrazio je zadovoljstvo ovakvim sjednicama Općinskog vijeća gdje vijećnici dobivaju točne i provjerene informacije o radu javnih tvrtki i projektima. Izrazio je zadovoljstvo što je na većini sjednica bilo nazočno 12 općinskih vijećnika od 13 što dokazuje da vijećnici svoju dužnost shvaćaju krajnje odgovorno i ozbiljno.

– Ja bih prije svega želio izraziti zadovoljstvo što se naša Općina nalazi na dobrom putu da svim mještanima u narednim godinama osigura što bolji životni standard i stvori daljnje preduvjete za razvoj naše zajednice. Jasnom vizijom podizanja standarda i kvalitete života mještana Općine, sve općinske aktivnosti su upravo usmjerene na razvoj svih segmenata prvenstveno komunalne infrastrukture. U tome im pomažu uz vlastita, nacionalna i europska sredstva, ali i dobra suradnja upravo sa ovim javnim tvrtkama i ustanovama. Zahvaljujem svima što su odvojili vrijeme i upoznali nas sa radom i projektima koje provode na našem području – istaknuo je načelnik Općine Petrijanec, Željko Posavec.

Prikupljanje miješanog i biorazgradivog otpada na području Općine Petrijanec

Na području Općine Petrijanec ima 1053 korisnika koji su kućanstva i 59 korisnika koji nisu kućanstva. Odvojeno se sakupljaju biootpad, papir, karton, glomazni otpad, staklo i plastika, te se na području Općine sakupi 478 tona otpada godišnje.

Organizirano je mobilno reciklažno dvorište, koje je dostupno korisnicima svaki mjesec prema rasporedu. Ukupni trošak zbrinjavanja otpada je 168.224,45 eura, dok je prihod od javne usluge prikupljanja MKO na području Općine Petrijanec 147.011,64 eura.

Općina Petrijanec raspolaže s kontejnerom za glomazni otpad, postavljena su dva zvona za sakupljanje staklenki i staklene ambalaže. Na području Općine postavljeno je i 10 kontejnera za tekstil i obuću od 350 litara koje je besplatno. Na 20 lokacija postavljene su kante za odvajanje otpada. Dok su škole i vrtić dobili kante u obliku životinja.

Prijavljeni projekti na Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine od 2014. – 2022. godine

Prvi projekt od Ministarstva graditeljstva bio je odobren 2017. godine, nabavljeni su: traktor Goldoni, roto malčer, prikolica, posipač soli i ralica za mali traktor. Iz Fondova 2019. godine rekonstruirana je Radnička ulica u Majerju čija je vrijednost radova iznosila 2.562.284,49 kuna ( 340.073,59 eura). Rekonstruiran je i Vatrogasno društveni dom u Družbincu sveukupne vrijednosti oko 1.7 milijuna kuna (oko 226.000, 00 eura).

Projekti modernizacije Ulice Hinka Krizmana i Ulice Rade Končara u Novoj Vesi Petrijanečkoj napravljeni su također preko Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Početkom veljače 2023. godine prijavljen je projekt za koji je odobreno sufinanciranje u iznosu od 35.600.00 eura, a radi se o asfaltiranju nerazvrstanih cesta. Prije 2017. godine nije bilo prijavljenih projekata unatoč raspisanim natječajima od 2013. godine.

Prijavljeni su brojni projekti na Program održivog razvoja lokalne zajednice – Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za razdoblje 2013.-2022. godine.

Sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin na području Općine Petrijanec

Ukupna vrijednost projekta Općine Petrijanec (naselje Nova Ves Petrijanečka, Družbinec, Strmec Podravski, Zelendvor i dio naselja Petrijanec) iznosi 4.663.344,46 EUR (35.135.968,83 kuna). A udio koji Općina Petrijanec financira iznosi 5,30% ili 386.793,90EUR.

Na području Općine Petrijanec postoji pravac A2 podsustav Petrijanec koji podrazumijeva 13.200 metara gravitacijske i 4.700 metara tlačne kanalizacije. Nalazi se šest crpnih stanica koje još nisu u funkciji, imaju priključak struje i čekaju tehnički pregled.

Habajući sloj asfalta izveden je u duljini od 9720 metara.

Predviđena su 742 priključka koja su besplatna za sva domaćinstva koja pripadaju u projekt Aglomeracije (Nova Ves Petrijanečka, Strmec Podravski, Družbinec, Zelendvor i dio naselja Petrijanec) i tijekom lipnja Varkom d.o.o. će poslati obavijesti o priključenju (ovisno o izdavanju Uporabne dozvole). . Za područje Zelendvora poslani su dopisi od strane Varkoma d.o.o. kako se mogu priključiti na kanalizacijski priključak u sustavu Aglomaracije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje